Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet

Niksar Ayvaz Suyu kime peşkeş çekiliyor?..

Niksar Belediye Başkanı Sayın Özdilek Özcan Niksar Ayvaz Suyu’nu özel sektöre kiralayacaklarını açıkladı.

Başkan Sayın Özdilek Özcan yaptığı basın açıklamasında bu kiralama hususunu ta 2014 yılında kafasına koyduğunun işaretlerini de veriyor.

Elbette sadece 1,8 lt/sn debili Ayvaz içme suyunu değil, 4,5 lt/sn debili Karabodur doğal kaynak suyu da dâhil olmak üzere, toplam 6,3 lt / sn debili suyu ve işletmeyi kiralıyor.

Nedeni de; rekabet için yatırım yapma güçleri yokmuş!

Bakmayınız kiralama dediklerine; tecrübe ile sabittir, özel sektör adı altında birilerinepeşkeş çekecekler.

Peki, kaç liraya? 25 yıllığına 25 milyon liraya.

Nasıl mı? 10 milyon imtiyaz hakkı (hava parası) istiyorlar. 15 milyon da kiralama bedeli. Yani Niksar Ayvaz İşletmesini aylığı 50 bin liraya kiralıyorlar.

Üstelik ihaleyi alan firma, kira bedeliniaylık dönemler halinde 12 eşit taksitte ödeyebilecek.Açıkçası hazır suyu satıp borç ödeyecekler.

Yemede yanında yat.

Eğer belediye bu işletmeden ayda 50 bin lira kazanamıyorsa, beni bağışlasın, Başkan Bey’de dâhil olmak üzere görevlerini bırakıp gitmeliler çünkü yapacaklar bulunur!

***

Başkan Sayın Özdilek Özcan yaptığı basın açıklamasında aldığı karara masumiyet kazandırmaya çalışıyor ve kasım ayı meclis toplantısında Ayvaz İşletmesi’nin ihaleye çıkartılarak, 25 yıllığına kiralanması konusunda oy çokluğuyla karar aldıklarını söylüyor.

Niksar Ayvaz Suyu’nun satılması (pardon kiraya verilmesi) AKP’li 9 meclis üyesinden 8’ inin oylarıyla karara bağlanmıştır.

İyi Parti’nin 3 üyesinden birisi “hayır” oyu verirken,  diğer birisi  (CHP kontenjanından meclis üyesi olan kişi, bu ayıp CHP’ye yeter) “evet” oyu vermiş, bir kişi ise sağlık sorunları nedeniyle oylamaya katılmamıştır. Bu CHP kontenjanından gelen ve “evet” oyu veren İyi Partili Meclis üyesinin bana iletilen gerekçesini söylesem acı duyarsınız.

MHP’li üyelerin tamamı “hayır” oyu vermiştir.

Yani Başkan Sayın Özdilek Özcan 64 bin 119 (2018 sayımı) Niksarlıya, hatta 612 bin 646 Tokatlıya ait olan yüzyıllık bir değeri 9 kişinin oyuyla özel sektöre verme kararı almıştır.

Bunu da herkesin “görüşünü aldık” edasıyla pazarlamaya çalışıyor.

Başkan Sayın Özcan bu kiralamaya Niksarlıların “evet” diyeceğinden eminse, kıblelerini kendisine dönmüş 9 meclis üyesinin oyuyla karar almak yerine, Niksarlıların önüne sandık koymalı ve kararına bundan sonra masumiyet kazandırmaya çalışmalıdır.

***

Başkan Özdilek Özcan’ın bir çarpıtması da “Niksar Ayvaz Su Fabrikası’ nın rekabet için yatırıma ihtiyacı olduğunu, kendilerinin yatırım yapma güçlerinin olmadığını, bu sebepten de özel sektöre kiralama ”kararı aldıklarını söylemesidir.

Oysa Niksar Belediyesi’nce hazırlanan “Niksar Belediyesi ‘Niksar Ayvaz İşletmesi” Su ve Şişeleme Üretim Fabrikası İmtiyaz Devir Hakkı Kiralama Sözleşmesi” ndeihaleyi alan firmanın, fabrikada bir yenileme yatırımı yapmasını zorunlu kılan tek bir zorlayıcı hüküm yok!

Ekonomik ömrünü tamamlayan makine ve ekipmanların( makine ve ekipmanların ekonomik ömrünü tamamladığı kimin tarafından saptanacak o da belli değil)  işletme süresinde yenilenmesi konusu ihaleyi alan firmanın keyfine bırakılmıştır.

İşletmeyi kiralayan firma dilerse fabrika yerleşkesinde bulunan mevcut binanın ve demirbaşların bakımı, onarımı yenilenmesi veya ek bina yapmayı istemesi halinde belediyeden izin alacak ve maliyetlerini karşılamak suretiyle kendisi yapacaktır.

Yani fabrikayı kiralayanların “rekabet için duyulan yatırım ihtiyacını” karşılaması bir zorunluluk değil!

Üstelik Başkan Sayın Özcan, söz konusu işletmeye özel bir yatırımcının gelmeyeceğini bu nedenle de 13 milyonluk bir yatırım yaptıklarını, bunun yeterli olmadığı söylüyor ama işletmeyi kiralayan firmanın ne kadar daha yatırım yapması gerektiğini söylemiyor. Ya da sözleşmeye, işletmeyi kiralayan firma şu kadar yatırım yapacak diye bir hüküm de koymuyor.

***

Başkan Sayın Özcan’ın “güzel bir sözleşme hazırladık” dediği sözleşmede daha başka inciler de var.

Yine hazırlanan bu“Niksar Belediyesi ‘Niksar Ayvaz İşletmesi” Su ve Şişeleme Üretim Fabrikası İmtiyaz Devir Hakkı Kiralama Sözleşmesi” nin 13ncü maddesinde“Kiracı, İdarenin izni olmadan sözleşmenin bir kısmını veya tamamını devredemez, ortak alamaz, alt kiralama sözleşmesi yapamaz, kiraya verilen yeri genişletemez, değiştiremez ve amacı dışında kullanamaz” hükmü yer alıyor.

Yani idare ileride böyle bir devrin yapılmasına rıza mı gösterecek ki, “idarenin izni olmadan” cümlesi eklenmiştir. Neden bu hüküm “Kiracı hiçbir şekil ve şart altındasözleşmenin bir kısmını veya tamamını devredemez, ortak alamaz, alt kiralama sözleşmesi yapamaz, kiraya verilen yeri genişletemez, değiştiremez ve amacı dışında kullanamaz” şeklinde yazılmamıştır.

Belediye kimi korumaya çalışıyor? İhaleyi alan firmayı mı yoksa belediyeyi mi?

***

Hazırlanan bu sözleşmede öyle bir madde vardır ki, inanılır gibi değildir.

Sözleşmenin 20.06 ncı maddesinde“Kiracı firma “Ayvaz New Life” markası ile başka bir fabrikada fason üretimini Niksar belediyesinin izni ile yaptırabilir. Anılan marka ulusal ve uluslar arası piyasalarda değer kazanıp satışı söz konusu olursa idareden izin alarak markanın satışı idare tarafından gerçekleştirilebilir. Elde edilecek gelirden kiracı firmaya % 30 pay verilir” denilmektedir.

Pes doğrusu! Düşünün ihaleyi alan firma başka bir fabrikada bu markalar altında üretim yapıp satabilecek,  hatta bu markaları satabilecek.

Bu maddeye de “belediyenin izni ile” diyerek bir kılıf ayarlamışlar.

Belli ki buna izin vereceksiniz. Yoksa nasıl ve hangi öngörüyle sözleşmeye böyle bir madde ekleme ihtiyacı hissettiniz?

Ayvaz suyu bir marka! Bu markayı oluşturan sadece bir logo değil. Gerek Ayvaz Suyu, gerekse Karabodur suyunun kendine has bir karakteristiği var. Başka bir fabrikada başka bir suyu şişeleyip bu marka altında satılmasına nasıl izin verilir? Bu nasıl bir zihniyet?

Salt bu madde bile, bu ihaleyi açanların Niksar Ayvaz İşletmesinin yatırım ihtiyacını gidermek gibi bir dertlerinin olmadığını açıkça göstermektedir.

***

Başkan Sayın Özcan yaptığı basın açıklamasında işletmede çalışan personeli de rahatlatmayı unutmamış ve “personeli koruduklarını” ifade etmiş.

Bir önceki dönemde 17-20 kişinin çalıştığı bir fabrikaya 50-80’ e yakın insan alıp, sonra işletemediğini söyleyen bir yöneticinin, işletmenin kiralanması sonucu mağdur olacak işçileri düşündüğünü söylemesi tam bir gülmece ( ironi)…

Oysa hazırlanan sözleşmede kiracı bir yıl hiçbir çalışanı Niksar Belediye Başkanlığına iade edemeyecek, bir yıldan sonra % 25 ini iade edebilecek, daha sonra da firma arzu ederse belediye işçilerinin tamamını belediyeye iade edebilecek.

***

Bir de Sayın Özdilek Özcan 3 aydır kiralama yöntemi hakkında sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı düzenlediklerini belirtmiş. Ne İyi Parti, ne CHP kendileriyle bir istişare yapılmadığını belirtiyorlar. Belki MHP ile de yapılmamıştır. Peki, Sayın Özcan hangi sivil toplum kuruluşlarıyla istişarede bulunmuş ve nasıl bir karşılık almış, onu da söylese de bilsek.

***

Velhasıl sevgili okurlar ve Niksarlılar.

Bu konuda söylenecek çok söz var ve biz yeri geldiğinde söyleyeceğiz.

Peki siz sevgili hemşerilerim?..

Sizin bu konuda söyleyecekleriniz yok mu?

Ayvaz suyun sözüm ona kiralanarak eski sıkıntılı günlerine geri dönmesi sizi üzmeyecek mi?

İlgili Yazılar

Koronavirüs toplantısı

TOKATtan Haber

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan nereye koşuyor?

TOKATtan Haber

Umudumuz cov 19, Hurafe, din anlayışını nasıl bozdu?

TOKATtan Haber

Yorum Yaz