Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Körler sağırlar bir birlerini ağırlar!

8 Ağustos 2021 tarihinde “Dostlar alışverişte görsün” konferansı başlıklı bir makale yazmıştım.

O günden bu yana, bir zamanlar üst bürokraside görev yapan kelli felli adamlarla, şair ve cildiye ihtisası yapmış bir Osmanlı askeri doktoru olan Cenap Şahabettin’in söylediği kabul edilen “Tıp fakültesinden her şey çıkar; arada bir de doktor çıkar “vecizesini haklı çıkaran bir doktor, Tokat valisine, belediye başkanına, kültür müdürlerine (onlar kimse) ve turizm etkinliğini düzenleyen şahsa teşekkür edip duruyorlar.

Benzetmede hata olmaz “Körler sağırlar birbirlerini ağırlar” durumu söz konusu…

Ama hiç birisin aklına “Bu konferansta bir çalıştay yapıldı. Neredeyse bir ay oluyor bu çalıştayla ilgili bir ‘Çalıştay Sonuç Raporu’ neden yok?” sorusunu sormak akıllarına gelmiyor.

Tıpkı Mehmet Y.Yılmaz’ın söylediği gibi bu konularda verecek yanıtları olmadığı için susup, tam siper yere yatmayı beceri sanıyorlar.

Yazıp yazıp unuttuğumuzu zannediyorlar diyeceğim ama ne mümkün?.. Unutmamıza da fırsat vermiyorlar. Sanırım paylaşımlarının kendilerini gülünç duruma düştüklerinin farkında da değiller.

Hazırlanan bir ekinliğin “proje” niteliği taşımadığını bilmeyenlerin, bir çalıştay sonrası “Çalıştay Sonuç Raporu” çıkarılması gerektiğinden bihaber olmalarına şaşırmamak gerekir.

Şaşırılması gereken konu, “Tokat’ta ekoturizm” ve “sürdürülebilir turizm” konularındaki bilgi ve birikimleriyle, saha çalışmalarıyla sorumluları ve katılımcıları aydınlatacak, bu konulara yaşanmış deneyimleriyle ışık tutacak bilim insanları ve bu konulardaki zengin birikimleriyle katılımcılara şaşırtacak bilgiler sunabilecek yaratıcı grup dediğimiz insanlar varken, Tokat’tan hatta doğduğu coğrafyadan bir haber olan, tanımayan bir tıp doktoruna, sırf taşıdığı unvanından dolayı konuşma olanağı verilmesidir.

Tokat’ta istediğiniz kadar günü kurtarmaya yarayan etkinlikler düzenleyebilirsiniz

Ne yazık ki, proje niteliği taşımayan etkinliklerle, Tokat Turizminin gelişimi için doğru sonuçların yaratılması mümkün değildir. Bu hem turizm ilmine hem de Tokat turizminin tarihsel sürecine aykırıdır. Bizim derdimiz somut ve ölçülebilir çıktıları olmayan, turizmde sürdürülebilirlik kavramına hizmet etmeyen etkinliklerle oyalanmak değil, Tokat turizminin gelişimi için doğru sonuçları yaratmaktır.

Taşıma suyla değirmen dönmez. Amacımız ”etkinliklerle, sipariş turlarla Tokat’a insan taşımak değil, Tokat’ı talep edilir konuma getirmek” tir. Bunun yolu da “turizm döngüsü bileşenleri” ni tamamlamak, turizme yönelik performans göstergelerimizi iyileştirmektir.

Yapılan hiçbir etkinliğin sonuçlarını ölçemiyorsunuz. Ölçemediğiniz için de turizm gelişimini yönetemiyorsunuz. Böyle turizm yönetimi olur mu? Kültür turizm müdürlüğü yetkilileri dahil, turizmde nerede olduklarını göremiyor, bilemiyorlar. Aynı siste yol almak gibi. Pusulaları yok. Uygulamaya aldıkları bir stratejik planları yok! Bırakınız projeleri (çünkü yok), yapılan etkinlikleri bile ölçemedikleri için göstergeleri yok. Göstergeleri olmadıkları için doğru yolda olup olmadıklarının farkında değiller. Bambaşka bir yola sapmış gidiyorlar. Bunu fark edemedikleri için de rotalarını gerçek amaca doğrultamıyor, günü birlik, derme çatma işlerle oyalanıp duruyorlar.

Gerek Tokat’a gelen valiler, gerek Tokat İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri ve Tokat’ı merkezden ibaret sanan Tokat Belediye Başkanı hala aynı şeyleri tekrarlayıp duruyorlar.

Oysa “Aynı şeyi yaparak farklı sonuç elde etmek” boş bir çabadır. Dolayısıyla hep aynı şekilde davranarak sonuçlarının değişmesini ve başarı sonucuna ulaşılmasını nasıl bekleyebiliriz?

Bu zihniyetin ve yapılanların değişmesi gerekir. Bugüne kadar yapılanları değiştirmek için de, bu saydıklarım ama özellikle de il kültür turizm müdürlüğü ve belediye başkanı bu işi (turizmi) daha iyi yapanlardan öğrenme yapabilirler.

Bunun için Avrupa’da turizmde başarı elde etmiş 10 ülkeyi gezmeleri, araştırma yapmaları yeterli olacaktır.  Onlar neyi farklı yapmışlar,  neyi daha iyi yapıyorlar? Yerinde öğrensinler. (Bana sorarlarsa memnuniyetle açıklarım) Dolayısıyla onların öğrenmelerinden öğrenme yaparak kendi performanslarını artırıp, Tokat turizminin gelişimine hizmet edebilirler.

Ama şu bilinmelidir ki “Tokat’ta turizm gelişirse toplumun ahlakı bozulur” diyen bir il kültür turizm müdürüyle bu işler olmaz.

İlgili Yazılar

Tokat TSO seçimlerini kim kazanacak? Adaylar mı, üyeler mi yoksa Tokat mı?

TOKATtan Haber

Cumhur İttifakı’nın Tokat Milletvekilleri de mi “trol” lüğe özendi?

TOKATtan Haber

Tokatlı seçmenler yerel seçimde hangi nedenlerle, hangi başkan adayına oy verecekler? (1)

TOKATtan Haber

Yorum Yaz