Manşet Tokattan

Tarım Öğretiminin 174. Yıl Dönümü Kutlandı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi  Ziraat Fakültesi tarafından “Tarım Öğretiminin 174. Yılı” dolayısıyla kutlama programı gerçekleştirildi. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda yapılan programa Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik POLAT, GOP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin ŞAHİN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa GÖKÇE, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali SAKİN, Tokat Tarım ve  Orman İl Müdürü  Orhan ŞAHİN, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Tarım eğitiminin 174. Yıl dönümü münasebetiyle Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan ŞAHİN yaptığı konuşmada;

“Tarımsal Eğitimin yıldönümünü kutlamak üzere toplandığımız bu günde, eğitimin önemini anlamak için öncelikle tarımın önemini iyi anlamamız gerekir.

Türkiye ekonomisinin en temel iktisadi faaliyet kollarından birisi olan tarım sektörü, 83 milyonu aşan ülke nüfusu, 45 milyon civarında turist ile 3,5 milyon civarında mültecinin yeterli, kaliteli ve güvenilir gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Tarımın ülkemiz milli geliri ve ihracatı ile istihdamına sağladığı katkılardan dolayı önemi her geçen gün artmaktadır.

Yine ülkemizde tarımın istihdamdaki payı ise % 25 civarlarındadır. Yani ülkemizde hala her 4 kişiden 1 tanesi tarımda istihdam edilmektedir.

Ülkemizde tarımsal desteklemelere de önem verilmektedir. Üreticilerimize 2018 yılında 10 milyar TL, 2019 yılında ise üreticilerimize 16,1 milyar TL tarımsal destek sağlanmıştır. Bu destekleme ödemelerinden Tokat çiftçisi de payına düşeni alarak; 2018 yılında ise 130 milyon TL tarımsal destekleme ödemesinden faydalanmıştır.2019 yılı rakamları ile toplam bitkisel, hayvansal ve diğer destekleme miktarı 146.116.672 TL’dir.

Ayrıca 2019 yılında yerel kaynaklardan DOKAP ve İl Özel İdaresince toplam 12 milyon TL destekli; 20 adet Bitkisel Üretim Projesi, 18 adet Hayvancılık  Projesi başarı ile uygulanmıştır. 2020 için Tokat tarımı ve çiftçisine katma değer üretecek 25 milyon  destekle 35 adet proje uygulanacaktır.

Ülkemizde yaklaşık 24 milyon hektar ekilip biçilen tarım arazisi bulunmaktadır. Her geçen gün ülkemizin nüfusu artarken tarım alanlarımız sabit kalmaktadır. Bu nedenle de bizim birim alandan aldığımız ürün miktarını artırmamız gerekmektedir. Bu da bilimsel çalışmalarla tarımsal eğitimlerle olabilecektir.

Ülkemizde tarımsal eğitimin 1846 yıllarına dayanan çok köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Birçok sektörde olduğu gibi tarım sektörü de bu zaman zarfında dünyada ve ülkemizde belirli bir gelişme ve değişim gerçekleştirmiştir.

 Dünyada gelişmiş modern ülkelerin teknoloji, bilgi ve sanayi gibi konuların yanında tarımda da ileri seviyelerde olduğu görülmektedir. Bizim de ülke olarak tarım ve tarım sektörüne gereken önem ve desteği sağlamamız gerekmektedir. Tarım sektöründe bulunan, Tarım ve Orman Bakanlığı, Üniversiteler, Sivil Toplum örgütleri, tarıma girdi sağlayan ve tarımdan girdi temin eden tüm kuruluşlar Üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yapmalıdırlar.

Tarımsal gelişmenin en önemli unsuru eğitim ve eğitimli çiftçiden geçmektedir. 174. yılını kutladığımız tarım eğitimi bugün daha da büyük önem arz etmektedir. Tarımdan beslenen nüfus her geçen gün artmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde açlık hüküm sürmekte ve insanlar hayatlarını devam ettirecek gıdaya ulaşamamaktadırlar.

Son verilere göre dünyada yaklaşık 800 milyon insan gıda sıkıntısı yani açlık çekmektedir. Buna bağlı olarakta tarım her geçen gün daha da önem kazanmaktadır  Günümüzde sürdürülebilir gıda üretimi ve gelecek nesillere gıda sıkıntısı yaşatmamak için topraklarımızı korumalı daha çok çalışmalı gerekli düzenlemeleri yapmalıyız.

 Bilgiye ulaşmanın yolu eğitimden geçmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımızın asli görevlerinden birisi de Tarımsal Eğitim ve yayım çalışmalarıdır. 2019 yılında İl müdürlüğü olarak farklı veya aynı konu başlıklarında 8369 çiftçi katılımı ile 480 adet çiftçi toplantısı, 108 adet demonstrasyon, 10 adet tarla günü , 6 adet çiftçi kursu , 2099 adet sirküler çiftçi eğitim mektubu, 70 adet broşür,1295 adet liflet ile üreticilerin eğitimi ve gelişimi sağlamak amacıyla çalışmalar yürütülmüştür

    Tüm alanlarda olduğu gibi tarım sektöründe de,  bilgi ve teknolojiye ulaşmak artık çok daha kolaydır. Değerli öğrenciler sizler hepiniz birer Ziraat Mühendisi adayısınız, bu meslek diğer meslek disiplinleri ile karşılaştırıldığında uygulama ve kendini geliştirmeye en fazla ihtiyacı olan meslek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunu özellikle fakültelerinizde  çok iyi değerlendirerek, bilgi, beceri ve pratiklerinizi arttırmalı kendinizi yetiştirmelisiniz” Dedi

İlgili Yazılar

Dördüncü Tokat Kitap Günleri Fuarı

TOKATtan Haber

Niksar Eski Hükümet Konağı’nın satışı ile ilgili İyi Parti Niksar İlçe Bşkanlığı’ndan basın açıklaması

TOKATtan Haber

Belediye Personeline ‘Kendini Tanıma’ Eğitimi

TOKATtan Haber

Yorum Yaz