Editörün Seçtikleri Manşet Tokattan Yaşam

Bu duruma neden engel olmuyorsunuz? Veya olamıyorsunuz? Bu insanlar kimlerden cesaret alıyor?

Yazan:Sevan Çamlıca

Tokat’taki mezarlıkların bakımsızlığı yetmiyormuş gibi şimdi de “yer kapatma” dönemi başladı

Aslında bu yeni değil ancak son yıllarda gözle görülür bir artış var. Demir bir kafes yaptıran veya birkaç metre tel örgü alan uyanık istediği yeri aile mezarlığı olarak ilan ediyor. Belediye de buna seyirci kalıyor

Konuyu biliyorsunuz. Tokat’ın dört yanını saran mezarlıklar. Ancak bu kez bakımsızlığından falan bahsetmeyeceğiz. Konu, canı isteyenin istediği kadar alanı demir tel örgülerle çevirerek kendisine ait olduğunu ilan etmesi, üzerine de “ falanca aileye aittir” diye yazması. Hatta kafasına göre mezar yeri kazarak cenazesini defnetmesi…

Tabii mezarlıktaki görevli bekçilerbu suiistimalleri her defasında engellemek istiyorlar, demir telleri kaldırıyorlar ancak anında yerine yenileri koyuluyor. Tam bir denetimsizlik söz konusu… Vatandaşın gözünü artık ne bürümüşse veya kimden/kimlerden cesaret almışlarsa gidiyor, istedikleri alanı, başkasının mezar yeri hakkını da ihlal (gasp ederek) ederek kapatıyor. Kafasına göre takılıyor sizin anlayacağınız.

Mesela geçenlerde yine böyle durumda mezarlık bekçisi müdahale etmek istemiş ama o suiistimali yapan kişi kendisine ve bir yerlere o kadar güveniyor ki, “Sen karışamazsın seni işinden ederim” diyerek adamı tehdit bile etmiş. Bana gelen bilgi bu. Pervasızlığa ve “cesarete” bakar mısınız?

Yazıyı fazla uzatmayacağım malum uzun yazıları okumayı sevmiyorsunuz ama ola ki, Allah gecinden versin bir yakınınızın cenazesini defnetmek için gittiğinizde, kendi mezar yerinizin de birileri tarafından çevrilerek kapatıldığını görebilirsiniz. Çünkü bu konuda çok şikâyet ve örnek var. Biz bunları defalarca verdik, ilgili yerleri de bilgilendirdik, uyardık ama en küçük bir önlem almadılar. Almadıkları gibi bu suiistimaller artarak devam etti.

Kuşkusuz merkezde yer alan 25 mezarlığın sorumlusu Tokat Belediyesidir. Adres belli. Mezarlıkların, bakımından, güvenliğinden düzeninden, her şeyinden Tokat Belediyesi sorumludur. Tabii ki Tokatlılar dabu konuda üzerlerine düşeni yapmalılar ama birinci dereceden Tokat Belediyesi’nin bu konuları çözmesi gerekiyor. Ne var ki bu suiistimalleri yapan veya yapanlar her defasında bir tanıdık veya tanıdıkları vasıtasıyla pervasızca mezarlık yeri kapatmaya, kendilerine ait olmayan yeri işgal etmeye devam ediyorlar.

Aslında bu gibi suiistimalleri engellemenin birinci yolu belediye meclisinin alacağı caydırıcı bir karar olmalı. Bu, bu işgali yapan kişilere ertelemesiz ağır para cezası vermek olabilir. Sayın başkanın bir talimatına bakar. Tabii kesilen cezaların da anında uygulanması, araya adam sokanlara, “benim belediyede yüksek yerlerde tanıdığım var” diyenlere, “ben partiliyim” diye kendini ayrıcalıklı sayanlarayüz vermemek gerekiyor. Sayın başkan ve yardımcıları bunu yapabilirse sorun büyük ölçüde çözülür. (bu konuda, burada açıkça detaylarını vermeyeceğim örnekler olduğunu özellikle de söylemeliyim.)

Biz bunları paylaşarak belediye yönetimini göreve davet ettiğimiz zaman birileri şöyle düşünüyor olabilir. “Yine belediyeyi eleştiriyor.” Değerli arkadaşlar tabii ki belediyeyi uyaracak, eleştireceğiz. Bu konularda sorumluluğu Nüfus Müdürlüğüne veya Kızılay’a yükleyecek halimiz yok!

Tokatlının hayatını kolaylaştırıcı her türlü düzenlemeyi elbette bu kurumun yapması gerekiyor. Varlık sebebi bu… Rutin görevlerini allayıp pullayarak proje gibi göstermek yerine yılların sorununu belediyenin çözmesi gerekiyor. Mezarlıkların bakımını sadece bayram öncesinde sıradan bir temizlik yaparak cilalamakla sorunlar bitmiyor. Sosyal medyada yer aldığımız 8 yıldan bu yana konuyla ilgili yüzlerce paylaşım yaptık. Mezarlıkların bakımsızlığını en çarpıcı fotoğraflarla verdik. Ölülerini ziyarete gitmeye çekinen insanların şikâyetlerini aktardık. Tahrip edilen mezarlıkları sergiledik. Uyuşturucu müptelaların mekânı olduğunu orada bıraktıkları maddelerle gözler önüne serdik. Medya anlayışı ile çalışan sosyal medya platformu olarak bütün bunları ilettik. İlettik de ne oldu, mezarlıkların içler acısı bu görüntüleri hiç değişmedi. Sonuç ortada.

SORUYORUZ

Mezarlıklara güvenlik kameraları koymak o kadar zor mu? Her mezarlıkta bekçilerin olması en azından caydırıcı olmaz mı?. Etrafı açık mezarlıkların duvarlarla çevrilmesi çok mu masraflı? Bu masrafları yapmanın “getirisi” olmadığı için mi göz ardı ediliyor?

Sağlıklaştırma” adı altında, dokunsan yıkılacak binaların cephelerini boyamak, önlerine birkaç saksılık vs koymak için 3– 5 milyon lirayı (her bir mahalle için) gözden çıkaran Tokat Belediyesi mezarlıklar için harcama yapmaktan neden imtina ediyor. Üstelik bu düzenlemeler büyük harcamalar gerektirmiyor.

Görmemeleri mümkün değil… Hemen yanı başımızdaki Sivas bu konuyu ne kadar güzel halletmiş. Mezarlıkları tıpkı bir Avrupa şehrindeki mezarlıklar gibi. Düzenli, estetik, temizliği bakımı kolay… Tokat Belediyesi bunu yapamıyor mu? Bu mümkün değil, önemli olan niyet… Tokat’a böyle mezarlıklar kazandıracak kadrolar da, finans da var. Önemli olan buna karar verebilmek. Dolayısıyla iş dönüp dolaşıyor yine belediyenin üst yönetimine geliyor.

Buradan tekrar soruyorum; Sayın başkan ne olacak bu mezarlıkların hali?Şehir peyzajı için paraya acımıyorsunuz. Tamam, o da gerekli elbette ama bu da önemli bir sorun. Irmak kenarındaki sembolik bir değirmene 500 bin lirayı gözünüz kırpmadan veriyorsunuz. Veya sakıncalı olduğu ulusal basında da yer alan kaydıraklara dünyanın parasını veriyorsunuz. İnanın sadece buralara harcadığınız para ile 2 mezarlığın sorunlarını hallederseniz.Düşünmek istemiyorum ama bu tercihi yapmamanızın nedeni birisinin göze görünen bir yatırım, diğerinin ise kırk yılın başı görünecek “ölü” bir yatırım olması mı?

Değerli Tokatlılar bu paylaşımlar elbette devam edecek. Sayın başkan bu konuyu gündemine alana kadar. Eğer bu konuyla ilgili bilgi almak istiyorsa Sivas Belediye Başkanı’na danışmasında fayda var… Eğer bunu yapmazsa, “ben bilirim” inadından vazgeçerek Tokat Belediyesi’nin kadrosunda bunu yapacak son derece yetenekli kadrolara talimat vermesi yeterli. Tokat birkaç yıllık ömrü olan sözde projelere milyonlar harcayacak kadar zengin değil.

İlgili Yazılar

İyi Parti Tokat İl Başkanı Ömer sağol: “İslam’da ruhban sınıfı oluşturuyorlar”

TOKATtan Haber

1 Ocak 2020’den itibaren değerlerini yitirecek!

TOKATtan Haber

CHP milletvekillerinden Başkan Sargın’a ziyaret

TOKATtan Haber

Yorum Yaz