Editörün Seçtikleri Manşet Tokattan

Yeşilırmak kenarlarında neler oluyor…

Irmağa 0 (sıfır) yeşil alanlar, parklar birer birer el değiştiriyor, iş yeri oluyor… Kamuya ait bu yerler kimlere nasıl ne şekilde verildi, satıldı mı, kiralandı mı kimse bilmiyor… Ancak bu şehri yönetenlerden de bu konularla ilgili açıklama bekliyor

Neler olduğunun cevabını bu yazıda bulamayacaksınız belki ancak ipuçlarından aşağı yukarı bazı şeyleri tahmin edebilirsiniz. Eksik olmasın son altı aydır hemşehrilerimden ciddi bilgiler geliyor.

Bunlar imarsız inşaatlar, kaçak yapı, mühür sökmeler veya devletin arazisinin üzerine yapılan işyerleri vs gibi. Kuşkusuz bunlar ciddi iddialar ancak birçoğunun esaslı bir araştırma yapmaya gerek bile kalmadan doğru olduğunu tahmin etmek hiç zor değil. Bizi tabii ki kamuoyunun çıkarları ilgilendiriyor ve her zamanki gibi herhangi bir suistimal yapıldığı anlaşıldığı zaman gerekli araştırmayı titizlikle yaparak sizlerle paylaşıyoruz. Tabii bu araştırmalar o kadar kolay olmuyor. Cevap vermesi gereken yetkililer, bürokratlar, üst düzey yöneticiler bu konuyla gittiğiniz zaman anlaşılmaz tutum sergileyerek pek konuşmak istemiyorlar. Hâlbuki seçilmiş veya atanmış kim olursa olsun konu kamuoyunun çıkarları olduğu zaman cevap vermek zorunda.

Mesela geçtiğimiz yıl Tokat’ın merkezinde imarı olmayan bir araziye yapılan inşaatı karayolları ile beraber aydınlattık. Aslında buna gerek bile kalmadan Tokat Belediyesi’nin duruma el koyması gerekiyordu. O günlerde konuştuğumuz başkan ve başkan yardımcısı komik bir bahaneyle haberlerinin olmadığını söylemişlerdi. Düşünün yapılan bekçi kulübesi değil, muazzam bir yapı ve bu şehri yönetenler “Haberim yok”, “Seçim telaşına geldi” gibi bahanelerin arkasına sığınıyor. Bu ve bunun gibi birçok konu kamuoyunu yakından ilgilendiriyor. Yapılan bir suistimal o şehirde yaşayan insanlara büyük haksızlık. Bunun kontrolünü yapacak olan, denetlemesi gereken de belli. Ayrıntılara girmeme gerek yok

Peki, özellikle Yeşilırmak çevresinde neler oluyor diye soracak olursanız o daha vahim. Yeşil alanlar birer birer iş yerleri haline geliyor. Çocuk parkı olan yer bir bakıyorsunuz etrafı çevrilmiş bir konteyner konularak işyeri haline getirilmiş. Bu yapılırken kimden izin alınmış kim buraya iş yeri yapabilirsin demiş bilinmiyor. Bir başkası kaçak bir yer yapmış örneğin… Belediye burayı mühürlemiş ama mühür ne var ki anında sökülmüş ticarete devam.

Peki, belediye ne yapmış derseniz, bırakın bu yasa tanımazlığı önlemeyi, mahkemeye vermiş ama aradan kaç sene geçmiş takip etmediği için ne olup bittiğinden haberi bile yok. Bir başkası imarı olmayan gibi bir yere inşaat yapıyor… Etrafında bir tane bina iş yeri yok. Yeşilırmak’a sıfır… Kim bu vatandaş, parayla alınamayacak bu yere nasıl sahip olmuş, hazineden mi almış, kiralamış mı, hangi yöntemle almış.. İhale ile mi vs. vs. Bilen yok sadece almış… Şimdilik üçüncü kata kadar çıkmış.. Nasıl olsa arayan soran yok 5 kat ta çıkar Yeşilırmak’ın kenarında…

Tabii çok sayıda bilgi geliyor bu ve buna benzer işlerle.. Hepsinin ortak yanı ne biliyor musunuz: hepsinin de BETON IRMAK haline getirilen Yeşilırmak’ın kenarlarında olması… Büyük çoğunluğunun da bu yerlerin kamuya ait olması… Tabii ki kamuya ait bir yere iş yeri/konut vs. yapılamaz diye bir şey yok. Ne var ki uygulanan yöntemler hakkında kimsenin bilgi sahibi olduğu yok. Bilgi sahibi olanlar ise ağızlarını kapatmışlar “ser verip sır vermiyorlar”

Tabii ki bu konuları ilerleyen günlerde ayrıntılı olarak ele alacağız. Bu arada bu usulsüzlüklerin çoğaldığını kendileri de fark etmiş olacaklar ki geçtiğimiz aylarda Tokat Belediyesi’nde Kaçak İnşaat Yapı Ve Kontrol Müdürlüğü kuruldu.. Başında da değerli hemşehrimiz Başkan Yardımcısı Mehmet Ersoy var. Kendisi geçmişte bir çok konuda bizi aydınlatmak inceliğini göstermiştir.. Eminim kendisiyle paylaşacağımız bu konularla ilgili de tatmin edici bilgiler verecektir. Çünkü konu tamimiyle Kamu çıkarını gözetiyor. Bununla beraber o şehirde yaşayan herkesi ilgilendiriyor. Zaten başında bulunduğu yeni kurulan birimde sadece bu konuları araştırmak ve sonuçlandırmak için kuruldu.

Belki içinizden bazıları “boşuna uğraşma cevap vermezler” diye düşünebilir ama ben sanmıyorum. Çünkü o zamanda hemşehrilerinin “sükut ikrardan” gelir diye düşünmesine yol açarlar ki kendileri akıllı insanlardır, böyle bir yolu tercih etmezler. Çok küçük ihtimalle bile olsa cevap alınamazsa ise bir şekilde cevap vermeleri zorunlu olan CİMER var. Kamuoyunu bilgilendirmek için oraya başvururuz.

İlgili Yazılar

Pandemi sonrası spora dönüşte dikkat edilecek 7 nokta

TOKATtan Haber

IMF’den Türkiye’ye ‘düşük rezerv’ uyarısı

TOKATtan Haber

Ördek çıkacak kuş çıkacak

TOKATtan Haber

Yorum Yaz