Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Kolaycılık işlerine mi geliyor? Küçük Sanayi Sitesi’nin yapılacağı bir alan bulamıyorlarmış? (4)

İzleyip okuyanlar bilir.

Üç bölümdür “Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi” nin şaşkınlık uyandırıcı ve sağlam olmayan gerekçelerle Tokat Büyük Ova içinde bulunan ve tarım arazisi niteliği taşıyan bir alana yapılması için Tokat Belediyesi tarafından sürdürülen girişimleri yazdım.

Öne sürdükleri en büyük gerekçeleri şu; “Sanayi sitesini yapacak başka alan bulamıyoruz

Kolaycılık bunları söyleyenlerin içlerine işlemiş.

Aslında öne sürülen bu gerekçe bile, sanayi sitesi yapmak için düşündükleri alanın bir tarım arazisi olduğunu bildiklerinin itirafı gibidir.

Peki, ne olacak?  “Yer bulamıyoruzbahanesinin arkasına sığınıp, bir tarım şehri olan Tokat’taki tarım alanlarının canına mı okuyacağız?

Her sıkıştığımızda “ova” ya mı el atacaksınız?

Bu nasıl bir gerekçe?

Bu büyüklükte bir yer bulmanız mı gerekli?

Niçin Tokat Küçük Sanayi Sitesi’nin tamamını aynı yere taşımaya çalışıyorsunuz? Siz de hiç şehir ve yatırım planlaması kavramı yok mu?

Tokatlılar sizden “yeni nesil sanayi sitesi mi” yoksa “yeni nesil liderlik anlayışı mı” istiyorlar hiç düşündünüz mü?

Bir insanın kendisini yönetmesinin başkalarına önderlik etmesinden ve yönetmesinden daha zor olduğu söylenir. Acaba Başkan Sayın Eyüp Eroğlu kendisini yönetmekte zorluk mu yaşıyor? Hiç bunu düşündü mü?

Üzülerek kişisel düşüncemi söylemeliyim ki,  “akıllı adam” olarak tanımlayabileceğimiz Başkan Sayın Eyüp Eroğlu, “akla aykırı “ şeyler yaparak, hiç ummadığımız kadar taş baş yarabiliyor.

Şehrin gelişimi için çalıştığını söylüyor ama şehre orta ve uzun vadede zararı dokunacak işleri yapmakta ısrar ediyor. Tıpkı hastasına “sigarayı bırak” diyen ama kendisi sigara içen doktor gibi…

Taptuk Emre “Önemli olan yoldur” diyor. Yol doğru seçilmemişse ne yapsan boşunadır.

Başkan Sayın Eyüp Eroğlu’nun seçtiği yol doğru yol değildir. Ovaya; tarım arazisine sanayi sitesi yapma ısrarından dönme erdemini göstermeli, bir yanlışta ısrar etmemelidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Ümitsiz durumlar yoktur ama insanlar vardır” diyor.

Başkan Sayın Eyüp Eroğlu bu sözü anımsamalı ve başka bir yol bulma ümidini asla yitirmemelidir.

Öne sürdükleri ve en büyük gerekçeleri olan “Sanayi sitesini yapacak başka alan bulamıyoruz” söyleminin arkasında, sanayi sitesi yapmayı akıllarına koydukları tarım arazisinin hazineye ait olması mı yatmaktadır?

Daha başka bir ifadeyle bu bahanenin arkasında “ucuza arsa kapatma” anlayışı mı yatmaktadır?

Yoksa parayı verdiğinizde sanayi sitesi yapmak için en azından ovanın dışında, uygun alanlar bulmak her zaman mümkündür.

***

Konuya bir de başka açıdan/açılardan bakalım.

Bildiğim kadarıyla Sayın Fehmi Küçükkaya’nın Başkanlığını yaptığı önceki Küçük Sanayi Sitesi’nin yaklaşık 1000 üyesi var.

Ve öğrendiğim kadarıyla, bu 1000 üyeden yalnızca 600 veya 637 üye yeni kurulan ve Sayın Adnan Çelik’in Başkanlık yaptığı Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi’ne üye olmuş. (rakamlarda değişiklik olabilir)

Üyelerin sırtına iki kooperatife de aidat ödeme zorunluluğu yüklemelerinden geçtim. Peki, yeni kooperatife, yani yapılması planlanan yeni sanayi sitesine üye olmayan 363 veya 400 sanayi esnafı ne olacak? Sayın Başkan onları nasıl çıkaracak?

Onlar şehrin neresine yayılacak? Başkan Sayın Eyüp Eroğlu bunu da planladı mı? Yoksa “onlar da kuracağımız sanayi sitesine gelmeye mecbur olacaklar yoksa kendileri bilir” anlayışı mı egemen?

***

Yine yapılan açıklamada, yapılacak olan Yeşil Sanayi Sitesinin ferah mekânlardan oluşacağı anlatılıyor. Yahu 100 metrekarelik dükkânın neresi ferah söyler misiniz? Yeni nesil sanayi diye cafcaflı sözler ediyor, burada 100 metrekarelik dükkân yapıyorsunuz sonra da “ferah mekânlardan” söz ediyorsunuz.

Siz insanlarla dalga mı geçiyorsunuz? “Yapılacak sanayi sitesinde iş yerinin önünde 5 metre kaldırım mesafesi olacak” açıklaması yapıyorlar. Bu ne demek? Bu “Kardeşim dükkânın 100 metrekare ama önünde 5 metre kaldırım mesafesi var. Tıpkı eski sanayide olduğu gibi buraya yayılabilirsin” demek değil mi?

Bu nasıl “Yeni Nesil Sanayi Sitesi?”  Şehrin gelişiminden sorumlu olan yetkililer şehir için hiç mi doğru bir şey yapamazlar? Nadir de olsa aldıkları doğru ve isabetli kararları yanlış ve keyfekeder uygulamakta ve önemsizleştirmede üstlerine yok!

***

Bir başka konu da şudur.

Mevcut sanayi sitesinde farklı üretim hatlarından oluşan “çalışma üniteleri” (dükkânlar) aynı alanda faaliyet göstermektedirler.

Örneğin; marangozlar, otomotiv sektörü, metal işleri, mermerit ve keresteciler hatta hurdacılar aynı alanda çalışmaktadırlar.

Oysa çağdaş sanayi yapılarında farklı üretim hatları, farklı alanlarda bulunur. Sanayi planlamaları yapılırken bunlar göz önüne alınır. Çeşitli nedenlerle farklı üretim hatları için ayrı sanayi siteleri kurulması olanağının bulunmadığı durumlarda, bu farklı üretim hatlarına sahip çalışma üniteleri, büyük alanın içinde küçük gruplara ayrılarak yapılandırılır. Bu yapılandırma sırasında da, üretim konusuna göre çalışma ünitelerinin metrekaresi saptanır. Kişinin keyfine bırakılmaz.  Çok büyük m² talepleri varsa onlar da Tokat OSB’ye yönlendirilir.

Örneğin; bir oto tamircisi için, kaldırıma da asla taşmadan 400 metrekare yer gerekiyorsa, sırf öyle istiyor diye 100 metrekare yer verilmez. Verildiği takdirde, esnaf hem kaldırıma hatta yola yayılır, hem de tüm farklı üretim hatları, site alanına karmakarışık bir şekilde yayılır ki, öyle bir siteye de sırf arıtması ve bazı donatıları var diye “yeni nesil sanayi” denilemez.

Özetle; önemli tarım topraklarına sahip olan Tokat’ta, sanayinin ve kentsel yapılaşmanın tarım toprakları aleyhine yayılması mutlaka engellenmelidir.

Ve bu konudaki en büyük sorumluluk da Tokat Belediye Başkanı Sayın Eyüp Eroğlu’na düşüyor!

NOT: Yarın “Belediye Başkanı Sayın Eroğlu kolay yolu mu yoksa zor olanı mı seçecektir?”

NOT: Değerli okurlar, bu yazıyı farkındalık yaratmak için yazdım. Farkında olursak, kitleler halinde harekete geçebiliriz. Memleketimizin değerlerini koruyabilir, potansiyelini kullanabiliriz. Lütfen bu konuları önemseyeceğini düşündüğünüz kişilere, arkadaşlarınıza gönderiniz. Susmayıp, itirazlarınızı dillendiriniz. Paylaşın bu yazıları!

İlgili Yazılar

Yücel Bulut’un gündemi yurttaşın gündeminden çok farklı…

TOKATtan Haber

Giyilmeyen kıyafetler çöpe değil, kumbaraya

TOKATtan Haber

Tokat’ın canına böyle okuyorlar! Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi Hikâyesi (3)

TOKATtan Haber

Yorum Yaz