Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

TSO Başkanı Ali Çelik ve “La Fontaine” den masallar…

Tokat TSO Başkanı Ali Çelik Tokat dış ticaret rakamlarını açıklamış.

Ve “ …bir önceki yılın Ekim ayına göre ihracat Tokat’ta 101,1 oranında arttı” demiş.

Başlıkta ki gibi “masal” demeyelim de “Külliyen doğru değil!” diyelim.

Sayın Ali Çelik’in açıklamasından çok büyük bir iş yapılmış izlenimini ediniyorsunuz ama işin aslı öyle değil.

Sayın Ali Çelik bu tip açıklamalarda maşallah “büyük reis” i aratmıyor; hem konuları abartmada, hem de gerçeklerin üstünü örtmede O’nunla yarışıyor.

Şöyle ki, bir defa TÜİK’ in dış ticaret rakamları güvenilirlikten uzak ve nalıncı keseri gibi konuları sürekli siyasal erkin yararına yontan sayılardan ibaret.

Örneğin TÜİK dış ticaret rakamlarını verirken, İhracat rakamlarını CİF, ithalat rakamlarını da FOB maliyetleri üzerinden veriyor. Tam bir şark kurnazlığı… Dış ticaretten birazcık anlayan birisi CİF maliyetin içinde nakliye, sigorta ve her türlü verginin olduğunu, FOB maliyetinin içinde ise bu maliyetlerin hiç birisinin olmadığını bilir. Yani başka bir deyişle CİF fiyatlar yüksek, FOB fiyatlar ise düşüktür.

Bu bağlamda TÜİK ’in dış ticaret verilerine itibar ederek, Tokat’ın ihracat rakamlarının yükseldiğini açıklamak ve bununla övünmek TSO Başkanına yakışmıyor.

İkincisi Sayın Ali Çelik tıpkı “büyük reis” gibi ihracat rakamlarıyla övünürken Tokat’ın ithalat rakamlarından ise hiç söz etmiyor.

Üçüncüsü Sayın Ali Çelik bir artıştan söz ederken rakamları değil de, oranları veriyor. Bunun altında ise Tokat ihracat rakamlarının övünülecek bir boyutta olmaması yatıyor.

Ben, siz değerli okurlara ve Sayın Ali Çelik’e gerçek rakamları vereyim.

Eğer siz değerli okurlar ve Sayın Ali Çelik T.C. Ticaret Bakanlığı’nın sayfasına girerlerse Tokat’ın gerçek ihracat ve ithalat rakamlarına erişebilirler.

T.C. Ticaret Bakanlığı tüm dış ticaret işlemlerinin birinci elden yürütüldüğü ve dış ticaret işlemlerinin birinci derecede kayda düşüldüğü önemli bir bakanlıktır ve burada rakamların saklanması olanaklı olsa da, çarpıtılması olanaklı değildir.

Bu bakanlığın kamuoyuna da açık olarak yayınladığı Ocak-Ekim 2019 Tokat ihracat rakamı 14 milyon 768 bin dolar, Ocak-Ekim 2020 Tokat İhracat rakamı ise 21 milyon 583 bin dolardır.

Yani öyle % 101, 1 artış söz konusu değildir.  Artış oranı yaklaşık % 46’ dır.

Kaldı ki, ihracatın Tokat’ta 14 milyon 768 bin dolardan, 21 milyon 583 bin dolara çıkmasının neresi övünülecek bir şeydir?

Üstelik bu artışla övünenlerin,  Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin 03.12.2013 yılında Tokat GOP Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen basın açıklamasında, 2012 yılında Tokat’ın ihracat rakamının 36 milyon, 600 bin dolara yükseldiğini açıklamasını da akıllarından çıkarmamalıdırlar.

2013 yılında açıklanan 36 milyon 600 bin dolarlık Tokat 2012 yılı ihracat rakamı düşünüldüğünde bir artıştan değil,  % 69 oranında bir düşüşten de söz edebiliriz.

Diğer bir husus da Tokat’ın ihracat rakamları verilirken nedense ithalat rakamlarından hiç söz edilmiyor.

Tokat’ın Ocak-Ekim 2019 Tokat ithalat rakamı 12 milyon 156 bin dolar, Ocak-Ekim 2020 Tokat İthalat rakamı ise 11 milyon 344 bin dolardır. En azından ülke cari açığına bir dahlimiz olmamış ama bu rakamların ihracat rakamlarıyla karşılaştırılması sonrası ihracat rakamlarının artışına da öyle abartılacak bir katkımız olmamış.

Bu bağlamda Tokat’ın ihracat ve ithalat rakamlarından söz ederken bu değerlendirmeyi de göz önünde bulundurmak gerekir.

TSO gibi önemli bir meslek kuruluşunun başkanlığını yapan birisi bu tür açıklamalar yaparken biraz değil, çok dikkatli olmalı, yaptığı açıklamalarından dolayı zor durumda kalmamalıdırlar.

***

Diğer önemli bir husus da şudur!

Sayın Ali Çelik ihracat rakamlarıyla ilgili bir artıştan söz ederken, Tokat’ın ihracatının artırılması için somut olarak ne yaptıklarını açıklamıyor, genel geçer cümlelerle konuyu geçiştiriyor ve “Tokat’ta ihracat rakamlarını nasıl daha da yükseltebiliriz bunu odaklanmamız lazım” diyor

Evet, ben de bunu soruyorum! Sayın Ali Çelik yanıtlayıp yanıtlamamakta serbest!

Sayın Ali Çelik hamam suyuyla dost gönüllenmekten başka ne yapıyor? İhracat rakamlarımızı artırmak için kendisi neye odaklanmıştır? Eminim ki hem TSO üyeleri, hem de şehrini düşünen Tokatlılar ve kamuoyu bunu merak ediyor.

Üreticiler, işletmeler kendi olanakları ve çabalarıyla ihracat yapmak için uğraş verirlerken, Sayın Ali Çelik ve yönetimi, Tokat’ta ihracatı artırmak için somut hangi adımları atmışlardır? Tokat’ın ihracatını artırmak için hazırladıkları ve uygulamaya aldıkları somut ve ölçülebilir bir Tokat İhracat Stratejisi Eylem Planı var mıdır?  Firmalara bu anlamda Tokat TSO olarak hangi destekleri sunuyorlar? Kamuoyuna bunu da açıklayabilirler mi?

Sayın Ali Çelik’in TSO Başkanı seçilmesinden bu yana yaklaşık 2 yıl 7 ay geçmiştir. Bu süre zarfında en az 2 adet faaliyet raporu düzenlemesi ve bunu gerek TSO Meclisi, gerek üyeler ve gerekse kamuoyuyla paylaşması gerekmez miydi?

Sayın Ali Çelik bu faaliyet raporlarını hazırladı, kamuoyuyla paylaştı da bizim mi haberimiz olmadı?

Elbette bu konuda, TSO Meclisi’nde ki tüm üyelerin de sorumluluğu bulunmaktadır.

***

Ha bir de şu var!

TSO Başkanı Sayın Ali Çelik yaptığı açıklamada,  “Tokat’ta ihracat rakamlarını nasıl daha da yükseltebiliriz bunu odaklanmamız lazım. Bununla ilgili de gerekli her türlü alt yapı çalışmasını yaptık. Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin acilen ivedilikle ve çok hızlı açılması lazım” diyor.

Öncelikle şunu soralım? Sayın Ali Çelik ihracat rakamlarını yükseltmek için hangi “gerekli her türlü altyapı çalışmasını yaptıklarını” beş yaşındaki çocuğa anlatır gibi bize de anlatabilir mi?

En önemlisi de şu! “Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin acilen ivedilikle ve çok hızlı açılması lazım” diyor.

Peki de, bunun için Sayın Ali Çelik “hamasi cümleler” kurmanın dışında hangi somut adımları attığını da “temenni cümleleri” içermeyecek şekilde kamuoyuyla paylaşabilir mi?

Bir dönem önceki TSO Başkanı’nın OKA’ ya “Tokat Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kurulması Projesi” başlığıyla ve güdümlü proje önerisi olarak sunduğu, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz nedeniyle (https://tokattanhaber.com/?p=23798) orta vadede gerçekleştirilmesi kolay olmayacak projenin, hangi uzun vadede ve nasıl gerçekleştirileceği hakkında da bizi bilgilendirebilir mi?

Sözün özü; “lafa söze değil, öze ve hale bakmak gerekiyor”

İLGİLİ LİNKLER:

  1. https://www.ticaret.gov.tr/istatistikler/dis-ticaret-istatistikleri/dis-ticaret-istatistikleri-tuik-gts-2019-2020-ocak-ekim-donemi/illere-gore-dis-ticaret
  1. http://www.tokat.gov.tr/kasim-ayi-ihracat-rakamlari-tokat-ta-a-iklandi

İlgili Yazılar

Niksarlılar bu yanlışlığa “dur” demelidir

TOKATtan Haber

Başkan Özdilek Özcan’dan basın açıklaması

TOKATtan Haber

Hastalıklara Karşı Doğal Çözümler: Vücudunuza Baştan Aşağı Bakım Yapacak 10 Bitki

TOKATtan Haber

Yorum Yaz