Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Özdilek Özcan artık koşmuyor, depara kalkmış tutulmuyor!” (III)

Şimdi eski Hükümet Konağı’nı satışı çıkarılması sürecine devam edelim.

Yasa yönünden bir kısıtlama yokmuş gibi görünse de, eski Hükümet Konağı’nın satışı için düzenlenen bu ihaleye tek başına katılan ve alan şahsın babası olan meclis üyesinin, bu yapının satışına karar verildiği meclis toplantısına katılmaması daha yerinde olur ve bir takım şaibelerin doğması engellenebilirdi.

Bu bağlamda akla doğal olarak,  “Meclis toplantısına katılan, muhalefet partisinden olan ve bu satış için “kabul” diyen meclis üyesi, yapıyı satın alacak kişinin oğlu olacağını nereden bilecekti?” sorusu gelebilir.

Bu haklı bir soru gibi gelebilir. Ancak bu satışa meclis de “kabul” oyu veren kişinin, aynı zamanda 2016 yılında da yanlış ve ayıplı olan, kamuoyunun baskısıyla iptal edilen ” Niksar Ayvaz Suyu İşletmesinin” özel sektöre kiralanması girişimine de “kabul” oyu verdiği düşünüldüğünde, yapının satışı için kabul diyen kişiyle, bu ihaleyi alan kişinin aynı aileden olması, kişiler arasında bir anlaşma ihtimaline de işaret etmektedir.

Bana, bu satışa mecliste “kabul” diyen kişinin, oğlunun ihaleye katılacağını bilmediği, sonradan öğrendiği iletildi. Kimseyi yargılayamam. Doğrudur da. Ancak bu durum yukarıda işaret ettiğim “anlaşma ihtimalini” ne yazık ki ortadan kaldırmayacaktır.

Kaldı ki, 10.02.2021 tarihli ve 2021/UH.II-378 sayılı Kamu İhale Kurulu Kararı’nda,  “…belediye meclis üyeliğinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 11’inci maddesinde sayılan ihaleye katılım yasakları arasında sayılmadığı görülmekle birlikte 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Başkan ve meclis üyelerinin yükümlülükleri” başlıklı 28’inci maddesinde yer alan “Belediye başkanı görevi süresince ve görevinin sona ermesinden itibaren iki yıl süreyle, meclis üyeleri ise görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren bir yıl süreyle, belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapamaz” hükmü çerçevesinde Meclis üyeliğinin görevi süresince belediyelerce gerçekleştirilen ihalelere yalnızca doğrudan değil dolaylı katılımının da yasaklandığı anlaşılmaktadır” denilmektedir.

Yapılan yanlışlık anlaşılmış olmalı ki, sözü edilen meclis üyesinin, belediye meclisi üyeliğinden istifa ettiğini CHP Niksar İlçe Başkanlığı’nın 24 Ağustos 2022 tarihinde yaptığı basın açıklamasından öğrendik.

***

Söz konusu yapının satılması için düzenlenen ihalenin “rekabet koşullarının” sağlanıp sağlanmaması konusunda da sorunlu olduğu anlaşılmaktadır.

Bilindiği gibi, rekabet ilkesi kamu ihale mevzuatında temel ilkeler arasında sayılmış olup, rekabet ilkesinin gerçekleşmesi hem ihaleye katılan kişiler arasında adil bir yarışmanın oluşması hem de bu yolla kamu idaresinin yararına bir sonuç elde edilmesi olanağı sağlar.

Ancak Niksar Belediyesi söz konusu ilkeyi yeterince dikkate almayarak, rekabet ilkesine aykırı uygulamada bulunmuştur.

Açık Teklif Usulüyle Artırma şeklinde yapılan ihalede, ihaleye kaç kişinin katılması halinde ihalenin iptal edileceğine ilişkin olarak yasal bir kural olmamakla birlikte,  hukukçular, “ihaleye bir veya iki kişinin katılması ve bu kişilerin tekliflerinin birbirine veya yaklaşık maliyete çok yakın olması halinde ihalenin iptal edilmesi 4734 sayılı Kanun’da yer alan ihalenin temel ilkeleri açısından daha uygun olacağını” belirtmektedirler. Kaldı ki bu ihaleye tek bir kişi katılmış, rekabet ortamı sağlanmamıştır.

Bu durum,  ihaleye katılıma ilişkin istenen şartlarda bazı sorunlar bulunduğuna işaret edebildiği gibi, yukarıdaki satırlarda söz ettiğim gibi ihaleye katılımda bir anlaşma ihtimaline de işaret edebilmektedir.

***

Bu yapının ihale edilmesindeki en büyük sakıncalardan birisi de, bu alanın yüksek yoğunlukla yapılaşmaya açılmasıdır. Niksar Belediye Başkanlığı’nın 07.06.2022 tarih, 22/43 sayılı kararıyla söz konusu yapının Uygulama İmar Planında “E=3,0, Yençok=18,50 m. Ticaret + Konut fonksiyonunda satılmasına karar verilmiştir.

Dikkatinizi çekerek sizinle bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum. Böylesine bir emsal bugünkü Tokat Belediyesi yönetimi tarafından bile kimseye verilmemiştir. 2014 yılından önceki eski belediye yönetimi tarafından eski Ali Yücel Spor alanı ve eski Tekel Binası arsasına verilen E=3 ise halen mahkemelik durumdadır.

Bu emsal 4.172,20 m²’ lik alanda 12.516,60 m² üzerinde, 6 veya 7 katlı binalar yapılabileceği anlamına gelmektedir. Asıl büyük sorunlardan birisi de budur!

Kamu yararını gözetmesi gereken bir kurumun, yapının bulunduğu arsanın değerini yükseltecek olan “emsal” denilen enstrümanı yapıyı satın alacak olan şahıs/firma yararına saptaması,  değeri uzaya yükselen söz konusu arsanın yarattığı zenginliği kamuya değil,  özel bir şahsa / firmaya aktarmak anlamına gelmez mi?

Elbette aksini düşünmek isteriz ve yanılmış olmayı dileriz. Ancak yangından mal kaçırır gibi yapılan ve ayrıntıları Niksar kamuoyuyla paylaşılmayan böylesi bir satışın arkasında başka niyetlerin olduğunu düşündüren, açığa çıkaran noktalar olduğunu da belirtmeden geçemeyiz.

Buranın mevcut imar planı hakkında bilgi sahibi olmadığımız için kaç adet blok ve daire ve ticarethane yapacaklarını şimdiden söyleyemeyiz. Ama şu kadarını söyleyebiliriz,  bu metrekare ve III. Sınıf, B Grubu Yapılar, sınıfında (Yapı Yüksekliği 21.50 metreden az Konutlar) mesken inşaat m² birim maliyetleri üzerinden yaklaşık en az 37 milyon liralık bir inşaat maliyeti demektir. (Kaynak: 18.02.2022 tarih, 31754 sayılı Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2022 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ)

Eski Hükümet Konağı’nı alarak burada 6 veya 7 katlı ticarethane + konut yapacak olanlar doğal olarak, “Sermayeyi ancak şu kadar kat, şu kadar dükkân, şu kadar daire kurtarır” anlayışıyla hareket edecek ve Niksar’ı çevre dostu, estetik bir marka ve kimlikli şehir olma hedefinden uzaklaştıracaktır.

DEVAMI YARIN

İlgili Yazılar

Niksar Eski Hükümet Konağı’nın satışı ile ilgili İyi Parti Niksar İlçe Bşkanlığı’ndan basın açıklaması

TOKATtan Haber

Dünden Bugüne: Tarihte İnsanlığın Savaştığı 8 Ölümcül Virüs ve Sonuçları

TOKATtan Haber

Kızılay’dan Sevan Çamlıca haberine yanıt…

TOKATtan Haber

Yorum Yaz