Manşet Tokattan

2. Uluslararası Çadlı Öğrenciler Forumu

Ev sahipliğini Tokat GOÜ’nün yaptığı Türkiye ve Kıbrıs’taki Çadlı Öğrenciler Derneği ve Üniversite Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü işbirliği ile 2. Uluslararası Çadlı Öğrenciler forumu açılışı töreni gerçekleşti.

Forumun açılışına Türkiye Çad Büyükelçisi Adoum Dangai Nokour Guet, Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan, Ordu Milletvekili – Türkiye Çad Meclis Dostluğu Temsilcisi Ergün Taşçı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Tokat GOÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Rektör yardımcılarımız, dekanlar, daire amirleri, Çadlı öğrenciler ve personel katıldı.

Türkiye ve Kıbrıs’taki Çadlı Öğrenciler Derneği Tokat temsilcisi Adam Hissein Mahamat ve Türkiye ve Kıbrıs’taki Çadlı Öğrenciler Derneği Başkanı Moussa Hüssein Moussa yapmış oldukları konuşmada, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde 110’dan fazla Çadlı öğrencinin eğitim gördüğünü ve eğitimleri süresince herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ifade ettiler.

Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Doç. Dr. Fatih Yılmaz’ın büyük desteğinin olduğunu ifade eden konuşmacılar, bu forum ile Çad’ın sorunlarına çare bulmak ve iyi bir gelecek için her iki ülke arasında işbirliğini güçlendirmek istediklerini söylediler.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat yapmış olduğu konuşmada, “Bugün bu etkinlik Tokat’ta yapılıyor. Karabük’te 800 civarında Çadlı öğrenci bulunmakta. Tokat Çad için ikinci bir ev oldu. Prof. Dr. Bünyamin Şahin hocamız Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesine Rektör olarak atanınca Karabük Çad ilişkilerine Tokat da dahil oldu. Karabük’te Çadlı öğrencileri çok sevdik. Onlar hakkında Karabük’te olumsuz bir şey duyamazsınız” dedi. Öğrencilere hitap eden Polat, “Gençler hep böyle kalın. Bizler sizler için her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız. İyi mühendis, doktor ve hukukçu olup ülkenize dönmenizi isteriz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin yapmış olduğu konuşmada, “2017’de Çad macerasına başladık. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne Rektör olarak atandıktan sonra Çadlı öğrencileri Tokat’a getirmeye başladık. Çad hakkında internette dolaşan olumsuzlukların hepsi yanlış. Belgeseller, haberler ve diğer medya organlarını açtığımızda sanki Çad’da susuzluk, açlık, güvenlik sorunları varmış gibi bir algı bulunmakta. Aksine, göller, vadiler verimli tarım araziler ve çok ahlaklı insanların bulunduğu bir Çad’ı görürsünüz. Biz bu güzel insanları gördükçe sayılarımızı yüzlerle binlerle ifade edecek şekilde öğrenci kabullerine başladık. Üniversitemizde 110’un üzerinde Çadlı öğrencimiz eğitim görmekte” dedi. Öğrencilere hitap eden Rektörümüz öğrencilerin, kendilerini çok iyi yetiştirmeleri gerektiğini ifade etti.

Ordu Milletvekili ve Türkiye Çad Meclis Dostluğu Temsilcisi Ergün Taşçı yapmış olduğu konuşmada, “Forumun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız da her iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişerek devam etmesi gerektiğini iletti. Çad’la geçmişten beri gönülden beraberiz. Uzak da olsak bir gönül dostluğumuz var. Uzak olduğu için çok gidemesek te ne zaman  bir etkinlik olsa katılmaya çalışıyoruz. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin’in büyük çabaları bulunmakta. Onlara teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum” dedi.

Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan yapmış olduğu konuşmada, “İlimizde lisans ve yüksek lisans eğitimini alan Çadlı kardeşlerimizle bir araya geldik. Bu tabloyu görünce insan gururlanıyor. Katkılarından dolayı rektörlerimize teşekkür ediyorum. İnşallah gönül köprülerimizi kuvvetlendireceğiz” dedi. Arslan yapmış olduğu konuşmada, “Türkiye uluslararası öğrencilerle ilgili yaptığı çalışmalarda Avrupa ülkeleri arasında en büyük gelişmeyi kaydeden ülkelerden biri. İnşallah bunun devamını bekliyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Türkiye Çad Büyükelçisi Adoum Dangai Nokour Guet yapmış olduğu konuşmada, “Yurt dışındaki Çadlılar forumuna katıldığım için çok mutluyum. Tokat çok güzel bir şehir. Çad’ın kalkınması için oldukça önemli bulduğumuz bu foruma gönülden katılıyoruz. Bu forum Yurt dışındaki Çadlıları bir araya getirmek anlamında da oldukça faydalı. Çadlılar bu vesile ile birbirleri ile tanışmaktadır. Türkiye ve Çad arasındaki ilişkilerin sürdürülmesi için çalışıyoruz. Çad ve Türkiye ilişkileri çok güçlüdür. Her iki ülkenin de kazanması için çabalıyoruz. Bu etkinlikten dolayı Rektörlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Programın açılış konuşmaları sonrası Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Türkiye Çad Büyükelçisi Adoum Dangai Nokour Guet’e ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’a teşekkür belgesi ve hediye takdiminde bulundu. Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin ise Türkiye ve Kıbrıs’taki Çadlı Öğrenciler Derneği Tokat temsilcisi Adam Hissein Mahamat, Türkiye ve Kıbrıs’taki Çadlı Öğrenciler Derneği Başkanı Moussa Hüssein Moussa ve Koche Adam Mahamat’a teşekkür belgesi ve hediye takdiminde bulundu.

İlgili Yazılar

Bakan eşi artık Dimes Meyve Suyu içmeyecek mi?

TOKATtan Haber

Asırlık konak Zile Belediyesi kültür ve sanat evi olarak hizmete açıldı

TOKATtan Haber

Otobüs durakları yenileniyor

TOKATtan Haber

Yorum Yaz