Manşet Tokattan

Tarihi Hıdırlık Köprüsü restorasyon çalışmaları devam ediyor

Evliya Çelebi’nin Cisri Müsenna diye övgüyle bahsettiği Tokat’taki Tarihi Hıdırlık Köprüsü’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Tokat’ta Yeşilırmak üzerinde 1250 yılında Selçuklular tarafından kesme taştan yapılan yaklaşık 151 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde 5 gözlü köprü, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun girişimleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Dairesi Başkanlığının destekleriyle eski ihtişamına yeniden kavuşuyor.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, 770 yıllık tarihi Hıdırlık Köprüsü’nde devam eden çalışmaları teknik ekibiyle birlikte yerinde inceledi.

Her Adımda Tarihin İzlerini Görebilirsiniz

Köprüde devam eden çalışmalarla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat’ta her adımınızda tarihin izlerinin görülebileceğini belirtti.

Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada; “Tokat şehrimiz doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle en nadide iller arasında yer alıyor. Tokat Belediyesi olarak bizler, bir yandan şehrimizin altyapısına, yollarına, asfaltına kısaca temel belediyecilik hizmetlerine yönelik köklü çözümler üretirken bir yandan da bu şehrin tanıtımını sağlamak, tarihi eserlerimizi gün yüzüne çıkarmaya gayret ediyoruz. İşte bunlardan biri de Hıdırlık Köprümüzdür.

Tarihsel süreçte köprümüze birçok isim verilmiştir. Evliya Çelebi bu köprüye, “Cisri Müsenna” demiştir. Halk arasında; Taş Köprü, Tozanlı Köprüsü, Yeşilırmak Köprüsü, Büyük Kemer, Hıdırlık Köprüsü gibi isimlerle de anılmıştır. Hıdırlık ismi, yan tarafı yeşillik alan olan veya zaviyelerin, yatırların kenarı manalarına gelmektedir. Tarihi köprümüz, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’in 3 oğlunun birlikte hükümet ettiği dönemde onların vezirlerinden bir tanesi tarafından yapılmıştır. Selçuklu döneminde sülüs denilen yazı stili ile 4 satırlık görkemli bir kitabesi vardır.

Şuanda köprümüzde hummalı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Tarihi süreç içerisinde birçok kez düzenleme amacıyla köprü üzerine ve duvarlarına farklı malzemeler kullanılmıştı. Bunları tamamen kazıyarak, tarihi taşlarını, dokusunu ortaya çıkartıyoruz. 770 Yıl önce kullanılan malzemeler silinerek tamiri yapılacak ve o şekli ile kullanılacak. Ayrıca yapılacak olan çalışmalarla köprünün spreyle boyanan taşları da temizleniyor. Kanal Tokat projemiz içerisinde ayrı bir yere sahip olan köprümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağız.

Bu Şehre Dokunun

Bizler bu şehre sevdalıyız. Bu şehirde yaşayanların ve ziyaretçilerimizin şehrimize dokunmasını istiyoruz. Çünkü Tokat’ta her adımınızda tarihin izlerini görebilirsiniz. Bunun için tüm gayretimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

İlgili Yazılar

Sulusokak’ta gezgin kafilesi

TOKATtan Haber

En yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında bakın kaçıncıyız

TOKATtan Haber

AKP’li Milletvekili Biberin Kilosunu İlk Defa Duymuş

TOKATtan Haber

Yorum Yaz