Ekonomi Manşet Tokattan

Ekmek zammını gündeme getirmek fırsatçılıktır.

“Ülkemiz dış ve iç tehditlere maruz kaldığı bu süreçte , ekmek zammını gündeme getirmek fırsatçılıktır.”

Tokat Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bora, ekmek fiyatları için il genelinde istenen ve TSO Başkanı Ali Çelik’in gündeme getirdiği yüzde 20’lik zam yersiz olduğuna dikkat çekerek, yetkilileri uyardı.

Ekmeğe zamma Ticaret Borsası Başkanı Lütfi Bora’dan eleştiri

Artan maliyetler giderleri öne sürülerek unda yüzde 39,5 fiyat artışını iddia etmenin yersiz ve mesnetsiz olduğunu dile getiren Tokat Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bora ekmeğe zam talep edilmesine eleştiri getirdi.

Başkan Lütfi Bora, kendisinin de un fabrikası sahibi olduğuna dikkat çekip, unda beyan edildiği gibi bir fiyat artışı olmadığını da sözlerine ekledi.

Ekmeğin özellikle enflasyona en çok tesir eden bir kalem olduğunu hatırlatan Bora, gerçeği yansıtmayan rakamlar üzerinden yapılan bu tür açıklamaların hoş görülmeyeceğini söyleyerek zam planlaması yapanları uyardı.

Tüm buğday zahirecileri un fabrikaları borsamıza üyedir ve bu işin maliyet kalemlerini iyi biliriz

Başkan Bora: “Son 16 ayda Ekmek gramajı 250 gramdan 200 grama çekildi. Akabinde 1 TL’den 1,25 TL’ye çıkarıldı. Zaten yüzde 50 fiyatı artırılmışken unda yılbaşından bu güne yüzde 39,5 fiyatların arttığını iddia etmek doğru değildir. Ekmeğin hammaddesi buğdaydır. Tokat’taki tüm buğday zahirecileri un fabrikaları borsamıza üyedir ve bu işin maliyet kalemlerini iyi biliriz. Ekmek fiyatlarını zam talepleri değerlendiren kurulda hammadde tedarikçilerin tümünün üyesi olduğu Ticaret Borsasının olmayışı da ayrı garabet. Keşke daha önceki yıllarda olduğu gibi bize danışılsaydı da, gerçeği yansıtmayan rakamlar üzerinden açıklama yapılma hatasına düşülmeseydi” diye konuştu.

Un imalatı yapan sanayicilerin tükettiği elektrik, işçilik ve motorin giderlerinin ekmek imalatı yapan bir fırıncı esnafının kat be kat üstünde olduğuna da dikkat çeken Tokat Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bora, rakamların kesinlikle gerçeği yansıtmadığına bir kez daha dikkat çekti.

Başkan Bora: “Ekmek fiyatları bilindiği üzere enflasyona en büyük etki eden temel faktörlerin başında geliyor. Vatandaş zaten ekonomik olarak zor bir durumda. Hükumet bu zor durumu çözmeye yönelik hamleler atıyor. Enflasyonla mücadele ediyor. Ekonomi Bakanlığının ortaya koyduğu ekonomik duruşa tamamıyla ters bir duruş sergilenerek yapılacak zam tek kelime ile ifade edilecek olursa fırsatçılıktır” ifadelerini kullandı.

Son dönemlerde ülkemizde iç tehditlerin dışında dış tehditlerle de uğraşıldığını dile getiren Başkan Bora, “Hem bizim hem de dostlarımızın üzerinde ciddi bir baskı var. Şımartılan Ermenistan’ın Fransa güdümü ile kardeş ülke Azerbaycan’a yönelik saldırılarını görüyoruz. Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olduğumuzu, Ermenistan’ı da sivillere yönelik bu saldırgan tutumundan dolayı kınadığımızı da bu vesile ile belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

D. Ekrem ER Haberi

İlgili Yazılar

Turhal Bilim Merkezi Uluslararası Robot Yarışması’na katılacak

TOKATtan Haber

Ömer Sağol: Meyve üreticilerimiz hayal kırıklığına uğramıştır

TOKATtan Haber

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi EAEI 2022 Barselona’da

TOKATtan Haber

Yorum Yaz