Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Taşıdığı unvana ayak uyduramayan acente sahibi…

Efendim 15 Ocak günü, güya Tokat turizminin şimdiki ve geleceğini görüşmek üzere bir toplantı yapıldığını ve bu toplantıya turizmle ilişkili olmayan kurum temsilcilerinin çağrıldığını yazmıştım.

Ve yazımın bir paragrafında demiştim ki, “Peki,  Samsun’da ki TÜRSAB temsilcisine ne demeli?.. Samsun’daki TÜRSAB temsilcisi Tokat Turizminin şimdiki durumu ve geleceği hakkında toplantıda neler söylemiş olabilir doğrusu çok merak ediyorum(!)” demiştim.

Vay sen misin bunu yazan?

Yapılan yanlışlıkların sorgulanması hadi bizim malum kamu görevlilerine ağır geliyor da bu beyefendiye ne oldu anlamak mümkün değil.

Samsun’da seyahat acenteliği işi ile uğraşan ve TÜRSAB Samsun Bölge Yürütme Kurulu Başkanı olduğunu öğrendiğim bu beyefendi bir öfkelenmiş, bir sinirlenmiş ki sormayın.

Bana telefon açıp “sen böyle bir yazıyı nasıl yazarsın” diye hesap sormaya, bana hakaret etmeye kalkmaz mı?

Elbette hak ettiği cevabı aldı.

Telefondaki edep sınırlarını aşan üslubundan da anlaşılıyor ki, aslında sadece bir seyahat acentesi sahibi olan bu şahıs, kendisine sunulan Samsun Bölge Yürütme Kurulu Başkanlığı sıfatını taşımakta zorlanıyor ve zannımca kendi ticari çıkarlarına uygun olmayan gelişmelerden pek hoşlanmıyor.

Üstlendiği makamın omuzlarına yüklediği ağır sorumluluğu, bu paragrafa öfkelenerek ve edep sınırlarını aşarak taş gibi yere bırakan birisine başka ne denir ki?

Hangi yarasına dokunduk, kişisel bir çıkar beklentisi vardı da ona engel mi olduk bilemedim.

Unvanı ve makamı ne olursa olsun, eğer Tokat turizminin gelişimi, haddini ve hukukunu bilmeyen, Tokat’ta turizm adına yapılan çalışmalardan zerre kadar haberi olmayan bu tür insanlara kalmışsa çok yazık.

Neymiş, Tokat’a bir otobüs yani yaklaşık 46 tane Arap turist getirecekmiş.

Bizim buna bir itirazımız olmadı ki… Lakin Tokat turizmi böyle mi gelişecek?

İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri de sosyal medya hesaplarından “yok şu tur” geldi, “yok bu tur geldi” diye paylaşım yapıp duruyorlar.

E ne oluyor? Tokat turizmi şahlanıyor mu?

Hangi şehir ya da ülke, salt bu tür sürdürülebilirliği olmayan, böylesi sipariş üzerine yapılan turlarla turizmini geliştirebilmiş?

2010 yılından bu yana Tokat’a kaç değişik tur firması geldi, hangisi bu turları devam ettirdi bileniniz var mı?

Sanırsınız ki, 46 Arap turist değil de 46 otobüs getirecek, biz de buna engel olduk.

Tokat İl Kültür Turizmin Müdürlüğü yetkilileri dışında, hiçbir mecburiyeti, sorumluluğu ve beklentisi olmamasına karşın, kişisel gayretleriyle Tokat’a tur firmalarının gelmesi için çırpınıp duran gönüllü arkadaşlara ve çalışanlara, gönülden teşekkür ettiğimiz biliniyor, bunu ilan etmemize ihtiyacımız yok.

Ancak, özellikle turizm gelişiminden sorumlu olan resmi etiketli yetkililerin gelen birkaç tur firmasıyla avunmalarına, bunları gelişme diye göstererek, kendilerini pazarlamalarına ve bu yolla hak etmedikleri makamlara gelme arzularına da sessiz kalamayız.

Kaldı ki, Tokat turizmi ile ilgili mevcut sorunları geleneksel yöntemlerle aşma gayretlerinin, sorunlara çözüm olamayacağı, bunun çok ötesinde önemli çalışmaların yapılması gerektiği de artık anlaşılmalıdır.    

Yazımın konusu olan şahsa dönersem, okuduğu yazıyı bile anlamayan birisinin Tokat turizminin gelişimine nasıl bir katkı sunacağını da çok merak ediyorum.

Diğer taraftan, eğer TÜRSAB Başkanı ve heyetinin Tokat’ getirilmesi söz konusu ise ve bu iş sadece bu beyefendinin tekeline kalmışsa, bu konuda aracısız iş yapamayan İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile TÜRSAB Başkan ve Delegasyonunu bu kentin konukseverliği ile buluşturamayan kamu otoritesinden, yerel siyasi otoriteye kadar herkes şapkalarını öne koyup düşünmeleri gerekir.

TÜRSAB gibi Türkiye’nin değerli bir birliği, kurumsal imajına da uygun olmayan bu tür edep dışı davranışları sergileyen, TÜRSAB sayesinde edindiği mevkiine uygun davranış sergilemeyen üyeleri hakkında ne tür işlemler yapar bilmem. Ama bildiğim ve emin olduğum bir şey var ki, TÜRSAB sayesinde edinilen mevkiye uygun olmayacak şekilde edep dışı davranışlar sergilenmesi, TÜRSAB’ ın kurumsal imajına da zarar vermektedir.

Öte yandan elbette tek suçlu “böyle bir yazıyı nasıl yazarsın” efeliğine soyunan ve edep sınırlarını aşan bu kişi değildir.

Bu kişinin haddini ve hukukunu aşması, resmi etiketli turizm yetkililerinin ve ilgili kamu görevlilerinin planlama prensiplerini askıya alarak ve Tokat yerel toplumunu yok sayarak, kendi karar ve politikalarını uygulamaya sokma arzularının bir ürünüdür.

Turizm etiketli kamu yetkilileri istiyorlar ki, bizler de kendileri gibi bir “idare-i maslahat” tutumu takınalım, işimizi gerektiği gibi değil de, günün şartlarına göre idare ederek günü kurtaralım.

Bizim “günün adamı değil, hakikatin adamı” olmaya çalışmamız bu beyefendi gibi onların da hoşuna gitmiyor. Toplantılarda dile getirdiğimiz / getireceğimiz gerçeklerden korkuyor, Tokat’ta yaşamayan ve Tokat turizmi ile ilgili zerre kadar fikri olmayan insanlarla toplantı düzenleyerek, dar alanda kısa paslaşmalar yapıyorlar.

Hala anlayamadılar!  Tekrarlayalım!

“İlimize dışarıdan gelen, görüş- öneri ve deneyim paylaşımları çok değerli olan bilim insanları ve turizm profesyonelleri bizlere ışık tutabilirler ama yerel kalkınmanın asıl unsuru biz Tokatlılarız.”

İlgili Yazılar

Sigara Yasağının Kapsamı Genişliyor: Tavanı Açılır Kapanır Alanlar da Artık ‘Kapalı Alan’ Olarak Kabul Edilecek

TOKATtan Haber

Özdilek Özcan artık koşmuyor, depara kalkmış tutulmuyor!” (II)

TOKATtan Haber

Tokat İl Kültür Turizm Müdürü Adem Çakır sonunda görevinden alındı…

TOKATtan Haber

Yorum Yaz