Manşet Yurttan

Ne Dertler Var Be! Norveçliler ‘F-35’ler Çok Gürültülü’ Diye Devlete Dava Açıyor

Ne Dertler Var Be! Norveçliler ‘F-35’ler Çok Gürültülü’ Diye Devlete Dava Açıyor

F-35 jetinin sesinden rahatsız olan Norveçliler, devlete dava açıyor.

Devlet kanalı NRK’nun dün geçtiği haberde, Ørlandet bölgesindeki askeri üssün çevresinde yaşayan halkın, Norveç’in yeni satın aldığı F-35’lerin sesinden şikayetçi olduğu yazıldı. Davanın, Paskalya’dan sonra açılması bekleniyor.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Danimarka’da da iki sene önce benzer şikayetler ortaya çıkmıştı. Hükümet, yaklaşık 1600 haneye tazminat ödeneceğini açıklamıştı.

Zira bu jetlerin motoru, iki ülkenin envanterinde halihazırda yer alan F-16’larınkinden daha güçlü. Dolayısıyla daha fazla ses çıkarıyor.

Ørlandet’teki 220 kişi, gürültünün mal varlıklarının değerini azalttığını düşünüyor.

Dava açmaya hazırlananlardan 193’ünün avukatı Arild Paulsen, bölgede daha önce yapılan hesaplamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Desible miktarı 3 kat arttı

Bölge halkının çalışmasına göre 60 desibel üzerindeki gürültü miktarı, F-35 anlaşması yapılmadan önceki döneme kıyasla üç kat arttı. 67 desibel üzerindeki gürültü miktarında bu oran 4 kat oldu.

Paulsen ayrıca 2006’daki bir davanın emsal olabileceğini düşünüyor. Başkentteki Oslo-Gardermoen Havalimanı’nın yakınında yaşayanlara, hane başında ortalama 200 bin ila 300 bin kron (yaklaşık 330 bin TL ila 500 bin TL) tazminat verilmişti.

Norveç şimdiye kadar 24 F-35 jeti teslim aldı. Bu sayı 52’ye ulaşacak.

KAYNAK: Onedio

İlgili Yazılar

Kadim Durmaz; “çiftçi pancardan elini çekti!”

TOKATtan Haber

Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçiler toplantısı ve 40-43 yıllık oda başkanı

TOKATtan Haber

Dünya’da % 51 Ucuzlayan Doğalgaz Türkiye’de 18 Ayda % 71 zamlandı

TOKATtan Haber

Yorum Yaz