Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Sözde turizm toplantısı…

Dün; 14.01.2020 Salı günü Valilikte “Tokat Turizminin şimdiki durumu ve geleceğini görüşmek üzere” bir toplantı yapıldı.

Vali yardımcısının başkanlık ettiği bu toplantıya yönelik bir haber valilik internet sitesinde yer almadı.

Bundan da anlaşılıyor ki, Sayın Valinin bizzat katılmadığı toplantıların önemi ne denli büyük olursa olsun haber değeri yok.

Ancak konu bizim açımızdan çok önemli ve de çok acıklı…

Tokat turizminin geçmişi, şimdiki durumu ve geleceği hakkında 20 den fazla rapor hazırlamış, 20 den fazla sunuma imza atmış, yaptığı çalışmaları başka şehirlerce örnek alınmış, en yetkin bir sivil toplum kuruluşu olan Tokat Turizm Tanıtma Derneği’nin, TUDER’in çağrılmadığı toplantıya, bu konularda hiçbir bilgi ve birikimi olmayan kurum temsilcilerinin çağrılması, Tokat turizminin içinde bulunduğu içler acısı durumunu anlatmaya yetiyor.

Tokat turizminin şimdiki durumu ve geleceğini konuşmak için davet edilen kurum temsilcilerine bakınız!

Tokat İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Defterdarlık, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜRSAB Orta Karadeniz Bölge Temsilcisi, otel temsilcileri, seyahat acenteleri temsilcileri…

Tokat turizminin neden gelişemediği sanırım artık daha iyi anlaşılıyordur.

Hadi, yerel otel ve seyahat acenteleri temsilcilerini bir nebze anladık. Bu temsilcilerden bazılarının Tokat turizminin şimdiki ve geleceği hakkında görüş beyan edecek bir donanıma sahip olmasalar da, yaşadıkları kendi mesleki sorunları hakkında bir görüş sunmuş olabilirler.

Peki,  Samsun’da ki TÜRSAB temsilcisine ne demeli?.. Samsun’daki TÜRSAB temsilcisi Tokat Turizminin şimdiki durumu ve geleceği hakkında toplantıda neler söylemiş olabilir doğrusu çok merak ediyorum(!)

Tokat turizminin şimdiki durumu ve geleceği hakkında tek söz edemeyecek, bu konuda bilgisi, birikimi, donanımı olmayan kurumlar davet edilirken, hadi TUDER’ den geçtim, 15 etkin sivil toplum örgütünü bünyesinde toplayan TURGEP’in (Tokat Turizm Geliştirme Platformu) böylesi bir toplantıya davet edilmemesi, turizmin gelişiminden sorumlu resmi etiketli turizm yetkilileri diye tarif ettiğim İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkililerinin art düşüncelerini ortaya koymuyor mu?

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bilgi ve uygulama düzeylerinin yetersizliğini ortaya çıkaracak kurum, kuruluş ve kişileri bu tür toplantılara çağırmamaları yönündeki halihazırdaki yaklaşımlarını ne kadar sürdürürlerse sürdürsün, Tokat turizmin sivil toplum inisiyatifinde ve önderliğinde gelişimine engel olamayacaklardır.

Tokat’ın 2010 yılında başlatılan atılımla olağanüstü bir büyüme sergilemesi ve Türkiye global turizm sektörü içerisinde temel oyunculardan birisi haline gelmesi gereken Tokat turizmi, işte bu zihniyet yüzünden halen hatırı sayılır bir büyüme sergileyememiş ve Türkiye global turizm sektörü içerisinde önemli bir oyuncu haline gelememiştir.

Bugün gelinen noktada Tokat, sahip olduğu turizm potansiyeli itibariyle gıpta ile bakılan ama rakipleri tarafından örnek alınmayan, sunduğu tarihi, kültürel ve doğal mirasın gerçek potansiyelinden yeterince faydalanamayan bir şehir konumunda ise, bunun tek sorumlusu, “Tokat’ta turizm gelişirse toplumun ahlakı bozulur” diyen, Tokat turizminin geçmişi, şimdiki durumu ve geleceğine ilişkin söz söyleyecek bilgiye, birikime sahip olmayanlarla top koşturarak kendi makamlarını korumaya çalışan kamu görevlileridir.

Bu hafife alınacak bir konu değildir.

Tokat, turizmde gerekli ve acil dönüşümü gerçekleştiremez, bugüne kadar olduğu gibi, Tokat İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ nün  ve hatta kimi yerel yönetimlerin plansız, Tokat’ı merkezden ibaret sayan, bütüncül olmayan ve gel geç hevesler içinde boğulan derme çatma çalışmalarla oyalanırsa vasati bir rekabet düzeyini bile yakalayamadan, yavaş yavaş yöre, bölge, ülke ve dünya turizm trendinden kopabilir.

Tuzları kuru olan resmi etiketli turizm yetkililerinin böyle bir endişeleri olduğunu sanmıyorum ama Tokat turizmindeki bu tür bir olumsuzluk, doğrudan ve dolaylı etkileri ile milli gelire yaklaşık %10 düzeyinde katkı sağlayan turizm sektörünü zayıflatmakla kalmayacak, Tokat ve ülke kalkınma hızını da sınırlayan bir soruna dönüşebilecektir.

Ancak ne yazık ki, gerek resmi etiketli turizm yetkilileri, gerek yerel yönetimler ve gerekse yarı kamusal meslek örgütleri, söylemlerine yansısa da, Tokat’ın turizm alanında gerçekleştireceği atılımların turizm gelirini belirgin derecede artırma potansiyeline sahip olduğunun ayırdına varamamışlardır. Tokat turizminin nasıl gelişeceğine ilişkin netleşen bir düşünceye ve proje stokuna sahip değildirler. Gerçekleştirdikleri sözde etkinlikleri “proje” diye topluma pazarlamanın ötesine geçebilmiş değildirler. Somut ve veriye dayalı ölçülebilir çıktılar gündemlerine girebilmiş değildir. Otelde 1 gece konaklayan herkesi turist sınıfına sokan sağlıksız ve düşük istatistiklerle gün öldürmektedirler.

Turizm gelişiminden birinci derecede sorumlu olanlar başta olmak üzere, Tokat’taki sorumlular bu hususları gözden kaçırmamalı, popülist duygularla hazırlanan, zaman ve kaynak israfına yol açan uygulamalara izin vermemeli, Tokat turizminde sıçrama etkisi yapacak düşünsel inovasyona fırsat sağlanmalıdır.

Çözüm aslında çok basittir. 

Bunun için önce turizm geliştirme gibi ciddi ve iddialı bir konu üzerinde söz söyleme hakkına ve birikimine sahip olanların, Tokat turizminin geçmişi, şimdiki durumu ve geleceği ile ilgili, birkaç saatlik değil, ucu açık, geniş zamanlı bir toplantıda verecekleri bilgi sunumuna acı da verse, katlanmak gerekecektir.

İlgili Yazılar

Tokat için yaşamsal derecede önemli proje gerçekten uygulamaya mı alınıyor?

TOKATtan Haber

Cumhurbaşkanlığı sisteminden memnun olanlar yüzde 32 çıktı

TOKATtan Haber

Kurban Kesme Eğitimi

TOKATtan Haber

Yorum Yaz