Manşet Tokattan

Kadim Durmaz ; “Deprem Kaderimiz Değil”

CHP’li Durmaz’dan tüm partilere 5 yıllık deprem seferberliği çağrısı

CHP Tokat Milletvekili-TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz TBMM genel kurulunda ülkemizi derinden sarsan Elazığ depremi hakkında gündem dışı konuşma yaptı. /

Geçmiş Olsun Elazığ

Konuşmasına ortak acıların birlik ve beraberliğimizi güçlendirdiğine, dayanışma ruhuyla tüm yararları sarabileceğimize vurgu yaparak başlayan Durmaz, depremde kaybettiğimiz canlar için rahmet diledi. “ Çok şükür zorlukları beraberce göğüsleyen büyük bir milletimiz var. Depremin ardından, aziz milletimiz güçlü bir dayanışmayla, tasada daima omuz omuza olacağını bir kez daha tüm dünyaya gösterdi.” Dedi.

Durmaz ; “Deprem Kaderimiz Değil”

Konuşmasına deprem Kader değil diyerek başlayan Durmaz “Deprem öldürmez, alınmayan tedbirler öldürür.

Kuranda kaderin tanımı; tedbiri alıp takdiri Allah’a bırakmaktır…

Deprem bir doğa olayıdır, deprem sonrası yaşanan afet ise bugüne kadar önlem almayan bilimi dışlayan yöneticilerin sorumluluğundadır.

En büyük afet alınmayan önlemlerdir, bilimi ve tekniği dışlayan, rant odaklı kentleşme politikalarını önceleyen politikalardır. “  dedi

Bilimin deprem uyarılarına dikkat!!

Bilim insanlarının olası depremlere karşı uyarılarının önemine vurgu yapan Durmaz, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Bilim insanları uyarıyor, İSTANBUL İÇİN, ANADOLU İÇİN BİRÇOK DEPREM UYARISI VAR. Ve bizler bu uyarılara kulak asmak zorundayız!

Oysa bugün bu sorulara soranlara suçlu gözüyle bakılıyor! Bugün sormazsak yarın çok geç olabilir!

Unutmayalım doğal afetler öldürmez, alınmayan önlemler öldürür!

1999 depreminin ardından alınması gereken ilk tedbir olan Yapı Güçlendirme Yönetmeliği, ancak 7 yıl sonra çıkarılabildi.

Yönetmelikler, kanunlar çözümün bir parçası! Ama bu yönetmeliklere ne kadar uyuluyor!

Binaların imar izinleri, toplanan yardımların kullanım alanları yönetmelik kurallarıyla mı yapılıyor? Hayır!

Deprem toplanma alanları nerede? Yurttaşlar bilmiyor! Bir tabelası bir adresi var mı? Bu yönlü bir bilinçlendirme var mı yok!

Belediyelerde JEOFİZİK MÜHENDİSİ ve jeoloji mühendisleri, şehir plancıları bulunma zorunluluğu var mı?

Yok!

Durmaz konuşmasında Cumhurbaşkanının depremle ilgili sözlerine karşılık şu ifadeleri kullandı;

Deprem olmasını önleyemeyiz diyen Sayın Cumhurbaşkanı; Biz de diyoruz ki depremi önleyemeyiz ama rant odaklı kentleşmeyi önleyebiliriz, Önceliği rezidanslar yerine depreme dayanıklı binalar yapabiliriz, müteahhitleri rant için değil hayat için seferber edebiliriz, küçük esnaf ve sanatkarın belini büken AVM ler yerine deprem toplanma alanları yapabiliriz.

Kanal İstanbul yerine, depreme hazır yaşanabilir İstanbul projesine odaklanabiliriz!

Çok daha büyük depremlerde Japonlar neden aynı kaderi yaşamıyor!

Şimdi bu karşılaştırmayı yapıyorum, çünkü depremin öldürmediğini görelim diye! Japonya’nın başardığını biz de başarabiliriz.

Bakın bilim insanları uyarıyor, Kanal İstanbul olası bir depremde 9 şiddetinde etki görecek!

Şimdi İstanbul’un öncelikli sorunu kanal mı? Deprem mi?

Biz bunları konuşmak zorundayız? Geleceğimiz için daha fazla can kaybolmasın diye konuşmak zorundayız!

O kadar can kaybı var acı varken, Sayın vali çıkmış Sanki satış sonrası müşteri memnuniyeti ölçüyorcasına “algı çok iyi” diyor!

 Sorunumuz algı mı? Tek derdi kendi koltuğu olanlar depremle mücadele yürütemez! “

Gelin hep birlikte deprem seferberliği başlatalım!

Durmaz konuşmasının devamında, Cumhuriyet Halk Partisinin deprem seferberliği çağrısını hatırlattı!

Gelin siyaset üstü bir şey yapalım ve 5 yıllık depremle mücadele seferberliği başlatalım. Mücadeleyi hep birlikte yürütelim. Rant odaklı değil kent odaklı, insan odaklı bir sistem başlatalım. Dilerim bu çağrımız karşılıksız kalmaz! ” dedi 

Vatandaş deprem için toplanan vergiyi soruyor

1999’da yaşanan depremlerin ardından geçici bir süre için Özel İletişim Vergisi getirilmişti. Verginin kalıcı hale getirildiği 2004 – 2019 arasında 65 milyar Türk lirası toplandı. Bunu dolarla ifade edersek, 2004-2019 arasında yaklaşık 34 milyar dolar vergi toplanmış. Vatandaş da bunu soruyor…  “17 yıldır iktidardasınız ve deprem vergisi alıyorsunuz, Elazığ’da Malatya’da ve bilinen tüm deprem bölgelerinde can kaybını ve tahribatı önlemek için neler yaptınız?” diyor. Bu soruların cevabı verilmelidir! 

Biz aylar önce mecliste bunları konuşalım dedik, ama önergemiz reddedildi!

Depremle yaşamayı öğrenelim, Depremlerle birlikte can ve mal kaybını en aza indirecek yapılı çevreyi ve nitelikli mimarlığı oluşturmak yerine, kentleri ranta kurban edenler, coğrafyanın yol göstericiliğini reddedenler, bilimi ve tekniği dışlayanlar, sağlıklı ve güvenli çevreler oluşturamazlar.

Halkın can güvenliğini hiçe sayarak deprem toplanma alanlarını, parkları, ormanları imar barışı adıyla imara açanlar güvenli çevre oluşturamazlar. Deprem bir doğa olayıdır, bu doğa olayı ile birlikte yaşamayı öğrenmek, önceden önlemler almak ise yapılması gerekendir. Depremlerle birlikte can ve mal kaybını en aza indirecek yapılı çevreyi ve nitelikli mimarlığı oluşturmak yerine, kentleri ranta kurban edenler, coğrafyanın yol göstericiliğini reddedenler, bilimi ve tekniği dışlayanlar, sağlıklı ve güvenli çevreler oluşturamazlar.

Bu nedenle bir an önce herkes gereğini yapmalı, geleceğimiz için her beraber depremle mücadele etmeliyiz.

Bu vebal ve sorumluluk yüce meclis çatısı altındaki milletvekillerinindir.

İlgili Yazılar

İyi de bana sordun mu? Kimin parasını kime harcıyorsun arkadaş?

TOKATtan Haber

Dayanışma Şart: Çevrenizdeki Yaşlı İnsanlara Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

TOKATtan Haber

Ödünle ödül verilmez ve kazanılmaz

TOKATtan Haber

Yorum Yaz