Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Eski Tokat Havaalanı arsasına ne yapılacak?

7 Temmuz’ da “Uluslararası Tokat Gıda İhtisas Organize Sanayi, Vali Sayın Ozan Balcı ve Ahmet Arat” başlıklı bir makale yazdım.

Bu yazıda, beş maddeden oluşan endişelerimi dile getirdim.

Bunlardan üçüncüsü eski Tokat Havaalanı arsasıyla ilgiliydi.

Bu endişemi “Mekân (arsa)seçimine yeterince kafa yorulmaması ve ilerleyen yıllarda genişleme olasılığının dikkate alınmaması. Örneğin haberde bu proje için eski Tokat Havaalanı arsasının düşünüldüğü belirtilmiştir. Oysa bu hava alanının sivil havacılığa ve uçuş eğitimlerine açılması isteniyordu ki bu da başka bir yatırım ve istihdam alanı idi.  Acaba bu alanla ilgili incelemeler, araştırmalar yeterince yapıldı mı?” diyerek, yazımın daha fazla uzamaması için, kısaca dile getirdim.

Bugün bu noktaya uzunca bir parantez açmak istiyorum.

Önce aslında herkesin bildiği ama dillendirmediği genel bir sorunumuzdan bahsetmek istiyorum.

Tokat’ın en büyük sorunlarından birisi, ister seçilmiş, isterse atanmış olsun, Tokat’ı yönetmekte başat rol alan yöneticilerin, genellikle, Tokat’ın geleceğini ilgilendiren konulara “kendi bakış açılarını dayatarak” bakmaları, toplumla, toplumun ileri gelenleriyle, bir zamanlar üstlendikleri görevlerde bilgi, birikim ve deneyim kazanmış insanlarla, yaratıcı grupla; örneğin bilim insanlarıyla, siyasal erke payanda olmamış sivil toplum örgütleriyle ki bunlara yarı kamusal meslek odaları da dâhil, bir istişarede bulunmamaları, ortak aklı esas almamalarıdır.

Oysa Tokat’ın tüm kalkınma alanlarında ilerleme kaydedilebilmesinin yolu, anlamsız, ego ürünü ve Tokat’a sorun açan dayatmalardan değil, bilgiden, doğru veriye dayalı gerçekçi hedefleri cesurca belirlemekten ve bunları belli bir yönetim aklıyla, ilgili tüm taraflarla istişare ve işbirliği içinde ve planlama dâhilinde uygulamaktan geçmektedir.

Bu anlamda da özellikle şehrin gelişiminden birinci derece de sorumlu olanların, şehrin bütünleşik, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişimi için doğru konulara odaklanıp odaklanmadıkları konusunda kendilerini samimiyetle sorgulamaları, şehrimiz adına yararlı sonuçlara yol açacaktır.

Artık çağdaş yerel yönetim anlayışının çok aktörlü, çok katmanlı, çok aşamalı, katılımcı bir yönetişim modeli gerektirdiğini bilmeyen kalmadı. Bu şehrin kaderini, stratejik planlamanın aktörleri kabul edilen kent paydaşlarıyla tartışarak oluşturmak gerekiyor.

***

Bu genel sorunlardan bahsettim çünkü “Uluslararası Tokat Gıda İhtisas Organize Sanayi” nin yeri için eski havaalanı arsasının düşünülüyor olmasının, gözden geçirilmesinde önemli yararlar bulunduğunu vurgulamak istedim.

Düşünülen yatırıma daha uygun bir yer bulmaya çalışmak, çabalamak yerine, hazır arsaya konarak ve buranın önemli paralar harcanarak oluşturulan mevcut kullanım amacını bozarak, başka bir şekle dönüştürmek çok akıllıca gelmiyor.

Üstelik bu arsa, mevcut yapısı bozulmadan, yapılacak bazı iyileştirmelerle, orta vadede ve aşırı kaynak israfına yol açmayacak şekilde, Tokat’a önemli gelişim katkısı sağlayacak başka bir yatırım aracına dönüştürülebilir.

Ne mi yapılabilir?

 Burası orta vadede, tamamlandığında oluşturulacak çeşitli bölümleriyle yaklaşık 3 bin öğrenci sayısına ulaşabilecek ve GOP Üniversitesine bağlı, bir “Havacılık Fakültesi’ne” dönüştürülebilir.

Üniversite yönetimi şimdilerde bu konularda neler düşünüyor bilmiyorum ama bir zamanlar burasının buna benzer bir amaçla kullanılmak üzere GOP Üniversitesine verilmesini arzu ettiklerini biliyorum.

Çok da iyi olurdu. Yanılmıyorsam Türkiye’de sadece 4 şehirde, toplam 6 adet (Adana, Ankara 2, Tarsus ve İzmir 2) Havacılık ve Uzay Bilimleri ya da Mühendisliği fakültesi var.

2019-2020 eğitim ve öğretim dönemi itibariyle öğrenci sayısı 32.456 olan GOP Üniversitesi’ne Türkiye’de böylesine kısıtlı sayıda bulunan ve tercihleri Tokat GOP Üniversitesi lehine şekillendirebilecek böyle fakültenin kazandırılması, bu yolla öğrenci sayısının 35 binlere çıkartılması Tokat’a çok yaraşırdı.

GOP Üniversitesi’nin, 2019-2020 dönemi itibariyle, 1306 akademik ve 1721 idari personel sayısıyla istihdama ve şehir ekonomisine sağladığı yararlar hafife alınamaz.

Üniversitemizin tercih edilen, entelektüel birikimiyle (sermayesiyle)  gittikçe büyüyen ve şehrimizin ekonomik, kültürel, akademik gelişimine değerli katkılar sunan bir eğitim yatırımına dönüştürülmesi, Tokat’ı yönetmekten sorumlu olanların öncelikli hedeflerinden biri olmalıdır.

Bu hedefe yönelik olarak, bu arsanın GOP Üniversitesi bünyesinde bir “Havacılık Fakültesine” dönüştürülmesi için, üniversite yönetiminin teşvik edilmesi ve desteklenmesi önem arz etmektedir.

Bir de şu var.

Detaylarını çok iyi bilen birisi değilim ama bu havaalanının Tokat GOP Üniversitesi’nin denetiminde sivil havacılığa, eğitime ve hava turlarına / gösterilerine açılması da hem üniversitemiz için hem de özel sektör için ilave fırsatların yakalanmasını sağlayabilir.

Bu bağlamda insan düşünmeden ve sormadan edemiyor.

Acaba, kurulması düşünülen Uluslararası Tokat Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin, Tokat’ın geleceğinde bir gün mutlaka yer alacak, Tokat’ta üretilen ürünlerin rekabetçi fiyatlarla rekabetçi piyasalara ulaştırılmasını sağlayacak, makro ölçekteki Tokat OSB-Turhal Demiryolu Projesi ile bağlantısının da yapılabileceği başka bir yere yapılmasının düşünülmesi acaba çok daha iyi olur muydu?

İlgili Yazılar

TOKİ sosyal konut projesi devam ediyor

TOKATtan Haber

Bu ameliyat Tokat’ta bir ilk oldu

TOKATtan Haber

Toplu ulaşımda özel sağlık çalışanlarını üzen uygulama…

TOKATtan Haber

Yorum Yaz