Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Özdilek Özcan artık koşmuyor, depara kalkmış tutulmuyor! (I)

Sayın Özdilek Özcan ile ilgili yazdığım ikinci yazı dizim olacak.

Daha önce de Niksar Ayvaz Suyu İşletmesinin kiraya verilmesiyle ilgili dizi (tefrika) halinde 5 yazı yazmış ve yapılan yanlışlığı tüm ayrıntılarıyla yazmıştım. (ilgi duyanlar aşağıdaki linklerden ulaşabilirler)

Çok şükür Niksarlıların da sahip çıkmasıyla Sayın Özdilek Özcan bu kararından vazgeçti de Niksar Ayvaz Suyu halen Niksarlıların.

Aslında Niksar Ayvaz İşletmesinin özel sektöre kiralanmaya çalışılması sırasında yaşananlar, Niksar toplumunda ve bende, çağdaş belediyeciliğin en ayırt edici özelliği olan “katılımcı yönetim” ve “istişare kültürü” kavramlarının belediye yönetimine farklı bir zihinsel pencere açtığına, bu kavramların bundan böyle belediye yönetimince de dikkate alınacağına yönelik bir inanç oluşturmuştu.

Kişisel olarak o günlerde, Sayın Özdilek Özcan’ın, Niksar’ın geleceğinde önemli etkileri olacak uygulamalara ilişkin kararları o günden sonra, “kent paydaşlarıyla” tartışarak alacağını düşünmüştüm.

Ne yazık ki, belediyenin mülkiyetinde ve Niksarlıların bir değeri olan eski Hükümet Konağı’nıneski tas eski hamam” anlayışıyla ve kent paydaşlarıyla tartışmaya açılmaksızın “ayıplı bir uygulamaylaihaleye çıkarılması beni hayal kırıklığına uğrattı.

Yaşadığım hayal kırıklığından olsa gerek, bu satışı duyduğumda aklıma ibretlik bir kıssa geldi.

Ders çıkarılması ümidiyle önce bu kıssayı sizinle paylaşayım.

Valinin yolu bir köye düşmüş. Köylüler valinin etrafını sarmışlar. Vali başlamış sormaya.

-Senin adın ne?

-Hasan.

-Senin adın ne?

-Hüseyin

Senin?..

-Mustafa

Böyle sürüp gitmiş. Vali kaşlarını kaldırıp,  “Gelirken köyün levhasını görmedim. Köyünüzün ismi ne?” diye sormuş. Köylülerden çıt yok. Vali üstelemiş. “Söyleyin hele köyünüzün ismi ne?” Köylülerden yine ses çıkmayınca vali kızgın bir ses tonuyla “Yahu cevap versenize köyünüzün adı ne?” diye çıkışınca yaşlı köylülerden birisi bir adım öne çıkmış, kafasını öne eğerek ve mahcup bir edayla “Kanlı Osman Beyim, Kanlı Osman” demiş.

Vali şaşırmış. “Nasıl olur? Deminden beri neredeyse hepinizin ismini sordum. Osman isminde birisi de çıkmadı. Ama köyünüzün ismi Kanlı Osman öyle mi? Kanlı Osman da ne? Böyle isim mi olur. Bundan böyle köyünüzün ismi ‘Şanlı Osman’ olsun” demiş ve köyden ayrılmış.

Aradan uzun bir zaman geçmiş. Valinin yolu yine bu köye düşmüş. Köylüler yine valinin etrafını sarmışlar. Vali iyi bir iş yapmış edasıyla, “E söyleyin bakalım. Köyünüzün yeni isminden memnun musunuz” diye sormuş. Köylülerden yine ses yok. Vali üstelemiş, tekrar tekrar sormuş cevap alamayınca hiddetlenmiş “Beni kızdırmayın da söyleyin, köyünüzün yeni isminden memnun musunuz?” deyince, yine o yaşlı köylü bir adım öne çıkmış, “Beyim Beyim “ demiş. “Osman’ı durduktan sonra kanlı olsa ne, şanlı olsa ne”

Burada “Osman” zihniyeti temsil ediyor. Zihniyet değişmedikçe hiçbir şey değişmiyor. Bugün Sayın Özdilek Özcan yarın başka bir isim. Kişilerin değişmesi değil, zihniyetin değişmesidir önemli olan.

Eski Hükümet Konağı satışı da gösteriyor ki, Sayın Özdilek Özcan cephesinde bir zihniyet değişikliği yok. Niksar Ayvaz Suyunun belediyenin çıkarlarını gözetmeyen şart ve koşullarda özel şirkete verilmesinin ve verilme şeklinin yanlışlığı çabuk unutulmuş.

Şimdi sıra, Niksarlıların önemli bir değerinin, yine eskiden olduğu gibi, Niksarlılara, Niksar’ın paydaşlarına sorulmadan, 15 üyeli Belediye Meclisi’nde 9 üyenin “kabul” oyuyla satışına sıra geldi.

Sayın Özdilek Özcan söz konusu yapıyı satınca ne olacak? Maddi anlamda rahata mı erecek? Hiç öyle sanmasın. Sattığı yapının yerinde oluşacak çarpık ve sağlıksız yapılaşma O’nu yaşamı boyunca peşini bırakmayacak. Bu alanda çarpık ve sağlıksız bir yapılaşma olacağını nereden biliyoruz? Alanın Niksar’ın neresinde olduğunu ve hangi emsalle verileceğini bildiğimiz için! Eğer Niksar’da yaşamaya devam ederse, bunun pişmanlığını her zaman duyacak.

Bu yapının satış kararının alınması ve ihale edilerek satılması süreci için de Başkan Sayın Özdilek Özcan sorun yaşayacak, uykuları kaçacak, kalbi sıkışacaktır.

Çünkü Sayın Özdilek Özcan bu ayıplı ihaleyi iptal etmez, ihaleyle ilgili bir itiraz süreci yaşanmaz ve satışı gerçekleştirse bile (bu konuda itiraz süresi de geçmiş olabilir) ,  2023 genel seçimlerinde siyasal iktidarın Millet İttifakı’na geçmesi halinde, bir takım  denetimlere takılacağından ve sonrasında başının çok ağrıyacağından emin olabilir.

DEVAMI YARIN

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan nereye koşuyor?

Niksar Ayvaz Suyu kime peşkeş çekiliyor?.. 

Niksar Ayvaz Suyu ve saklanan gerçekler…

Özdilek Özcan gerçekleri söylemiyor!

Niksarlılar bu yanlışlığa “dur” demelidir

İlgili Yazılar

‘Güç benim elimde. Canım isterse, herkesin kafasına o çekici vururum’

TOKATtan Haber

Dünya Kadın Hakları Günü Programı

TOKATtan Haber

Hıdırlık Köprüsü yenileme çalışmaları…

TOKATtan Haber

Yorum Yaz