Manşet Tokattan

Durmaz’dan 20 Soruluk Orman Yangını Önergesi

CHP Tokat Milletvekili Durmaz Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Yangınlar hakkında 20 soruluk önerge verdi. Önergesinde günlerce kontrol altına alınamayan yangınları soran Durmaz, daha önce Plan Bütçe Komisyon’unda Orman Yangınları konusunu defalarca gündeme getirdiklerini, bu konuda CHP grubunun onlarca önergesi olduğunu hatırlattı.   

Durmaz; Bakanlığımız Yangınlara karşı donanımlıdır açıklaması, açıkça halkı yanıltmaktır!

Durmaz, “Daha önce defalarca yangınlara karşı eylem planlarını sorduk! Her seferinde Orman Bakanlığı bu konuda tam donanımlıdır, yanıtı verildi. Ama ülkemiz cayır cayır yanarken yangınlar konusunda ne kadar yetersiz olduğumuzu gördük. “ dedi.

Ülkemizde son beş yılda 16 binden fazla yangın çıkmıştır. Sadece 2020 yılında ülkemizde toplam 3 bin 399 adet yangın çıkmıştır. Aynı yıl sadece Muğla ve Antalya illerimizde 500’ün üzerinde yangın afeti yaşanmış, bunların sonucunda da toplamda 877,8 hektarlık ormanlık alan yok olmuştur. Bütün bu veriler elimizdeyken, ülkemizdeki yangın gerçeği ortadayken ne yazık ki geçtiğimiz yıllarda yaşanan acılardan hiç ders çıkarılmadığı görülmektedir.

Kaldı ki Türkiye’de 28 Temmuz 2021 tarihinden itibaren beri büyük orman yangınları yaşanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 71 orman yangınından 57’si 30 Temmuz 2021 tarihi itibariyle kontrol altına alınmış, 14 bölgede ise yangınların devam ettiği bildirilmiştir. Bu yangınlarda bugüne kadar ne yazık ki en az dört kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştır. Yangının vurduğu bölgelerde yaşayanlar evlerini boşaltmak zorunda kalmış, hayvanlar can vermiş, tarım alanları yok olmuştur. Sürekli bakanlığımız yangınlara hazırdır, donanımlıdır vurgusu yapanlar açıkça halkı yanıltmıştır.

 Ülkemizin yangın gerçeği ortadayken,

Aşağıdaki soruların tüm gerçekliğiyle cevaplanması bir borçtur.

Tarım ve Orman Bakanlığına soruyorum;

            Ülkemizde iklim değişikliği ve kuraklık konusunda nasıl bir eylem planı vardır?

Bu sorunun cevaplanmasını bekliyoruz. Çünkü Orman yangını gerçeğimiz ortadayken, iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele çok önemlidir. Acil eylem planı gerekmektedir.  

     Son 20 yılda orman vasfında olup vasfı değiştirilerek imara açılan alan miktarı ne kadardır?

      Yanan ormanların yerine yapılaşma olacağı kaygısı tüm toplumda var. Bu nedenle bu güne kadar yangınlar sonrası ne yapıldı bilmek istiyoruz.

1.Derece yangına hassas Akdeniz Havzasında yer alan ülkemizde Orman Yangınlarıyla Mücadele ile ilgili bir Yangın Enstitüsü var mıdır? Böyle bir enstitü kurulması planlanmakta mıdır?

        Böyle bir enstitü kurulması ve yangın risklerinin azaltılması yangınla mücadelede en nemli adımlardan olacaktır.

             Daha orman yangınları sürerken “Turizm Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” resmi gazetede yayınlandı. Bu kanuna göre kıyılar başta olmak üzere orman alanlarındaki yapılaşmaların tasarrufu Kültür ve Turizm Bakanlığına bırakılıyor. Hangi alanların kapsama gireceğini yer ve mevkii de Cumhurbaşkanı belirliyor. Bu kanunun orman yangınlarının devam ettiği bir süreçte yürürlüğe girmesi bilinçli bir tercih midir? Bu kararla yanan ormanların yerini yeni yapılaşmalara bırakma riski oluşmaktadır. Bu konuda tedbirleriniz nelerdir?

–          Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mülkiyetinde söndürme uçak ve helikopterleri var mıdır? Varsa bunların adedi, özellikleri ve yangın söndürme kapasiteleri ne kadardır?

     Yangın sürecinde sürekli gerekeni yapıyoruz denildi, ama hava desteği yok denilecek kadar azdı. Bakanlığın bu konudaki kapasitesini bilmek istiyoruz.

Orman Genel Müdürlüğü’nün 09.03.2021 tarihinde ilan ettiği 5 adet yangın söndürme uçağı kiralama ihalesinden Türk Hava Kurumu’nun elendiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa THK’nin elenmesinin nedeni nedir?

Her bir sonunun sorulma gerekçesini açıklayan Durmaz, “Tüm bu soruların toplum adına, doğa adına, gelecek yaşam kaynaklarımız adına cevaplanmasını ivedilikle bekliyoruz.” İfadelerini kulandı.

İşte Durmaz’ın Bakanlığa yönelttiği 20 soru;

Bu nedenle;

1-        Ülkemizde son beş yılda kaç orman yangını meydana gelmiştir? Bu yangınlardan kaçı doğal sebeplerle kaçı insan eli ve kundaklama gibi nedenlerle gerçekleşmiştir?

2-        Son 20 yılda orman vasfında olup vasfı değiştirilerek imara açılan alan miktarı ne kadardır?

3-        Ülkemizde iklim değişikliği ve kuraklık konusunda nasıl bir eylem planı vardır?

4-        Ormanlık alanlarımızın gençleştirilmesine dönük herhangi bir çalışma ya da planlama var mıdır? Varsa bunlar hangi aşamadadır?

5-        Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mülkiyetinde söndürme uçak ve helikopterleri var mıdır? Varsa bunların adedi, özellikleri ve yangın söndürme kapasiteleri ne kadardır?

6-        Geçmişte ülkemiz orman yangınları konusunda çevre ülkelere önemli destekler verdiği günümüzde ülkemizin kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmesinin nedeni nedir?

7-        Dünyada orman yangınları ile mücadelede etkili olduğu bilinen hangi teknolojiler ülkemizde kullanılmaktadır? Bu konuda ülkemizin kapasitesinin artırılması konusunda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

8-        Orman yangınlarında helikopter kullanımının yangınların yayılmasında etkili olduğu iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddia doğru ise devam eden yangınlara neden söndürme uçağı yerine helikopterlerle müdahale edilmektedir?

9-        Orman Genel Müdürlüğü’nün 09.03.2021 tarihinde ilan ettiği 5 adet yangın söndürme uçağı kiralama ihalesinden Türk Hava Kurumu’nun elendiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa THK’nin elenmesinin nedeni nedir?

10-      Bakanlık bünyesinde 2020-2021 yıllarında yapılan yangın söndürme uçak ihalelerinde günlük uçuş garantisi verildiği iddiaları doğru mudur? İhaleye konu alan uçaklar için yıllık ödenen miktar ne kadardır?

11-      Özellikle yangınlara müdahalede geçmişte önemli başarılara imza atmış THK’nin uçaklarının hangarlarda çürümeye terk edildiği iddiası doğru mudur?

12-      Ormanlarımızın yapısı ve iklim değişiklikleri dikkate alınarak yangınlara sebep olabilecek tehlike ve risklerin tespiti ve yangına hızlı müdahale açısından sürekli bir tarama izleme faaliyeti yürütülmekte midir? Bu konuda Türkiye genelinde görevlendirilen toplam personel sayısı ne kadardır?

13-      Riskli alanlarda yangın risklerini önleme açısından ne gibi faaliyetler yürütülmektedir? Orman içi ve kenarındaki yerleşmelerin, etkinlik alanlarının başka yerlere taşınması da dahil olmak üzere ne gibi tedbirler alınmaktadır?

14-      Ülkemizde yangın riski bulunan alanlarda erken uyarı, tahmin ve takip sistemleri var mıdır?  Bunlar nerelerde bulunmaktadır? Bunlardan hangileri aktif haldedir?

15-      1.Derece yangına hassas Akdeniz Havzasında yer alan ülkemizde Orman Yangınlarıyla Mücadele ile ilgili bir Yangın Enstitüsü var mıdır? Böyle bir enstitü kurulması planlanmakta mıdır?

16-      Yangınla mücadele sadece yangınları söndürmekle mi sınırlıdır? Yangın önlemeyle ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Etkin bir yangın önleme planı ve çalışması var mıdır?

17-      Orman yangın işçilerinin çalışma süreleri ne kadardır? Yılın 9 ayında maaş alıp 3 ay çıkış verilmekte midir?

18-      Orman yangınlarında yangın başına düşen yanan alan miktarı 2011-2019 yılları arasında ortalama 3.5 hektar iken 2020 yılında 6.2 hektara çıkmıştır. Bu oran her geçen gün artmakta mıdır? Bunun nedeni nedir?

19-      On yıllık (2011-2020) yangınların çıkış nedenleri değerlendirildiğinde; Yangınların %31’inin ihmal ve dikkatsizlik, %6’sının kasıt, % 5’inin kaza, %47’sinin nedeni bilinmeyen yangınlar olmak üzere %89’unun insan, %11’inin ise yıldırımdan kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Burada dikkat çeken husus nedeni bilinmeyen yangınların 2010 ve 2011 yıllarında %31 seviyelerinde iken, giderek artarak son on yıl ortalamasının %47 seviyelerine ulaşmasıdır. Bunun nedeni nedir?

20-      Daha orman yangınları sürerken “Turizm Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” resmi gazetede yayınlandı. Bu kanuna göre kıyılar başta olmak üzere orman alanlarındaki yapılaşmaların tasarrufu Kültür ve Turizm Bakanlığına bırakılıyor. Hangi alanların kapsama gireceğini yer ve mevkii de Cumhurbaşkanı belirliyor. Bu kanunun orman yangınlarının devam ettiği bir süreçte yürürlüğe girmesi bilinçli bir tercih midir? Bu kararla yanan ormanların yerini yeni yapılaşmalara bırakma riski oluşmaktadır. Bu konuda tedbirleriniz nelerdir?

İlgili Yazılar

TL erirken Merkez Bankası Başkanı üç kez söylem değiştirdi

TOKATtan Haber

Ayak tabanındaki basış problemleri ciddi sorunlara yol açabilir

TOKATtan Haber

CHP’li Durmaz “AVM’ler Açık, Hijyen Merkezi Hamamlar Neden Kapalı?”

TOKATtan Haber

Yorum Yaz