Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Yine bir Eyüp Eroğlu klasiği ve iflah olmaz yerel muhalefet…

Belediye Başkanı Sayın Eyüp Eroğlu belediye bütçesi ve 9 yılda yaptıklarını özetleyen bir açıklama yapmış.

Ve 9 yıl içerisinde yaklaşık 3 milyar TL yatırımı Tokat’a kazandırdıklarını söyleyerek, “ekonomiyi iyi yönettik” demiş.

Önce bir noktayı düzeltelim! Belediyeler “ekonomiyi yönetmez”, belediye bütçesini yönetir. Ekonomiyi yönetenlerin hali ise ortada…

Başkan Bey’in yaptığı bu açıklamaya iflah olmaz yerel muhalefetten bir yanıtın/ açıklamanın neden gelmediğini sonraya bırakalım ve Sayın Eyüp Eroğlu’nun bir ”klasiğe” dönüşen gerçeklerden uzak, yönlendirme ve çarpıtma kokan açıklamasına dönelim.

Sayın Eyüp Eroğlu’na son yıllarda bir haller oldu. Kimi ya da kimleri örnek alıyor bilmiyorum ama kişisel izlenimim, siyasete atılma arzusu O’nda olumsuz değişimlere neden oldu! Bu olumsuzluğun Tokat seçmenine yansıdığının umarım ayırdındadır.

Daha önceki bir yazımda O’nun düşüşe geçen AKP oylarını toparlayabilecek (konsolide edebilecek) kişi olduğunu yazmıştım. Ancak doğruluğu bulunmayan bu türden açıklamalar ve alt yapısı sağlam olmayan bu algı yönetimleriyle bunu gerçekleştiremeyeceğini ve çok yanılacağını da söylemeliyim.

Sayın Eroğlu kısa bir süre önce de  “şu kadar proje sözü verdik, şu kadarını yaptık” reklamlarıyla da Tokatlılara gerçeği söylememiştir.

Sayın Eyüp Eroğlu’nun 9 yılda 3 milyar TL tutarında yatırımı Tokat’a kazandırdıkları söylemine dönecek olursak, algı yönetimi ve çarpıtma kokan bu açıklamanın neresini düzelteyim bilemedim.

Şöyle ki, belediyenin 9 yıllık bütçesi, bulabildiğimiz Belediye Faaliyet Raporlarından ve Eyüp Eroğlu’nun 2022 yılı bütçesinin 550-600 milyon lira olarak gerçekleşeceği öngörüsünden hareketle yaklaşık olarak toplam 1 milyar 971 milyon 893 bin 892 liradır. Bu rakamdan sadece 9 yıl içerisindeki personel ve prim ücretlerini düştüğümüzde 9 yıllık bütçe tutarı yaklaşık 1 milyar 751 milyon 544 bin 532 liradır.

Fazla teknik detaylara ve rakamlara girmeyeceğim. Bu bütçenin, başka harcamalarda kullanılmadığı düşünülse bile, 1 milyar 751 milyon liralık bütçe ile nasıl 3 milyar liralık yaptırım yaptığı açıklamaya muhtaçtır.

Sayın Eyüp Eroğlu bu bütçeyle 3 milyarlık yatırımı nasıl yapmıştır? Karşılıksız (bağış-hibe-destek) kaynak mı bulmuştur? Böyle ise bulduğu parasal kaynaklar belediye mali tablolarında niçin gösterilmemiştir?

Yok bu 3 milyarlık yatırıma belediyenin dışında kamu tarafından yaptırılan yatırımlar dahilse, Sayın Eroğlu neden açıklamasında, “…..TL’lik kısmı kamu (devletimiz) tarafından karşılanmak suretiyle yaptırılmıştır” demiyor da, kamu tarafından yaptırılan yatırımları da kendi hanesine yazıyor, siyaseten ön almaya çalışıyor? Bu Tokat AKP milletvekillerine haksızlık değil midir? Sayın Adnan Çiçek’i mi örnek alıyor? (O’ da devlet hastanesine sahip çıkmıştı)

Eğer Sayın Eyüp Eroğlu 3 milyarlık yatırım yaptığı açıklamasının gerçekleri yansıttığını ileri sürüyor, inandırıcı olmak istiyor ve arkasında duruyorsa, yeni bir basın açıklamasıyla bu 3 milyarlık yatırımı; yapılan yatırımın cinsini, toplam tutarını ve yatırım tutarının hangi kaynaktan karşılandığını tek tek kamuoyuna açıklamak zorundadır. Ancak bu şekilde Tokatlılara doğruyu söylediğine, büyük işler yaptığına inandırabilir. Bu işler öyle genel geçer cümlelerle, hamasi konuşmalarla ve kamunun yaptığı işleri de kendisine mal ederek olmaz

Ha bir de şu hususu sormak istiyorum. Belediyenin Faaliyet Raporları kamuoyuna açıklanması gereken raporlardır. Ancak Tokat Belediyesi hazırlamış oldukları faaliyet raporlarını belediyenin resmi sitesinde yayınlamamaktadır. Ben Tokat Belediyesi’ne ait bazı faaliyet raporlarını www.tokatgelisiyor.com adlı siteden buldum. Belediye Faaliyet Raporlarının neden belediyenin resmi web sayfasında değil de, www.tokatgelisiyor.com adlı sitede yayınlandığını anlamak mümkün değil. Allah aşkına böyle bir sitenin varlığından ben bile yeni bilgi sahibi oldum. Böyle aymazlık, sorumsuzluk olur mu? Sayın Eyüp Eroğlu belediye faaliyet raporlarını kendi resmi web sitesinde yayınlayamıyorsa zihinlerde “neden çekiniyor?” sorusunun oluşmasına ve bu nedenle de eleştiri almaya hazırlıklı olmalıdır.

Gelelim şu iflah olmaz Tokat yerel muhalefetine…

Yapılan bu gerçek dışı, algı yönetimi oluşturmaya yönelik açıklamalara bir karşı açıklama yapmak hiç akıllarına geliyor mu acaba?

Yazıyoruz, belgelerini ortaya koyuyoruz ama ne CHP, ne de İyi Parti İl Başkanlıklarından ses çıkmıyor.. AKP temsilcilerinin steril ortamlarda gezmelerine, böylesine gerçek dışı basın açıklamalarında bulunmalarına neden ses vermiyorlar? Zorlama bir sebep olacak ama hadi Tokat İyi Parti bu sıralar İl Başkanlığı seçimlerine odaklandı ve bu son açıklamayı atladı diyelim. Peki, Tokat CHP İl Başkanlığına ne demeli? Seçim sath-ı mailine girdiğimiz bu günlerde tescilli kekemeleri oynamak siyasal iktidarın ekmeğine yağ sürmekle eş değer değil mi? Her şeyi Sayın Kılıçdaroğlu’ndan beklemek ve O’nun peşinde gezmek doğru mu?

Son söz; Yanlışlıklar karşısında susuyor ve korkarak yaşıyorsan, yalnızca hayati seyredersin.

İlgili Yazılar

Dünden Bugüne: Tarihte İnsanlığın Savaştığı 8 Ölümcül Virüs ve Sonuçları

TOKATtan Haber

Çöp kovaları gitti, atık toplama kutuları geldi

TOKATtan Haber

Bal ve Arıcılık Ürünleri Dijitalleşiyor.

TOKATtan Haber

Yorum Yaz