Manşet Tokattan

Kızılay’dan Sevan Çamlıca haberine yanıt…

Tokat Kızılay’dan  Sevan Çamlıca’ya gönderilen  açıklama..

Sayın Sevan ÇAMLICA,

Tokat İlinde Tokat Kan Bağışı Merkezimizce gezici kan bağışı aracımız ile Tokat Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirdiğimiz kan bağışı kabul faaliyetine ilişkin yapmış olduğunuz eleştirinize cevaben aşağıdaki açıklamayı bilgilerinize sunarız.

Salgın hastalıklar sırasında dahi kan bağışı kabul çalışmaları ve kan bileşeni tedarik zinciri kesilmemesi gereken kritik sağlık hizmetlerindendir. Halkımızın evlerine davet edildiği bu günlerde, fedakar sağlık çalışanlarımız da gerekli tedbirlerini alarak sahada aktif olarak görevlerini icra etmektedirler ve süreç boyunca da sahada olacaklardır. Tahmin edileceği üzere bu süreçte kan bağışları oldukça azalmıştır. Hastanelerdeki aciliyeti olmayan ameliyatlar ertelenmiş olsa da şu süreçte sağlık kuruluşlarında tedavileri devam eden ve ertelenemeyecek ameliyatlar için kan bileşeni ihtiyacı devam etmektedir. Hastanelerimize bu süreçte sağlıklı bireylerimizin gitmemesi yönündeki tavsiyelere uyulmalıdır. Olağan hallerde olduğu gibi Türk Kızılay bu süreçte de hastaneler dışında kan bağışlarını toplayacak ve ihtiyaç duyulan kan bileşenlerini hastanelere ulaştıracaktır. Nitekim kan bileşeni ihtiyacının sürekli olması sebebi ile salgın esnasındaki tüm kısıtlamalara rağmen mülki idarenin kan bağış araçlarımıza izin vermesinin sebebi de bu mecburiyettendir.

Salgının ilerleyen günlerinde kan bağışçılarımıza ulaşmak daha da zorlaşacaktır. Nitekim basında da görebileceğiniz üzere diğer ülkeler, salgının en yoğun olduğu dönemde ulusal kan bağışı çağrısına çıkmak mecburiyetinde kalmışlardır. Diğer ülke tecrübeleri de ilk önlem olarak salgın sürecine yeterli kan stoku ile girilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bu süreçte sabit kan bağışı noktalarımızda (Kan Alma Birimleri ve Kan Bağışı Araçları) kan bağışı kabul hizmeti devam edecektir. Daha önceden kan bağışında bulunmuş düzenli kan bağışçılarımız bu hizmet noktalarımıza telefonla veya sms ile (ancak sınırlı sayıda bir gruba) çağrılmaktadır.

Türk Kızılay’ın en önemli önceliği çalışanlarımızın, bağışçılarımızın ve kan alıcılarının güvenliğidir. Kan bağışı güvenli bir süreçtir ve insanlar kan ve trombosit bağışında bulunmaktan çekinmemelidir. Türk Kızılay sadece bağış sırasında kendisini sağlıklı ve iyi hisseden ve kan bağışına ait uygunluk şartlarını karşılayan kişilerden kan bağışı kabul etmektedir.

Gerek mobil kan bağışı noktaları, gerekse sabit kan bağışı noktalarımızda tüm hijyen tedbirleri alınmış, hem personelimizin sağlığı hem de halk sağlığı için gerekli tedbirler hayata geçirilmiştir. Kan bağış noktalarımızda kalabalıklara izin verilmeden bağışçı adayları sırayla içeri alınmakta, bağış alanına girmeden önce ateş ölçümü yapılmaktadır.

Bununla birlikte, Türk Kızılay’ı çalışanları her kan bağış biriminde, aşağıdaki kapsamlı güvenlik prosedürlerini uygulamaktadır:

Kurumsal olarak alınan tedbirler gereğince hasta personeli çalıştırmamakta ve hekime yönlendirmekteyiz.

Her bağışçı için ayrı ayrı eldiven takılmakta ve eldivensiz işlem yapılmamaktadır.

Bağışçıların kan alım bölgesindeki cilt temizliği tüm dünya standartlarına uygun cilt dezenfektanlarıyla yapılmaktadır.

Her bağışçı için kan bağışında dünya standartlarına uygun tek kullanımlık steril kan alım setleri kullanılmaktadır. Bunlar hiçbir şekilde başka bir bağışçı için kullanılmamaktadır.

Her ekipte sedyelerin/yatakların üzerine örtmek amacıyla kâğıt havlu/örtü bulundurulmakta ve her bağıştan sonra yenisi ile değiştirilmektedir.

Bağışçılarımız için kan bağış birimlerimizde el dezenfektanı bulunmaktadır.

Bağış alanlarımız dünya standartlarına uygun dezenfektan kullanılarak temizlenmektedir.

Bu zorlu süreçte sergilediğimiz toplumsal dayanışmanın bir parçası olarak 18-50 yaş arasında ve Sağlık Bakanlığımızda COVID-19 için dile getirilen risk grubunda olmayan kan bağışçılarımızı kan bağışına davet ederek çalışmalarımızı sürdürüyor, anlayış ve yardımseverliğiniz için teşekkür ediyoruz.

Saygılarımızla.

İlgili Yazılar

Başkan Sargın’dan Ekrem İmamoğlu’na ziyaret

TOKATtan Haber

Deva Partisi ve Ali Babacan

TOKATtan Haber

CHP’li Durmaz: Tokat’a darbe

TOKATtan Haber

Yorum Yaz