Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Tokat’a gelişi nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan için asılan afişler ve yeni yapılan Tokat Havaalanı

Önce, siyasal iktidarın yerel temsilcilerinin “dev yatırım” sloganıyla yaymacasını yapmaya çalıştıkları Tokat Havaalanı’ndan başlayayım.

Benzetmede hata olmaz, sınıfını geçen her öğrenciye teşekkür ya da takdir belgesi verilir mi? Elbette verilmez. Çünkü sınıfını geçmek her öğrencinin temel görevidir. Ancak sınıfını daha yüksek dereceyle geçen başarılı öğrencilere teşekkür ya da takdir belgesi verilir.

En temel görevi toplumun gereksinimlerini karşılamak üzere gerekli yatırımları yapmak olan bir siyasal erkin 20 yıl sonra Tokat’a bir hava alanı yapmış olması “alkışlanacak” bir durum değildir.

Önümüzdeki genel ve yerel seçimlerde siyasal iktidarın yerel temsilcilerinin övünerek anlatacakları bir yatırıma mal bulmuş Mağribi gibi aşırı sevinç ve coşku ile sarılmaları ve bunu önümüzdeki yerel seçimlerde övünç kaynağı olarak kullanmaları umdukları etkiyi sağlamayacaktır.

Tokat’ta iyileştirilmiş tarım uygulamalarının önünü açacak “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”, ticaret ve turizm sektöründe Tokat’ı Karadeniz’e açacak  “Amasya-Zile-Pazar-Tokat-Niksar-Akkuş-Ünye Bölünmüş Karayolu”, “Tokat-Turhal Demiryolu Bağlantı Yolu”,  yeni bir “Tokat Çevre Yolu” (bugünkü mevcut yola çevre yolu diyenlerin aklına şaşarım), “Yeni Bir Tokat Kültür Merkezi” (bugünkü 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı bir kültür merkezi değil, kamu kurumlarının cirit attığı bir yapıya dönüşmüştür. Tokat’ın bir kültür merkezi yoktur) gibi makro yatırımları 20 yıldır gerçekleştiremeyen bu siyasal erkin, 20 yılda ancak bir havaalanı yapmaları ve bunu da lütuf gibi sunmaları seçmende karşılığını bulacak mı ilk seçimlerde göreceğiz.

***

Sayın Cumhurbaşkanı’nın Tokat’a gelişi nedeniyle hazırlanan afişlere gelirsek…

Bu afişlerden birisi, “Tokat Seninle Ölümüne Ölümüne” şeklindeydi ve Gazeteci hemşerimiz Sayın Sevan Çamlıca’nın uyarısıyla değiştirildi. Diğeri de “Dünya Lideri Recep Tayyip Erdoğan” şeklindeydi ve o da “ Sayın Cumhurbaşkanımız Anadolunun Mayası Tokat’a Hoş Geldiniz” şeklinde değiştirildi. (Tabi buradaki “…Anadolunun…” kelimesinin “…Anadolu’nun…” şeklinde yazılması, apostrof-kesme işareti kullanılması gerektiğine de dikkat çekeyim. Belki bu içerikleri hazırlayanlar daha özenli davranır,  başkanlarına zarar verecek yanlışlıklardan kaçınırlar)

Diğer dikkat çekici bir konu da şehrin bu tür abartılı afişlerle donatılması ısrarından vazgeçilmiş olmasıdır.

Bu dokunuşlarda Belediye Başkanı Sayın Eyüp Eroğlu’nun etkisi bulunduğunu ve bunun da yararlı sonuçları doğuracağını düşünüyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde milletvekilliğine adaylığını koyar mı yoksa yerel seçimlerde üçüncü kez belediye başkanlığına aday mı olur bilmem ama bu tür seçmeni ayrıştıran (politize eden) yaklaşımlardan uzak durulmasına odaklanması çok yerindedir.

Bu arada Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Aralık 2018 ‘de AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda, sokakların bayrak ve afişlerle donatılmayacağını açıklayarak “Bunu ilkel buluyoruz. Gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerini tamamen terk ediyoruz” demesine karşın, Tokat Niksar Kavşağından itibaren bayraklarla donatılmıştır. Bunu da not düşeyim.

***

Asıl çok önemli bir diğer noktaya geleyim.

AKP’nin 2001 yılında yapmış olduğu Tokat mitingi sırasında stadyumdan Cumhuriyet Meydanı’na kadar GOP Bulvarı boyunca asılmış afişlerler, bu afişlerdeki evlere şenlik yazılarla, bugün; 2022 yılında asılan bu afişler,  AKP siyasal erkinin yarattığı düş kırıklıklarını acıklı bir komedi halinde anlatmaya yetiyor.

İşte 2001 yılında asılan ve biz vatandaşlara “nereden nereye?” dedirten bu afişlerden birkaç örnek…

Esnaf San. Kefalet Kooperatifi, “Sayın Başbakanımız Tokat Esnafı Seninle” şeklinde bir afiş açmış.  Şimdi de öyle mi sormak gerekiyor.

Tokat Ziraat Odası’nın afişi, “Köylüsüyle Çiftçisiyle Kalkınan Türkiye…” Bu kalkınan köylüleri ve çiftçileri 20 yıldır göremedik ama “Anamız ağladı” diyen Mersinli çiftçiyi gördük. 20 yıl sonunda mazot, yem ve gübre fiyatlarındaki aşırı artışlar ise çiftçiyi köylü perişan etmiş, tarımsal üretim durma noktasına gelmiştir. Bugün geldiğimiz noktada kalkınan çiftçiler de kayıp!

Tokat Pancar Kooperatifi’nin afişi “Sayın Başbakanımız toprağımız senle daha bereketli.” O günden bugüne şeker pancarı üretimine kota konmuş, pancar tarımında kan kaybetmemize neden olunmuş, şeker fabrikaları blok halinde satılmış, 270 liraya satılan 50 kilogramlık şeker çuvalı fiyatı toptancılarda 700 liraya kadar çıkmış, o da karaborsaya düşmüş ve şimdi de Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne kayyum atanmış.

 Tokat Ticaret ve Sanayi Odası ise “Sayın Başbakanımız teşvikler için teşekkür ederiz.” yazılı bir afiş asmış. Madeni Eşya Sanayi Odası ise tam isimlerine yaraşır bir afiş hazırlamışlar. “Demir bilekli, cesur yürekli Başbakan…” Üniversite Servisçileri, “Sayın Başbakanımız duble yollar için teşekkür ederiz” yazılı afiş asmış.Servisçilergeleceğimizi ipotek altına alan geçiş garantili yollar için de teşekkür ediyorlar mı bilinmez ama 20 yıl sonra buna benzer bir afiş asmaya gerek görmemişler.

2001 yılı ile bugün 2022 yılında asılan bu afişler AKP siyasal erkinin 20 yılda nereden nereye savrulduğunu gösteren acı örneklerdir.

Bugün Tokat meslek örgütlerinin, sivil toplumun ve hatta seçmeninin 2001 yılındaki heyecanlarını kaybetmeleri ve bu tür afişlere hazırlamakta istekli olmamaları yapılan kamuoyu anketlerine de yansımaktadır.

En az yatırım bütçesi alan illerden birisi olan Tokat, bilmem yapılan bir havaalanı ile yüzü güler mi, hep birlikte göreceğiz.

İlgili Yazılar

Milletvekili Özlem Zengin neyi “sindire sindire” yapmayı planlıyor bilmiyorum ama artık ben içime sindiremiyorum (II)

TOKATtan Haber

YÖK “siber güvenlik” ve “ağ yönetimi” eğitimine Tokat GOÜ’yü de dahil etti

TOKATtan Haber

Zile Geleneksel Kiraz Festivali 24 Haziran’da başlıyor

TOKATtan Haber

Yorum Yaz