Manşet Tokattan

Kadim Durmaz: Tokat % 70’i göç yüzünden gurbette yaşayanlar diyarıdır

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Meclis Genel Kurulu’ndan Tokat’ın sorunlarıyla ilgili yaptığı konuşmada, Tokat’ı göç yüzünden gurbette yaşayanlar diyarı olarak anıldığını ifade etti.

Durmaz; tarihte kıymetli ovalarında ürettikleri, otantik el sanatlarıyla ülkemiz yaşantısına kattıklarını bilmeyen olmadığını ifade ederek, “Ama üç kıymetli ovasıyla insanlar orada doyamıyor, 18 yıldır bir iktidar ülkeyi tek başına yönetiyor ama ürettiremiyorsa artık şapkayı önünüze bırakmak değil, bir öz eleştiri yapıp, ‘bu ülkeyi iyi yönetemedik” deyip, en kısa sürede nöbeti devretmeniz lazım”dedi.

Bunun önünü açıp, Cumhuriyet’in kazanımı bu fabrikaları satanlardan bu aziz millet, sandık önüne geldiğinde o sandığı başınıza geçirip gereken dersi verecek

Durmaz Tokat deyince göç, sıkıntı, üretimsizlik, perişanlık, bitmeyen yollar, yarım kalmış ihalelerle işler deyince, birçok kişinin “siz sadece kendi ilinizden değil, bizim ilimizden de bahsediyorsunuz’ dediklerini kaydederek şunları söyledi.

“Tokat geçmişte hepinizin bildiği meşhur sigara fabrikasıyla kıymetli üretimler yapıp bu ülkeye katkı sunan bir vilayetti. Yaklaşık 464 dönüm arazi, üzerine kurulmuş, 2.500’e yakın insanın çalıştığı bu fabrika tekel özelleştirmesiyle gitti. Gitti ama beraberinde sadece fabrikamız gitmedi. 3 ile 45 bin aile tarımı yapan tütün üreticisi de maalesef üretimden kopup, doğduğu topraklardan göçmek zorunda kaldı. O fabrika ne oldu derseniz söyleyeyim. O fabrikanın yerinde bugün itina ile hurda alınıyor. 14 yıldır burada sadece hurda alınıyor. Tabi Tokat bununla da kalmadı. Hepinizin bildiği Cumhuriyet’in dördüncü şeker fabrikası Turhal’daydı, burayı da özelleştirdiniz. Biz bunların satılmaması için mücadele ettik. Vicdanen rahatız. Ama bunun önünü açıp, Cumhuriyet’in kazanımı bu fabrikaları satanlardan bu aziz millet, daralınca diyordunuz ama bu sandık önünüze gelecek, o sandığı başınıza geçirip gereken dersi verecek.”

Tavrınız haktan, haktan, bu ülkede üretenlerden yana değil.

Durmaz “yurt dışından ithal edilen ve tuzu kuruların içtiği puro tütününün ÖTV’si yüzde kırk, bu aziz milletin içtiği bir kısmını da ürettiği tütünün ÖTV’si yüzde 67. Demek ki sizin tavrının haktan, haktan, bu ülkede üretenlerden yana değil” diyerek sorunun bunlarla sınırlı olmadığına vurgu yaptı.

Harç bitti yapı paydos

Kadim Durmaz, Tokat’ta ki Zile Ovası’nın sulandığında kıymetli olduğunu ifade ederek, “Yaklaşık 260 bin dönüm arazi sulanacak. YolLarımıza gelince; referandum sırasında 11 km yolun açılması için 2 sayın bakan Tokat’a teşrif etti. Tokat Niksar yolu.  Artık Niksar-Akkuş-Ünye yolundan söz etmiyorum. Ama onun 5.5 km lik yolu şantiye halinde duruyor. ‘Harç bitti yapı paydos’ deniyor. Bunun yanı sıra Tokat Almus yolu yapılmış değil. Artova, Sulusaray, Yeşilyurt yolları hala bölünmüş yoldan nasibini almış değil.  Turhal Barajı ile birlikte Yazıtepeden 40 bin dönüm araziyi kapalı sistem sulayacak proje henüz ihale edilmiş değil. Eğer biz ülkede namerde ve muhannete muhtaç olmadan üretip, Londra’ daki tefecilerin kapısında para dilenmeyeceksek, acilen bu sulama projelerinin ve beraberinde mutlak ama mutlaka, iktidara geldiğinizde Tokat’ta kapattığınız Gümrük Müdürlüğünün yeniden açılması lazım” dedi.

İlgili Yazılar

Atatürk’ün vasiyet gelirlerine de el attılar

TOKATtan Haber

CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz’den Koronavirüs açıklaması

TOKATtan Haber

Doğa ile İnsanın Buluşması : Yeni Bir Topluluk Oluşuyor

TOKATtan Haber

Yorum Yaz