Manşet Tokattan

ABYB Başkan Yardımcısı Orakçı: Yarım kalan tarım projeleri istemiyoruz

Tarımda başlanılan ve devamı getirilmeyen projelerin çiftçi ve köylünün ümidini kırdığını ifade Anadolu Basın Yayın Birliği (ABYB) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Orakçı, “Tarımı, hayvancılığı profesyonel olarak devlet desteği olan kooperatifler aracığıyla yapmazsanız sonuç olamazsınız. Köy kooperatifçiliği aile çiftçiliğinin örgütlü hâlidir” dedi.

Anadolu Basın Yayın Birliği (ABYB) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Orakçı yaptığı açıklamada Tokat’ta başlatılan “Kiraz Tokat’ta yenilir” kampanyasını değerlendirdi.

Ocakçı, “Tokat’ta bugünlerde bir kiraz türküsü almış gidiyor. Tokat’ın kirazı tatlıdır. Tokat’ın kirazı kırmızıdır. Tokat’ın kirazı yerinde yenilir. Sosyal medya paylaşımlarını gördüğümde göğsüm kabarıyor. Hemen ben de paylaşımda bulunuyorum” şeklinde konuştu.

Çiftçiyi yarı yolda bırakmayın

Olaylara resmin tamamı üzerinden bakılması gerektiğini aktaran ABYB Genel Başkan Yardımcısı Yakup Orakçı, “Şimdi herkes binanın güney cephesinden bakıyor. Güneşin verdiği sıcaklığı hissetmek istiyor. Ben manzaraya bir de kuzey cepheden bakmak istiyorum. Bir soğuğu iliklerimde hissetmek istiyorum. Bir proje başlatmak, bir gaz vermek iyidir. Fakat projeyi sürdürülebilir hâle getirmek derinlik ister, birikim ister. Araba giderken iyidir, frene basma ihtiyacı olursa, bunu da yapamazsan kaza yaparsın. Gelelim kiraz meselesinin kuzey cephesine. Bir türkümüz var; “Bir dalda iki kiraz / Biri al, biri beyaz / Eğer beni seversen / Mektubunu sıkça yaz” diye. Şimdi her tarafa kiraz ağacı dikmek, insanları teşvik etmek çok güzel, takdir edilecek bir durum. Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Köylüler, yatırımcılar her tarafı kirazlarla doldurdular. Yüce Mevla’m da bereketlendirdi. Dallar kiraza durdu. Bu insanlara pazar konusunda nasıl yardımcı olacağız. O da sizin sorununuz deyip geri mi duracağız. “Bir dalda iki kiraz, birini al, biri kalsın / bu senede çiftçi yedi ayaz” noktasına mı geleceğiz” eleştirisinde bulundu.

Endüstriyel tarıma ihtiyaç var

Tokat’ta daha önce başlatılan ve devamı getirilmeyen projelere işaret eden Yakup Orakçı, “Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu döneminde kavak yetiştiriciliği teşvik edilmişti. Niksar ovası kavaklarla dolmuştu. Zamanla kavağın ekonomik ömrü doldu, sistemi yenileyemedik. Kavak yetiştiricilerine alternatif sunamadık. Vali Ayhan Çevik, kuşburnu yetiştiriciliğini ön plana çıkardı. Projenin akıbeti güdük kaldı. Oysa kuşburnu ilaçtır, sıhhattir ve önemli bir gelir kaynağıdır. Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, domates yetiştiriciliği üzerinde durdu. Domates önemli bir gıda ürünü olduğu için sürdürülebilirliği çiftçi tarafından yapılabildi. Fakat endüstriyel tarım noktasında istenilen seviyeye gelemedi” şeklinde konuştu.

DİMES başarılı bir yatırım

Büyük özel sektör yatırımlarının, çiftçi ve köylü açısından bir şans olduğuna değinen Orakçı, “Tokat’ta bir dönem DİMES’in girişimleri ile mahlep ve vişne fidanları dikilmişti. DİMES gibi kurumsal işletmeler çiftçinin elindeki ürünün değerlendirilmesinde önemli rollerüstlenmektedir” diye konuştu.

Destekler koyun kokan köylülere

Orakçı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tokat, toprağı, suyu ve havası ile tarım için bulunmaz bir bölge. Ne dikersen dik yetişiyor. Ceviz, fındık, armut, tütsülenmiş çay, pancar, tütün.. Ayrıca seracılık.. Say sayabildiğin kadar. Fakat çiftçi, köylü tarlasını, bahçesini ekmiyor. Asıl sorgulanması gereken konu bu. Eğer kazanamıyorsa, astarı yüzünü geçiyorsa saman alevi gibi yükselen teşviklerle sadece günü kurtarırsın. Yarını planlayamazsın.

Kooperatifçilikten başka çıkar yol yok

Hayvancılık ve tarımın geleceğine yönelik kooperatifçilik önerisinde bulunan ABYB Genel Başkan Yardımcısı Yakup Orakçı, “Ve benim önerim. Tarımı, hayvancılığı profesyonel olarak devlet desteği olan kooperatifler aracığıyla yapmazsanız sonuç olamazsınız. Köy kooperatifçiliği aile çiftçiliğinin örgütlü hâlidir. Çiftçinin, köylünün tarımsal ürünlerini kooperatifler kanalıyla değerlendirilip, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda satışını bu kooperatifler aracılığıyla yapmamız gerekiyor. Bunu yaparken de adım kayırmacılığı yapmamamız gerekiyor. Son söz; bu bizim kiraz inşallah bizim kuşburnuya ve kavak ağacına benzemez. Lütfen Tokat’ın erkleri ürün yetiştirme kampanyaları dönemsel olmasın, saman alevi gibi yanıp geçmesin” dedi.

KAYNAK: TARIMDANHABER

İlgili Yazılar

Turhal Belediyesi yol yapım çalışmalarına devam ediyor

TOKATtan Haber

Döviz yükseldikçe inşaat sektörüne gelen zamlar: yüzde 137, yüzde 100, yüzde 70…

TOKATtan Haber

Bu engelliler ile engelleri nasıl aşacağız?

TOKATtan Haber

Yorum Yaz