Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan’dan açıklama mı yoksa gündemi saptırmak mı?

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan son günlerde hakkında çıkan söylentiler ve yazılan yazılar hakkında kısa bir açıklama yapmış.

Bu açıklama özellikle şahsına yöneltilen iddialarla ilgili.

Sayın Özdilek Özcan kendisine yöneltilen iddialarla ilgili istediği açıklamayı yapabilir. Niksar halkını ne denli ikna edebilir bilemem. Bunu ilk yerel seçimlerde göreceğiz.

O nedenle de ben hakkındaki “ciddi iddialarla” ilgili değilim.

Bu iddiaları önemsemediğimden değil. Birincisi; Sayın Özdilek Özcan’ın açıklamasında kast ettiği ,bu iddiaları yazan gazeteci kadar bilgi sahibi değilim. İkincisi de; ben iddia üzerine yazı yazmam.

Benim Sayın Özdilek Özcan ile ilgili, tefrika halinde yazdığım ikinci yazım (birisi Niksar Ayvaz İşletmesinin kiralanması ihalesi, diğeri de Eski Hükümet Konağının İhalesi işi) olduğunu ve yazdıklarımın bir iddia olmadığını, somut bilgilere dayandığını kendisi de çok iyi bilir:

Kısa açıklamasına dönersek, Sayın Özdilek Özcan kendisine yöneltilen iddialara, suçlamalara, karşı suçlama ile yanıt vermek ve dikkatleri başka yöne çekmeye çalışmak yerine, bu iddiaları dile getirenlerle ilgili yasal hakkını kullanıp dava açabilir ya da kendisinden çok eminse dile getirilen konuların araştırılması için kendisi bir müfettiş isteyebilir.

Bizler, yani Niksar Kamuoyu Sayın Özdilek Özcan’dan, gündemi saptırmasını, hamaset yapmasını değil, “Eski Hükümet Konağının” satışı ile ilgili sorularımıza yanıt vermesini bekliyoruz.

Bu nedenle de ben özellikle “Eski Hükümet Konağı” nın satışı ile ilgili düşüncelerimi yazarak Sayın Özdilek Özcan’dan bu konuya bir açıklama getirmesini beklediğimizi, gerekçelerimi de sıralayarak yazdım.

“Beklediğimizi” diyorum, çünkü bu açıklama bir Niksarlı olarak sadece benim değil, Niksar Kamuoyunun beklediği bir açıklamadır.

Buna benzer gerekçelerimi daha önce de “Niksar Ayvaz Suyu İşletmesinin Kiralanması” konusunda da yazmıştım. Nihayetinde bu hatalı girişimden vaz geçilmişti.

Şimdi de, yapılan ayıplı ihaleden yola çıkarak, “Eski Hükümet Konağı” nın satışı ve bu satışa yönelik ihale hakkında doyurucu açıklama bekliyoruz. Sanırım Niksarlıların buna hakkı vardır. Ve Sayın Özdilek Özcan stratejik planlamanın aktörleri kabul edilen şehir paydaşlarını önemsiyor ve değer veriyorsa bu açıklamayı yapmaktan çekinmeyecektir.

Sorulara geçmeden önce şu hususun altını kalınca çizeyim. Eski Hükümet Konağı Niksar Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan ancak Niksarlılara ait bir değerdir. Çok daha açık bir ifadeyle bu yapı ne belediye başkanının ne de belediye meclis üyelerinin babalarının malı değildir. Belediye Niksarlılar adına bu değerler üzerinde tasarrufta bulunur. Belediye başkanı kendisine verilen bu yetkiyi şehrin sağlıklı gelişimini ve Niksarlıların çıkarlarını düşünerek kullanır. Bu tür kararları alırken de yönünü 15 kişilik Belediye Meclisi’ne değil, şehrin paydaşlarına döndürür.

Gelelim Niksarlıların beklediği açıklamaya…

Yanıtlaması ne denli zordur ona Sayın Özdilek Özcan yanıt versin ama yanıtlarını beklediğimiz sorular gayet basit ve nettir?

1-Seçim sath-ı mailine girdiğimiz günlerde, henüz boşaltılmamış olan Eski Hükümet Konağı’nın satışına neden gerek duyulmuştur?

2– Niksar Belediyesi, belediyenin hangi ihtiyacını gidermek için bu satışa gerek duymuştur?

3-Bu satıştan elde edilecek kaynak belediyenin hangi projesinin gerçekleştirilmesinde kullanılacaktır.

4-Belediyenin bu satıştan elde edeceği gelire ihtiyacı varsa satış niçin vadeli yapılmıştır ve kaç ay vadeli olarak yapılacaktır?

5-Eski Hükümet Konağı kaç lira bedelle satılmıştır?

6-Eski Hükümet Konağı satış bedeli hangi şart ve koşullarda ödenecektir?

7– Eski Hükümet Konağı’nın, 02.10.2006 tarih, 26307 sayılı Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in “Kayıt ve kontrol işlemleri” başlıklı 5’inci maddesi gereğince, rayiç değer üzerinden kayda alınıp, muhasebe hesaplarına kaydedilmiş midir?

8– Kaydedilmişse hangi rayiç değer üzerinden kaydedilmiştir?

9-Yapının muhammen bedeli nasıl hesaplanmıştır?

10-Bu ihaleye tek bir katılımcı katıldığı, yeterli rekabet koşulları sağlanmadığı halde ihale neden iptal edilmemiştir?

11-Bilindiği gibi, rekabet ilkesi kamu ihale mevzuatında temel ilkeler arasında sayılmış olup, rekabet ilkesinin gerçekleşmesi hem ihaleye katılan kişiler arasında adil bir yarışmanın oluşması hem de bu yolla kamu idaresinin yararına bir sonuç elde edilmesi olanağı sağlar. Ancak Niksar Belediyesi söz konusu ilkeyi yeterince dikkate almayarak, rekabet ilkesine aykırı uygulamada bulunmuştur. Bu konuda yasal bir engel olmadığı düşünülüyorsa bu, ihalenin ahlaki (etik) açıdan da uygun olduğunu gösterir mi?

12– Bu durumun,  ihaleye katılıma ilişkin istenen şartlarda bazı sorunlar bulunduğuna ve ihaleye katılımda bir anlaşma ihtimaline de işaret ettiğini düşünmüyor musunuz?

13-Söz konusu ihalenin emsal artışı yapılarak satılması konusunda bir kent planlamacısının görüşünü aldınız mı?

14-Kamu yararını gözetmesi gereken belediyenizin, yapının bulunduğu arsanın değerini yükseltecek olan “emsal” denilen enstrümanı yapıyı satın alacak olan şahıs/firma yararına saptaması,  değeri uzaya yükselen söz konusu arsanın yarattığı zenginliği kamuya değil,  özel bir şahsa / firmaya aktarmak anlamına gelmiyor mu?

15-Madem bu yapının bulunduğu alanda, kent planlamasına aykırı olarak emsal artışı yapılarak bir konut + ticarethane yapılmasına karar verildi. Bu takdirde bu konut projesi neden belediye imkânlarıyla yapılmadı da, özel sektöre ihale edildi?

16-Bu alanda gerçekleştirilecek olan yapılaşma şehre ve kentsel gelişime zarar vermeyecek mi? Nasıl bir açıklamanız var?

17-Ortaya çıkan bu olaylar sonucunda, Belediyeniz Muhasebe Müdürlüğü’nün kilit (önemli) elemanlarından birisini neden Zabıta Müdürlüğü’ne gönderdiniz? Gerekçeniz neydi?

Sayın Özdilek Özcan bu sorulara akla uygun (makul), mantıklı yanıtlar vermediği ve “Eski Hükümet Konağı” nın satışı ile ilgili olarak kendisine yöneltilen sorulara açıklık getiremediği,  sürece, bu şaibeler güncelliğini hep koruyacak, Sayın Özdilek Özcan hep töhmet altında kalacaktır.

İlgili Yazılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tokat Havalimanı ve yapımı tamamlanan diğer yatırımların açılış töreninde konuştu

TOKATtan Haber

TOKATtan Haber

Engelli ve Otizmli Çocuklara Ziyaret

TOKATtan Haber

Yorum Yaz