Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Tokatlı seçmenler yerel seçimde hangi nedenlerle, hangi başkan adayına oy verecekler? (1)

Önce bir not düşelim. Bu makale 2 bölümden oluşan bir yazı dizisidir.

Yazımıza gelirsek, genel tabloya baktığımda, kişisel düşüncem şudur;  büyük çoğunlukla oylarını Sayın Eyüp Eroğlu’na verecekler.

Diyeceksiniz ki, “Kâhin misin?” Yok değilim. Benimkisi, eldeki veriler ışığında muhtemel bir olayı akılcı bir bakış açısıyla görmekten ve değerlendirmekten başka bir şey değildir.

Bakış açısını ideolojisine, partisine, akıl dışılığa ve duygusallığa göre değil de, akılcılık ve gerçeği arayış üzerine şekillendiren herkes bunu görebilir.

Düşünelim! Bu bir yerel seçim! Şimdilerde bazı partilerin kimisi kapı arkasında, kimisi de açıktan  “Emekliler 31 Mart’ta patron sensin!” kışkırtmasıyla, siyasal iktidarın günahının faturasını, Sayın Eyüp Eroğlu’na kesmeye çalışsalar da, Tokatlıların mevcut başkana besledikleri “ahde vefa” duygusunu aşmaları,  O’nun geçmişteki başarılı çalışmalarına, 2024-2029 döneminde yapmaya söz verdiklerine ve doğma büyüme iyi bir Tokatlı olmasına ilgisiz kalmaları pek mümkün görünmüyor.

Hadi CHP muhalefet partisi ve emeklilerin mağduriyetlerini, hayat pahalılığını her dem dile getiriyorlar, anlaşılabilir bir tavır. Bu anlamda CHP’nin böyle bir sloganla oy istemesi çok normal ancak hepimiz biliyoruz ki, salt bu söylem arzu ettikleri oyu ve sonucu almalarına şimdilik yetmeyecektir.

Peki, bu konuda MHP ne yapıyor, bileniniz var mı? Siyasal iktidarla birliktelik yapan MHP emeklilerin üstüne düşen kar tanelerinin oluşturduğu çığdan sorumlu değil mi

Teşbihte hata olmaz. MHP’nin bu konudaki tutumu, karşısındakini gösterip taşıyanı göstermeyecek biçimde yapılmış önü camlı fenerle gezen âdemoğluna benziyor. Kendi kusurlarına değil de başkalarının kusurlarına fener tutuyorlar. MHP’nin yerel kurmaylarının emeklilerin maaşlarında bir düzenlemeye gideceklerini söylediklerine tanık oldunuz mu? Hoş söyleseler de kim inanacak?

Eğer emekliler 31 Mart’ta patron olacaklarsa Tokat yerel seçimlerinde hükümetin ortağı MHP’ye neden oy versinler ki?

***

Bir diğer önemli husus da şudur!

MHP’nin Tokat’ta gösterdiği Trabzonlu ithal aday Sayın Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun arka planı, geçmişi ( background)  parlak, kendisi de iyi bir insan olabilir. Bunu tartışmak haddime düşmez. Eğer bir gün Trabzon’a ya da ilçelerinden birisine belediye başkan adayı olursa bunu Trabzonlular tartışır.

Ancak MHP’li dostlar alınmasın,  MHP nin gösterdiği başkan adayının kimliği, şehrimizin kimliğiyle uyuşmuyor. MHP’nin belediye başkan adayı Tokatlı değil, Trabzonlu… Nerede yaşıyor bilmiyorum ama Tokat’ta da yaşamıyor. Neymiş, Tokat’ta görev yapan rahmetli valinin oğluymuş. Biz Tokat’ta görev yapan valilerin oğullarını Tokat Belediye Başkanı ya da Tokat milletvekili yapmakla görevli bir toplum muyuz, neyiz? Oldu olacak MHP’nin yerel kurmayları kendi partileri adına ve Tokat özelinde bu uygulamayı geleneksel hale getirsinler ve önümüzdeki genel seçimlerde MHP Tokat birinci sıra milletvekili adayı olarak bir başka ithal adayı; örneğin Tokat’ta yaşamayan Samsunlu birini göstersinler.  Bakalım ne olacak?

İyi Parti’nin hukuki nedenlerde adaylığı düşen başkan adayı da Tokatlı ama Tokat’ta yaşamayan birisi idi. Bunu da doğru bulmadığımı yazmıştım. Bakın şimdi kendisinden ses seda yok. “Adaylığım iptal oldu ama ben Tokat için yine de sizinle mahalle mahalle, sokak sokak gezeceğim” dedi mi? Hayır, tası tarağı topladı yaşadığı yere döndü. Her şerde bir hayır vardır. En azından “Tokat’ta yaşamayan aday” şeklindeki olumsuz etkiden kurtuldular. Yeni aday işin sırrına varmış olacak ki haklı olarak, “Öz Evlat” vurgusunu öne çıkarıyor.

Lakin MHP Tokat belediye başkan adayının bu anlamda su götürür hiçbir yanı yok. Tokat belediye başkan adayı ama Trabzonlu! Hem de Tokat’ta yaşamayan, babasının tayini nedeniyle yaklaşık 5 yıl Tokat’ta bulunan ve çocukluk anıları dışında Tokat’la bağı olmayan bir Trabzonlu! Görülmüş duyulmuş şey değil! Peki, Tokatlı olmayan, Tokat’tan bihaber birisine yerel seçimlerde neden oy verelim?

İsyan etmemek mümkün değil? Tokat’ta adam mı kalmadı da biz seçmenlere ithal aday dayatıyorlar? Bu Tokatlıya yapılan bir ayıp değil mi? Bu dayatma “E kardeşim sen de oy verme” demekle hafife alınabilir mi?

Kaldı ki bu bir yerel seçim. Adı üstünde yerel yerel… Seçim yerel ama aday yerel değil… Burası İstanbul, İzmir, Ankara değil! Büyükşehir değil. Burası kozmopolit bir kent değil! Burası bir kent bile değil! Burası yerel siyasi otoritenin tüm ilgisizliğine rağmen yerellik olgusunu hala kaybetmemiş, siyasi otorite tarafından çözüme kavuşturulamamış önemli makro sorunları olan ender bir şehir.

Elbette tüm diğer partiler gibi MHP’de yerel seçimde kazanmak istiyor olabilir. Ama MHP’liler başta olmak üzere, bu şehrin seçmenine ithal aday dayatarak bunu yapabilirler mi göreceğiz.

MHP’li bir dostumuz, bir sohbette benim bu “ithal aday” söylemimi doğru bulmadığını ifade ederek, “Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar Niksarlı mıydı? O’nun danışmanlığını yapmadın mı?” diyerek, Tokat MHP’nin ithal aday uygulamasına masumiyet kazandırmaya çalıştı.

Dostumuzun Sayın Duran Yadigâr’ı hiç tanımadığı anlaşılıyor. Ortam uygun olmadığından o an sözün yanlışlığına gerektiği kadar değinememiştim. Dostumuzun ileri sürdüğü bu iddianın tutar bir yanı olmadığını üzülerek belirtmeliyim. Birincisi Duran Yadigâr doğma büyüme Niksarlıdır. Kimse O’nun Niksarlılığını sorgulayamaz. Anne ve babasının Akkuşlu olması, Sayın Duran Yadigâr’ın Niksarlı olmasına engel değildir. Niksar’da doğmuş, büyümüş, ikamet etmiş İlkokulu, ortaokulu Niksar’da okumuş, askeri okul tahsili için Niksar’dan ayrılmış, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapmış, en son 8 yıl Niksar Askerlik Şubesi başkanlığı yapmış ve Niksar’ı adım adım bilen birisinin Niksar’a belediye başkanı olmasından daha doğal ne olabilir? Şimdilerde yaşamını Ankara’da torunlarıyla sürdürse de, Niksar’a sürekli gidip gelmektedir, bağını koparmamıştır. Peki, MHP’nin Trabzonlu ithal belediye başkan adayının çocukluk anıları dışında Tokat’la ne tür bağı vardır?

 Kaldı ki, eğer seçmenler oylarını sırf siyasal iktidarı cezalandırmak üzere kullanacaklarsa, MHP’ye de oy vermemeliler. Çünkü MHP siyasal iktidarın ve siyasal iktidarın tüm icraatlarının hem ortağı hem de sorumlusudur.

YARIN: Tokatlı seçmenler yerel seçimde hangi nedenlerle, hangi başkan adayına oy verecekler? (2)

İlgili Yazılar

Tokat’tan Zile’ye kültür köprüsü kuruldu

TOKATtan Haber

Başkan Özcan’dan Niksar yerel gazetecileri buluşması

TOKATtan Haber

İyi Parti Tokat İl Başkanı Ömer Sağol: “Neler mi yapacağız?”

TOKATtan Haber

Yorum Yaz