Kadir Özbilgin Köşe Yazıları

Özdilek Özcan gerçekleri söylemiyor!

13.11.2019 tarihli Danişmend Gazetesi’nden okudum.

Niksar Kent Konseyi tarafından Niksar Belediyesi Kent Park tesisinde düzenlenen istişare toplantısında konuşan Sayın Özdilek Özcan özetle şunları söylemiş.

-Belediye olarak 25-30 milyon liralık yatırım yapmamız mümkün değildir.

-Ayvaz Su fabrikası satılmıyor bunun altını özellikle çiziyorum.

-Çalışanların hiçbiri haklarını kaybetmeyecek hepsi güvence altındadır.

-Bu durum çarpıtılmaktadır.

-Bazı kişiler bu kararla alakalı siyaset yapmaya başladılar.

Önce bir not düşelim.

Niksar Ayvaz Su İşletmesinin kiralanması ile ilgili olarak, 11.11.2019 tarih ve 14.11.2019 tarihlerinde www.tokattanhaber.com internet sitesinde yazdığım yazıların dışında, birinci dönem başkanlığı süresindeki başarısız yönetimine karşın Sayın Özdilek Özcan hakkında olumsuz bir eleştirel yazı yazmadım ve tek söz etmedim.

Yani beni tanıyanlar sırf siyaset olsun diye yazı yazmayacağımı çok iyi bilirler, sanırım Sayın Özdilek Özcan’da bilir.

Eğer bu konuyu siyaset malzemesi yapması gerekenler varsa onlar da CHP, MHP, İyi Parti ve diğer partilerin Niksar ilçe teşkilatlarıdır ki, maşallah hepsi bu konuda “tescilli kekemeleri” oynuyorlar.

Diğer taraftan bizim bu konuyu çarpıtmamız da söz konusu değildir. Çünkü ne yazıyorsak Sayın Özdilek Özcan Bey’in “çok iyi bir sözleşme hazırladık” diye övündüğü sözleşme ve şartname taslağı üzerinden yazıyoruz.

Ancak Sayın Özdilek Özcan Ayvaz Su İşletmesinin kiralanmasıyla ilgili çalışmalar hakkında “gerçeği” söylemiyor. Söylemek gerekirse asıl çarpıtmayı kendisi yapıyor.

Doğru sözle kurulmuş nice yalan bulunur. Biz Sayın Özcan’ın “gerçeği” söylemesini bekliyoruz.

Sayın Özcan ihaleye çıktığı kiralama işiyle ilgili olarak belediyenin 25-30 milyon liralık yatırım yapmalarının mümkün olmadığını söylüyor.

Bu sözden ne anlıyorsunuz? Sanırsınız ki belediye bu tutarda bir yatırımı yapamayacak ama işletmeyi kiraladığı firma bu tutarda bir yatırım yapacak! Oysa hiçte öyle değil.

Zira hazırlanan sözleşmede işletmeyi kiralayan firmanın Ayvaz Su İşletmesi için bir yatırım yapması gerektiğine dair zorlayıcı tek bir hüküm yok. Kiracı dilerse bir yatırım yapacak.

Peki, ne olacak? İşletmenin ihtiyaç duyduğu bu yatırımı (Özdilek Özcan ihtiyacı olduğunu söylüyor) kim yapacak?

Belediye mi? Yani belediye imtiyaz hakkı (hava parası) için istediği 10 milyonu yatırıma mı koyacak?

Hesap ortada! Belediye 10 milyon peşin istiyor, kalan 15 milyon da 50 bin liralık eşit taksitler halinde ve 25 yılda ödenecek.

Kiralayan firma bunun dışında işletmeye bir yatırım yapacak mı? Yapacaksa kaç liralık yatırım yapacak? Böyle bir yatırım yapacaksa bir taahhüt olarak sözleşmede niçin yer almıyor?

Bunları sormak hakkımız değil mi?

Başkan Sayın Özdilek Özcan “Ayvaz Su Fabrikası satılmıyor. Bunun altını özellikle çiziyorum” diyor.

Ben de yazılarımda bu işlemin direkt bir satış olduğunu söylemedim zaten.

Ama şu noktayı da hatırlatmakta da yarar görüyorum. Hazırlanan İmtiyaz Devir Hakkı Kiralama Sözleşmesi taslağı “Ayvaz New Life” markasının idare tarafından satışına da onay veriyor. Buna ne demeli?..(madde 20.6)

Bu şartnamede çok sakıncalı ve “gizli maksatların sakladığını düşündüren” tehlikeli hükümler var.

Örneğin;  Kiracı firma “Ayvaz New Life” markaları ile başka bir fabrikada fason üretimi Niksar belediyesinin izni ile yaptırabilir.(madde 20. 6) Neden? Başka bir fabrikada, hem de “Ayvaz New Life” markası ile fason üretim yaptırmak ne demek? Böyle bir olanağı tanıdığınız kiracı sizin fabrikanızda zaten niçin yatırım yapsın ki?

Başka bir fabrikada “Ayvaz New Life” markası ile yaptıracağınız su bizim suyumuzun karakteristiğini taşıyacak mı? Hayır, mümkün değil! Peki, bu Ayvaz markasına zarar vermeyecek mi?

Bu nasıl bir kiralama? Bunlar hiç aklınıza gelmedi mi?

Yine sözleşmenin devir şartlarını düzenleyen 13.1 de “. Kiracı, İdarenin izni olmadan sözleşmenin bir kısmını veya tamamını devredemez, ortak alamaz, alt kiralama sözleşmesi yapamaz, kiraya verilen yeri genişletemez, değiştiremez ve amacı dışında kullanamaz” deniliyor.

Neden bu madde “Kiracı hiçbir şekilde sözleşmenin bir kısmını veya tamamını devredemez, ortak alamaz, alt kiralama sözleşmesi yapamaz vs. “ şeklinde düzenlenmiyor da idarenin iznine çanak tutuyor? Yoksa bu ihaleyi düzenleyenlerin gizli bir ajandası mı var?

Bu kafalarda soru işaretinin doğmasına neden olmuyor mu? İhalenin arkasında bu işle bir ilgisinin açığa çıkmasını isteyen biri ya da birileri mi var ki, olası bir devire çanak tutuyor.

Çalışanların haklarına gelirsek…

Buradaki personel sayısına baktığınızda verimlilik açısından personel sayısı zaten çok fazla… İhaleyi alan firma en geç 3 sene içinde dilerse bu fabrikadaki belediye çalışanlarını belediyeye iade edecek. Sözleşme buna izin veriyor. Bu ise belediyenin bütçesine çok büyük bir yük demektir.

Bu fabrikadan elde edilecek 50 bin liralık taksit, buradan gelecek personelin maaşlarını karşılamaya bile yetmeyecek.

Özetle; hazırlanan “Niksar belediyesi “Niksar Ayvaz İşletmesi Su ve Şişeleme Üretim Fabrikası İmtiyaz Devir Hakkı Kiralama Şartnamesi” ile  “Niksar Belediyesi “Niksar Ayvaz İşletmesi Su ve Şişeleme Üretim Fabrikası İmtiyaz Devir Hakkı Kiralama Sözleşmesi”  taslakları çok sakıncalı ve “gizli maksatların sakladığını düşündüren” tehlikeli hükümlerle doludur.

Sayın Özdilek Özcan Niksarlılara çoban kulübesinde padişah rüyası gördürmeye çalışmak ve bu kiralama girişimiyle ilgili genel ifadelerle durumumu idare etmek yerine, sözleşme ve şartnamedeki can alıcı ve tehlikeli hükümlere açıklık getirmek zorundadır.

Düzenlenen sözde istişare toplantılarında bu şartname ve sözleşeme hükümlerine açıklık getirmeyip hamaset yapmak, sözünü ettiğimiz gerçeklerin üstünü örtmeye yetmiyor.

Sayın Özcan bu hükümlerin gerekçelerini dayanaklarıyla açıklayamadığı ya da bunları düzeltmediği sürece her daim “şaibe” altında kalacak ve ileride yaşanacak olumsuzlukların tek sorumlusu olacaktır.

Gelecek dönemde başkan olamasa bile…

İlgili Yazılar

Tokat Teknopark niye var?

TOKATtan Haber

Hamaset, hamaset, hamaset…

TOKATtan Haber

“İnsan dünyanın en geç olgunlaşan meyvesidir”

TOKATtan Haber

Yorum Yaz