Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Hıdırlık Köprüsü yenileme çalışmaları…

Sağ olsun, Hıdırlık Köprüsü yenileme çalışmaları ile ilgili bilgileri gazeteci Sevan Çamlıca’dan alıyoruz.

Niksar’da Bizans eseri olan tarihi Leylekli Köprü (Yılanlı Köprü) ile hemen ilerisindeki küçük kardeşi Seymenli Köprüsü’nün restorasyon çalışmaları adı altında başına gelenleri bilen birisi olarak, Hıdırlık Köprüsü’nde de aynı akıbeti yaşama endişesiyle bekliyoruz.

Allah’tan Sevan Bey gibi duyarlı bir gazeteci kardeşimiz var da, ne olup bittiğinden az da olsa haberimiz oluyor.

Köprüyle ilgili son fotoğraf ve bilgileri Belediye Başkanı Sayın Eyüp Eroğlu’nun köprüyü ziyareti sırasında elde ettik.

Gördük ki, köprünün üstünü örten duyarsızlık ürünü asfalt kaplama kaldırılıyor ve köprünün gerçek tarihi dokusu ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

Bu memnuniyet verici bir gelişme ve bu bağlamda köprünün tarihi dokusunun korunacağından, tarihi dokunun bütünlüğünün bozulmayacağından emin olmak istiyoruz.

Yenileme çalışmalarını yapan şirket hakkında daha düne kadar hiçbir bilgimizin olmaması da endişelerimizi artıran bir başka husustu.

Sevan Bey’in girişimleri sonucu restorasyonu yapan şirket hakkında az da olsa bilgi sahibi olduk ve rahatladık. Şirket yetkilisinin yapıcı yaklaşımını ve yenileme çalışmalarının şeffaf bir şekilde yapılmasında bir sakınca olmadığını belirtmeleri ise sevindirici bir gelişme…

Sevan Bey’in “Hıdırlık Köprüsü’nün yenileme çalışmaları tamamlanıncaya kadar, o bölgedeki şehir kamerasının köprünün tamamını görebilecek şekilde sabitlenmesi ”ne yönelik önerisine gelince.

Çok yerinde ve Tokat Belediyesi yetkililerince de değerlendirilmesinde yarar sağlanacak bir öneridir.

Dört nedenden ötürü…

Birincisi; Köprünün yenileme çalışmaları ilgilenen vatandaşlar tarafından izlenebilecek, oluşan endişeler giderilecek, köprünün yenilenmesiyle ilgili bilgisizlikten kaynaklı dezenformasyonların önüne geçilebilecektir.

İkincisi; Tokat Belediyesi bu uygulamasıyla vatandaşlarımızın duyarlılıklarını önemsediğini ve şeffaflık kavramına verdiği değeri ortaya koyacaktır.

Üçüncüsü; Bu uygulama, yenileme çalışmasını yapan firma için de bir PR çalışması olacaktır. Günümüz dünyasında bu tür işleri yapan şirketlerin, yaptığı işleri, işin gerçek sahibi olan insanlarla paylaşması aynı zamanda bir sosyal sorumluluk örneğidir ve artık çağdaş dünyada şirketler sadece yaptıkları işlerle değil, işi nasıl yaptıklarıyla ve sosyal sorumluluk kavramına ne denli duyarlı olduklarıyla değerlendirilmektedir.

Dördüncü ve en önemlisi de; Değeri ölçülemeyecek kadar kıymetli Hıdırlık Köprüsü Kitabesini’ nin güvenliğini sağlamaktır. Bu kitabenin bir başka yere taşınması ya da çalınması hiçbirimizin kabulleneceği bir gelişme değildir. Düşüncesi bile tüylerimizi diken diken etmeye yetmektedir. Yenileme çalışmaları sırasında Hıdırlık Köprüsü’nün tarihi dokusuna hassasiyet gösterilmesi son derece önemlidir ama Hıdırlık Köprüsü Kitabesinin korunması son derece yaşamsaldır. Hıdırlık Köprüsü kitabesiyle hayat bulmaktadır.

Bu nedenle, belediyemize de bir külfet getirmeyecek olan Sevan Bey’in önerisinin belediyece dikkate alınması ve Hıdırlık Köprüsü’nün yenileme çalışmaları tamamlanıncaya kadar, o bölgedeki şehir kamerasının Hıdırlık Köprüsü’ne yoğunlaştırılarak, kamera görüntüsünün köprünün tamamını görebilecek (zum yapılarak) şekilde büyütülerek sabitlenmesi çok yerinde olacaktır.

İlgili Yazılar

Zile’de Mahalle Temizliği

TOKATtan Haber

Vali Ozan Balcı: “Öğrencilerimiz bizlere emanet”

TOKATtan Haber

COVİD Salgınının Tokat Turizmine etkileri

TOKATtan Haber

Yorum Yaz