Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Tokat İyi Parti, Osman Destebaşı ve parti kurumsal kimliği

Sayın Osman Destebaşı’nın Perşembe günü yaptığı basın açıklamasını videodan izledim.

Öncelikle, üstlendiğini bildirdiği Tokat İyi Parti İl Başkan Danışmanlığı görevi için Sayın Osman Destebaşı ’na “hayırlı olsun” diyeyim.

Sonra da bir not düşeyim.

Özel durumlar dışında bir partinin basın açıklaması pek ilgimi çekmez. Ama bu günlerde ülkemizin içinde bulunduğu olağanüstü durum nedeniyle hem yerelde hem de geneldeki basın açıklamalarını mümkün olduğunca izlemeye çalışıyorum. Özellikle de “Millet İttifakı” nda yer alan partilerin genel başkanları ya da basın sözcülerinin yaptıkları basın açıklamaları “gerçeklik ve inandırıcılık” yönüyle ilgimi çekiyor

Yerel ortamda genel olarak bu tür basın açıklamalarının il başkanı veya çok zorunlu hallerde başkan yardımcısı ya da belirlenen bir “basın sözcüsü” tarafından yapılmasına alışık olduğumuz için “danışman” sıfatını taşıyan partili Sayın Osman Destebaşı’nın  (ki kişisel düşüncem gönüllüler hariç, danışmanların partili olması da gerekmez, üstlendikleri görevlerde bilgi, birikim ve donanım sahibi olmaları yeterlidir) basın açıklaması yapmasını İyi Parti faaliyetlerindeki yeni kademe esasına yordum.

Ve yaptığı basın açıklamasından Sayın Destebaşı’nın, İyi Parti Tokat İl Başkanlığı’nın medya işlerinden sorumlu il başkan danışmanı olduğu sonucunu çıkardım. Yoksa niçin “basın sözcüsü” olarak bir basın açıklamasıyla yerel medyanın önüne çıksın?

Bu basın açıklamasıyla ilgili birkaç kelam edeceğim.

Ancak anlamakta, daha doğrusu anlam vermekte zorlandığım birkaç husus var, önce onlara değineyim.

Birincisi; bu basın açıklamasının yapılacağı, İyi Parti Tokat İl Başkanlığı’nın kurumsal sosyal medya (Facebook) hesabından değil de, Sayın Destebaşı’nın kişisel sosyal medya (Facebook) hesabından “Perşembe günü saat 14 te İYİ parti Tokat il başkanlığı Başkan danışmanı olarak basın açıklaması yapacağım” şeklinde duyurulmasıdır. Oysa bu tür bir basın açıklaması duyurusunun, İyi Parti Tokat İl Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarından ve ayrıca tüm yerel medya ile haber ajansı temsilcilerine ileti yoluyla “İyi Parti Tokat İl Başkanlığı’ndan basın açıklaması yapılacaktır” şeklinde yapılmasıdır. Basın açıklamasını bizzat yapacak olan kişinin “ben” öznesini kullanarak böyle bir duyuruyu kendi sosyal medya hesabından yapması “parti kurumsal kimliğine” zarar verecek bir yaklaşımdır.

İkincisi de; yapılan basın açıklamasının video görüntülerinin de İyi Parti Tokat İl Başkanlığı’nın kurumsal sosyal medya (Facebook) hesabından değil de, Sayın Destebaşı’nın kişisel sosyal medya (Facebook) hesabından izlenmeye açılmasıdır.

Oysa Sayın Destebaşı bu basın açıklamasını İyi Parti Tokat İl Başkanlığı Başkan Danışmanı olarak yapacağını bizzat kendisi duyurmuştur. Daha açık bir ifadeyle Sayın Destebaşı’nın yaptığı açıklama her yönüyle İyi Parti Tokat İl Başkanlığı Teşkilatını bağlayacak niteliktedir.

Gerek basın açıklaması yapılacağının, gerekse yapılan basın açıklamasının video görüntülerinin İyi Parti Tokat İl Başkanlığı sosyal medya hesabında yer almaması, yapılacak açıklamanın partinin kurumsal kimliğine zarar verebileceği öngörüsüyle hareket edildiğini akla getirmektedir.

Sayın Destebaşı’nın yaptığı basın açıklamasına gelince…

Kamuoyunun oluşumunda basının etkisinden çok, basın açıklamasıyla neyi öne çıkardığınızın etkisi büyüktür.

Bu basın açıklamasını hazırlayan/hazırlayanlar bunu biliyor olmalılar ki, gerek AKP iktidarı için arka arkaya sıralayabilecekleri sayısız başarısızlıklar, gerekse Tokat AKP yerel siyasi otoritesi ve yerel yönetimleri için altını doldurabilecekleri çok sayıda yanlış uygulamalar ve duyarsızlıklar varken, basın açıklamasında Tokat Belediyesi kast edilerek, “…kaynağı belirsiz bir zenginlik elde eden başka bir belediye başkan yardımcısı” bulunduğunun öne sürülmesidir.

İşin daha da ilginç yanı, bu sav (iddia) üzerine bir gazetecinin “Bu ifadenizi suç duyurusu olarak değerlendirebilir miyiz?” sorusuna Sayın Destebaşı “ Hayır şimdilik değerlendirmeyeceğiz. Biz özellikle belediye de iş yapan insanların dikkatini çekmek istiyoruz. Yaptıklarını takip ettiklerini bilmelerini istiyoruz. Daha sonra bunların delilleriyle birlikte hem suç duyuruları hem de siyasi olarak takibi yapacağız. Şimdilik alınanları bir görelim. Ben şimdilik uyarıyorum” diye yanıt veriyor.

Şimdilik değerlendirmeyeceğiz. Şimdilik uyarıyorum” ne demek? Daha sonra bunların delilleriyle suç duyurularını yapacaklarmış. Buna “aba altından sopa göstermek” denmez de ne denir? Sayın Destebaşı kendi adına değil, İyi Parti Tokat İl Başkanlığı adına basın açıklaması yapıyorsa ki öyle, varsa öne sürdüğü savı belgeleyecek bir kanıt gerekeni yapması; bu bilgi ve belgeleri medya ve kamuoyu ile paylaşması gerekirdi. Yasal çalışmaları ise partinin hukukçuları varsa kanıtlar ışığında yaparlardı.

Tamam! Tokat Belediyesi’nin yeterli ve doğru bir kentsel gelişmeyi sağlayacak uygulamaları yaşama geçiremediğinden, çevreye ve tarım arazilerine duyarsız kalmalarından, yerel ekonomiyi,  sanayiyi, turizmi geliştiremediklerinden ve sayısız yanlış uygulamalarından söz edebilir ve bunları bilimin ve elde edilen verilerin ışığında söyleyebiliriz. Kendi adıma sürekli yazıyorum da. Tokat Belediyesi’ni; Sayın Başkanı, Sayın Valiyi en çok eleştirenlerden birisiyim de…

Ama yerel siyasette 5 başkan yardımcısının altı doldurulamayacak bir savla suçlanması onay görebilecek bir açıklama değildir. Kimsenin kefili de değilim! Bu konular çok hassas konulardır. Çünkü iftira; attığınız insanın / insanların üzerinde meşe yaprağı gibi sararıp düşmez çam yaprağı gibi ilelebet yeşil kalır. Ortaya atılan “…kaynağı belirsiz bir zenginlik elde eden başka bir belediye başkan yardımcısı” olduğu savı 5 başkan yardımcısını da töhmet altında bırakmıştır.

Bunun İyi Parti’nin “kurumsal kimlik” algısına birinci dereceden özen göstermesi gereken danışman/basın sözcüsü tarafından yapılması İyi Parti’nin kurumsal kimliğine, partinin ayrıştırıcı değil birleştirici olma fikrine zarar verecek ve yerel ölçekte kararsız ya da AKP’den memnun olmayan seçmeni politize edebilecektir. Sayın Destebaşı gibi siyaset geçmişi olan birisi bunu nasıl atlar anlamak mümkün değil!

Bu bağlamda, İyi Parti Tokat İl Başkanlığı tarafından ( ve elbette Millet İttifakı’nda yer alacak diğer parti il ve ilçe başkanlıkları için de geçerlidir) Tokat ile ilgili yapılacak basın açıklamalarının, partinin kurumsal kimlik algısını öne çıkartacak biçimde ve veriye dayalı analizler şeklinde yapılması Tokat seçmeninde İyi Parti’ye yönelik güven duygusunu artıracaktır.

Kişisel düşüncem özellikte Millet İttifakı’nda yer alan partilerin il ve ilçe başkanlıklarının kirli siyasetten ve 7 değil 70 yıl sürse özüne, aslına ulaşılamayacak savlar öne sürmekten uzak durmaları, dile getirdikleri her konunun altını doldurma konusunda özel bir hassasiyet geliştirmeleri ve kendi düzeylerine aykırı düşen bir iş yapmamaları gerektiğidir.

Çünkü tersi oluştuğunda; yani aynı tas aynı hamam düşüncesi egemen olduğunda, tılsım bir anda bozuluyor kazanan hep “kirli siyaset” oluyor.

İşte sırf bu yüzden “Millet İttifakı” nın Türkiye genelinde araladığı ümit kapısının ardına kadar açılması için il ve ilçe başkanlıkları da yerel siyasette çok duyarlı olmalıdırlar.

Son söz: Söz ok gibidir. Senden çıktı mı, artık sen ona değil, o sana hâkim olur.

İlgili Yazılar

Halkla Gönül Gönüle

TOKATtan Haber

Çiftçilerimize il özel idaresi destekli patates ve soğan tohumluğu dağıtıldı

TOKATtan Haber

Çekerek Havzası Rehabilitasyon Toplantısı

TOKATtan Haber

Yorum Yaz