Editörün Seçtikleri Eğitim Manşet Tokattan

Bu memleketin çocuklarına öğrenimlerini sürdürmeleri için 3 – 5 bin tablet, alamadıktan, köylerine internet götüremedikten sonra, ne aldığınız develerin, ne diktiğiniz fidanların ne de döktüğünüz asfaltın zerre miskal kıymeti yoktur!

Üstelik bunun duyurusunu yaptıktan sonra aradan 80 güne yakın uzun bir zaman geçmesine rağmen… 

Başından beri bu sürecin takipçisiydim ve olmaya da devam ediyorum. Bu şehrin atanmış ve seçilmiş yöneticileri; Sayın Vali,  Milli Eğitim Bakanı açıklamalarında 150- 200 bin tablet gibi bir rakamdan söz ediyor, bunlardan Tokat’taki öğrencilere hiç değilse birkaç bin tane gelmedi mi?

İhaleye çıkılacağını söyleyip bu güne kadar çıkılmamasının nedeni nedir? Pandemi döneminde ihale vs. gibi bürokratik yolların dışında başka bir yol mutlaka olmalı. Neden onu denemiyorsunuz? Zaman hızla geçiyor Sayın Vali…

Ya siz sayın belediye Başkanı?..  Bağlı bulunduğunuz partinin yerel yönetimlerden sorumlu başkan yardımcısı 80 gün önce partisine bağlı belediyelerin uzaktan eğitim için öğrencilere yardıma başladığını duyurdu. Ancak siz bırakın yardıma başlamayı, valilikte yapılan toplantıda belediyenin karşılamayı taahhüt ettiği 1000 tableti bile alıp dağıtamadınız. ”İhaleye, çıkılmadı, katılan olmadı, piyasada tablet yok” gibi mazeretlerin arkasına sığındınız. Siz yeter ki almaya karar verin, piyasada çok tablet var. Bütün bunları eğitim dönemi içinde yapmayacaksanız da ne zaman yapacaksınız?

Kusura bakmayın ama bu şehrin çocuklarının önce eğitim ve öğrenimi için ne gerekiyorsa ona ihtiyaçları var. Bu süreç içinde gerek komşu iller, gerekse diğer illerdeki belediyeler bütçelerine göre yapılması gerekeni yaptılar, yapıyorlar.

Biz bunları nasıl takip ediyorsak, halkla ilişkiler biriminiz de isterseniz bunların listelerini size internet ortamından derleyip verebilir.

Bütün bunları yapmayarak / yapamayarak inanılmaz bir rahatlık içinde olan sayın yöneticiler bir bankanın öğrenciler için aldığı 50 tabletin teslimi sırasında ise tam kadro bulunabiliyorlar. 

İnanın söyleyecek bir şey bulamıyorum. İlk etapta alınması gereken 6000 Tableti/internet erişimi / kırtasiye setini herhalde bu gidişle bu öğretim yılında ulaştıramayacaksınız. Belki de farklı bir proje düşünüyorsunuz. Eğer açıklama yapmak ihtiyacınızı (!) hissederseniz bunu öğrenebileceğiz.

Sayın yöneticiler bu konu önceliği olan bir konudur. Sizin Peyzaj düzenlemelerinizden, yaptığınız asfalttan, diktiğiniz fidandan, sosyal medya için yaptığınız sıradan formalite denetimlerden daha önemli. “İnsan odaklı hizmet” diyorsunuz ya işte bu da öyle bir şey… Diğerleri zaten rutin görevleriniz.

6000 tabletin tamamını alamıyorsanız alabildiğiniz kadarını dağıtın çocuklara. Köylerine internet çekin. Bu eğitim dönemini en az kayıpla geçirmelerini sağlayın. Kimseye görevini öğretmek gibi bir misyonumuz yok, olamaz da. Ancak hatırlatmak gibi önemli bir sorumluluğumuz var.

Tabii bunun yanı sıra Tokat’ta bulunan siyasi parti yöneticileri siz bu konuda neler yaptınız? Ayırmadan hepsi için söylüyorum. STK’lar, Tokat’ta bulunan meslek odaları, derneklerinin hepsini buraya yazacak olsam yer kalmaz.

Peki, çıkardıkları ses… Ben duyamıyorum. Koltuk kavgasından, sosyal medyada küfürleşmeden başka bir şey yapmıyorsunuz. İstisnalar mutlaka var ama genel durum bu!

Burada birçok konuyu yanlış uygulamalarından dolayı eleştirdiğimiz zaman bilerek veya bilmeyerek cansiperane bir şekilde avukatlığa soyunan beyler!

Eğer öğrenim göremeyen çocukların eğitimi için arabanızın tekerleklerine verdiğiniz önem kadar ilgili olsaydınız sosyal medyada birazda bu konu ile ilgili klavye oynatırdınız.

Belki siz çocuklarınıza istediği her şeyi alabiliyorsunuz, imkânlarınız var ama olmayan on binlerce çocuk var. Bu toprakların çocukları var. Öyle “Tokatlıyıh çoh tatlıyık” diye paylaşımlar yapmak yetmiyor. Harbiden tatlı olmak güzel şeyler yapmak gerekiyor.

Basın için hiçbir şey söylemeye gerek yok. Temel görevi vatandaşı bilgilendirmek ve bunun için araştırmak soruşturmak olan medyanın bu 80 günlük süre içinde bu konuyla ilgili tek satır kalem oynattığına rastlamadım. 80 gün önce basın toplantısıyla bir haber verildi ve konu orada bitti. Alındı mı, alınacak mı, ne zaman alınacak, sorun nedir? Bunları ne araştıran var ne de araştırmak isteyen.

Şaşırıyorum, üzülüyorum gerçekten ve gazeteciliğin bu olmadığını söylüyorum. Bırakalım her şeyi ya arkadaş içinizde hiç, “TABLETSİZ ÖĞRENCİLERE ALINACAK OLAN TABLETLER 80 GÜNDÜR ALINAMIYOR. ÖĞRENCİLER ZOR DURUMDA” diye manşetten çakacak yürekli bir gazeteci yok mu?

Eminim ki vardır. O zaman gereğini yapın. Kaldı ki bunu habercilik adına, doğru haber vermekle sorumlu olduğunuz bu şehrin insanları için yapacaksınız

Sonuç olarak biz yine araştıran, soruşturan, bardağın her tarafından bakan gazetecilik anlayışımızla diğer konularda olduğu gibi bu konunun da ısrarla takipçisi olacağız.

Ta ki bu tabletler/ kırtasiye setleri / internetsiz köylere erişim hizmeti, söz verildiği gibi yerine getirilene ve bunun duyurusunun da ayrıntılı olarak kamuoyuna açıklanacağı güne kadar.

İlgili Yazılar

Ömer Sağol’dan Almus Barajı açıklaması…

TOKATtan Haber

TSO Başkanı Ali Çelik ve basın açıklaması

TOKATtan Haber

10. Tokat Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Yöresel Ürünler Fuarı Açıldı

TOKATtan Haber

Yorum Yaz