Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan Turhal

Pancar Ekicileri Kooperatifi’ndeki kayyum heyeti uygulamaları kimsenin umurunda değil mi?

Ülkenin varlıklarının Katar’a, BAE’ye satılması olasılığı yurtseverlerde haklı bir endişe uyandırıyor ama Tokat’ın önemli değerlerinden, 68 bin çiftçinin sahip olduğu Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin toplamı 450 milyonu bulduğu belirtilen iştiraklerinin satılması olasılığı bir avuç memleket sevdalısı dışında Tokat’taki sorumluları ilgilendirmiyor.

Bu konuda 22 Temmuz 2020 tarihinden bu yana 6 adet makale yazdım, doğrudan ya da dolaylı olan sorumluların hiç birisinin kılı bile kıpırdamadı ki ben onlara “sorumsuz sorumlular” diyorum.

Tokat’ın bir arpa boyu yol gidememesinin nedeni bir yaraya parmak basamayan işte bu “sorumsuz sorumlular.”

İlin valisinden, milletvekilinden, belediye başkanına, meslek odası başkanlarından bürokratlara, siyaset arenasındaki her partinin il ve ilçe başkanlarından, il müdürlerine kadar herkes ne yazık ki Tokat’ın sorunlarına sürekli pansuman yapma gayretindeler. Sorunlar karşısında sürekli sessizler. Konuları günü birlik yaşıyorlar. Çünkü bu davranış modeli daha popüler! Yaraya neşter atmaya, hiçbirisinin niyeti yok! Bana değmeyen yılan bin yaşasın anlayışıyla güne gün katıyor, oyunu Tokat’ı geliştirmek yerine zenginliklerine zenginlik katmak ya da hak etmedikleri kariyerlerini geliştirmek yönünde kuruyorlar.

Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne 20.10.2020 yılında atanan kayyum heyeti aradan geçen 1 yıl 2 ay 3 günde Kooperatif Genel Kurulunu yapmayıp, yeni yönetim kurulunun seçimle oluşmasını sağlayamamıştır. Bu seçimi gerçekleştirmek çok mu zor? Hayır, çok kolay! Peki, niçin genel kurulu yapmıyorlar? İşte zurnanın zırt dediği yer de burası…

Oysa bu kayyum heyeti, S.S. Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne Kooperatifte oluşan yönetim kurulu organ eksikliğini gidermek adına, yeni bir yönetim kurulu oluşuncaya kadar görev yapmak seçimli yönetim kurulu oluşana kadar sadece yönetim kurulu üyesi yetkilerine haiz olmak ve kooperatifi seçime götürmek üzere atanmıştır.

Kooperatif Genel Kurulu’nu bir türlü yapmayan bu kayyum heyetinin şimdi de, kooperatifin yaklaşık 450 milyon liralık değerlerini, iştiraklerini satışa çıkaracağı iddia edilmektedir.

Kayyum heyetinin satış için hazırlık yaptığı söylenen değerlerse kooperatife ait olan Topek Gıda Hayvancılık İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Turpan Yem ve Tarım Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ’ye ait olan, Tokat’ın dinamosu konumunda olan ve çiftçi ortaklara büyük katkılar sağlayan;

-Yem Üretim Fabrikası,

-40 Ton/Saat Kurutma ve 20.000 Ton Depolama Kapasiteli Mısır Kurutma ve Çelik Silo Depolama Tesisi,

-5+5 Ton/Saat Ezme/Mısır Flake Tesisi,

-250 Baş/Gün B.Baş, 1.000 Baş/Gün K.Baş Kesim Kapasitesine Sahip Et Kombinası ve Parçalama Tesisi,

-MW (998 KW) Elektrik Üretim Kapasiteli GES (Güneş Elektrik Santrali),

-Lisanslı Depolama Tesisleri (Yeşilyurt 5.000 Ton, Turhal 20.000 Ton),

-Turhal İlçesi (Hapan Yeri) Akaryakıt İstasyonu ve Ürün Alım Merkezi Yapılmak Üzere satın alınan 25.000 m2 arsa,

– Tokat Merkez (Çamlıbel) beldesinde yer alan Ürün Alım Merkezi olarak kullanılacak olan 8.000 m2 arsadır.

Peki, kayyum heyeti genel kurulu ait olan “satış yetkisini” kullanamayacağını, kooperatife ait olan bu değerlerin satışına karar alabilmesi için genel kurulu toplaması gerektiğini bilmiyor mu? Elbette biliyordur.

Zaten sorulması gereken soru tam da budur. Yetkisi yokken kayyum heyeti bu satışları yapmayı nasıl göze alıyor? Bu heyetin arkasında birileri mi var?

Diğer bir soru ise şudur! Yetkisi olmadığı halde kooperatifin iştiraklerini satmaya çalıştığı savlanan bu kayyum heyetine “Bir saniye! Bu iddialar da neyin nesi? Olmayan bir yetkiyi nasıl kullanıyorsunuz? Aradan bir yıl geçmesine rağmen kooperatif genel kurulunu neden yapmıyor, kooperatifi gerçek sahiplerine; pancar ekicilerine neden teslim etmiyorsunuz?” diye soracak bir vali, bir milletvekili, bir siyasi parti il başkanı, bir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, bir Ziraat Odası Başkanı hatta belediye başkanları çıkmayacak mı?

Bu memleket bu kadar mı sahipsiz?

Eğer kayyum heyeti kooperatifin borçları sebebiyle acze düştüğünü ve ödeme zorluğu içerisinde olduğunu düşünüyorsa, kooperatifin iştiraklerini haraç mezat satmayı düşünmek yerine, kooperatif ana sözleşme hükümlerince kooperatif genel kurulunu toplayıp, bunu ortaklara bildirmesi ve genel kurulda alınacak karara göre davranması gerekmez mi?

Bu kooperatifin 68 bin üyesi var. Böyle bir borç olsa bile bu borçların bu ortaklarca çok rahat ödenebileceği olanağı varken ve yetkiyi aşarak bu değerlerin satılması kayyum heyetinin ileriye dönük kestirimler (projeksiyonlar) yapma ve yönetim kabiliyeti olmadığı ihtimalini akla getiriyor. Diğer bir endişe de “bir yerlerden mi talimat alıyorlar?” sorusuyla oluşmaktadır ki, 68 bin çiftçinin birikimlerinin talan edilmesini düşünmek bile akla zarar ve buna sebep olanlar bunun altından kalkamaz!

Can alıcı sorulara gelince…

Bu memleketin valisi konuya el atıp, bu konuda 68 bin çiftçiyi rahatlatacak iki kelam edemez mi?

Bu memleketin milletvekilleri yok mu? Bu vekiller kıblelerini nereye döndüler, biz Tokatlılara yani seçmene mi yoksa çıkarlarına mı?

Bu memleketin başta Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olmak üzere, diğer ilçe oda başkanı bu konuda bir basın toplantısı düzenleyip, kooperatif genel kurulunun bir an önce yapılması ve kooperatif değerlerinin haraç mezat satılmamasını kamuoyuyla paylaşamaz mı?

Tokat ve Turhal Belediye Başkanları bu konuda kamuoyunu rahatlatıcı bir bilgi vermeyi hiç düşünmezler mi?

AKP Tokat il başkanı ile ilçe başkanından geçtim, çünkü kayyumu atayan onların bakanı. Peki diğer partilerin; CHP, İyi Parti, Saadet, Deva, Gelecek ve diğer partilerinin il ve ilçe başkanları ortak ya da ayrı ayrı düzenleyecekleri bir basın toplantısıyla konuyu kamuoyunun gündemine taşıyamazlar mı?

Seçim yaklaşıyor. Umarım ve dilerim Tekel Sigara Fabrikası’ deneyimine benzer bir olayla karşı karşıya kalmayız.

Bugün tescilli kekemeleri oynayanlar, seçim günü yaklaştığında, bugünkü davranışlarını kucaklarında bulacaklarından hiç şüpheleri olmasın.

İLGİLİ LİNKLER

Makale 1:http://Yalçın Bekler ve Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi seçimleri / 22 Temmuz 2020 https://tokattanhaber.com/?p=23904

Makale 2: http://Kimler tescilli kekemeleri oynuyorlar / 27.07.2020 https://tokattanhaber.com/?p=23975

Makale 3: http://Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi’nde yaşananlar Amasya Şeker’i ve “birilerini” aklamaya mı yönelik? 28 Temmuz 2020 https://tokattanhaber.com/?p=23988

Makale 4: http://Özlem Zengin, incileri ve Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi / 4 Ağustos 2020 https://tokattanhaber.com/?p=24018

Makale 5: http://Siz önce Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifini Kayyum elinden kurtarınız! / 14 Temmuz 2021 https://tokattanhaber.com/?p=24719

Makale 6: http://PR çalışması, kuru hamaset ve siyasete soyunan vekil adayları / 20.12.2021 https://tokattanhaber.com/?p=24919

İlgili Yazılar

Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele

TOKATtan Haber

Ödünle ödül verilmez ve kazanılmaz

TOKATtan Haber

Eyüp Eroğlu ve EGO!

TOKATtan Haber

Yorum Yaz