Kadir ÖzbilginKöşe YazılarıManşetTokattan

Tokat Kent Konseyi basın toplantısında konuşulan Tokat turizmi (1)

Bu toplantının belki de en ilginç anı basın toplantısındaki katılımcıların “Tokat Turizmi” ile ilgili geçmiş ve edimsel (fiili) durumun gerçekliğinden uzak konuşma ve yorumları olmuştur.

Bunlardan bir bayan katılımcı Tokatlıların Tokat’ı tanımadığı saptamasından yola çıkarak kendi çaplarında bir web sayfası hazırladıklarını belirtmiş olmasıydı.

Elbette yapılan çalışmalar değerlidir, bilgi, emek ve para ister. Ancak Tokat’ın tanıtımının yapılabilmesi için, Tokat’ın tarihi, kültürel, jeolojik mirası, doğal güzellikleri ve değerlerine ait tüm soyut ve somut gizilinin hiçbir seçici ayıklama tabi olmaksızın kayıt altına alındığı ve tek bir ağızdan anlatıldığı bir kurumsal tanıtım web sayfasına ihtiyacı vardır.

Tüm yöreyi kapsayacak böyle bir web tanıtım sayfası yalnızca Tokat’ın tanıtımına hizmet etmekle kalmayıp, aynı zamanda turizm yatırımcılarına da yol gösterici nitelikte olmalıdır.

Nitekim tüm uyarılarımıza karşın İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ndeki görevli kimi sorumlu sorumsuzlar kamu kaynaklarından dünyanın parasını harcayarak “eyetokat” adlı bir web tanıtım sayfası yapmışlar ve bu sayfa birinci yılın sonunda kapanmıştır. Bu ve buna benzer yanlış işler yapan müdür ve müdür yardımcısı da han kapısından teğelti atılır misali Tokat İl Kültür Müdürlüğü’ndeki görevlerine son verilmiştir.

Bu nedenle Tokat yöresi soyut ve somut kültür ve turizm gizilinin ortaya konulduğu, tüm Tokat’ı kapsayan bir kültür turizm envanteri benzeri bir kurumsal web tanıtım sayfasının yapılması gerekmektedir.

Ve sevgili okurlar böyle bir tanıtım web sayfası bile tek başına yeterli değildir. Tokatlılar ve Tokat’a gelmek isteyenler böyle bir web sayfasından Tokat’ı tanıyıp bilebilirler ancak asıl mesele bilmek değil fark etmektir.

Tokat’ta ilk-orta-lise ve yükseköğretimde öğrencilere, mahallelerde yetişkinlere “farkındalık eğitimleri” verilmelidir. Bu konuda yaklaşık 3 yıl sürecek ve 30 bin Tokatlıyı hedef alan bir proje çalışması yapılarak dönemin valisine ve yerel yönetime sunulmuş, proje çok beğenilmiş ancak ne yazık ki bugüne kadar uygulamaya alınamamıştır.

Tokat bugün farklı ağızlardan farklı anlatılmaktadır. Nedeni tüm inanç, mezhep ve medeniyet ayrımı yapmaksızın bir tanıtım modülünün hazırlanmamış olmasıdır ve tanıtım açısından en büyük tehlike de budur!

***

Tokat’ın Tokatlılar tarafından tanınmadığı konusuna gelince…

Bu bir Bektaşi sırrı değildir. Ayrıntılarına girmeyeyim, Tokat genelinde 1.500 kişiyle yapılan bir saha çalışması sonuçlarından da anlaşılmıştır ki Tokatlılar Tokat’ı bilmiyor. Yapılan saha çalışması göstermiştir ki, Ballıca Mağarasını bile henüz görmemiş önemli sayıda kişi vardır.

Tokatlıların Tokat’ı bilmesi, farkında olması neden önemlidir bilenler vardır. Bilmeyenler için söyleyeyim. Dünyanın neresinde olursa olsun, insanlar tanımadıkları hiçbir şeye sahip çıkmıyorlar. Çünkü aidiyet (sahiplenme) duygusu gelişmiyor.

Sahiplenme duyguları gelişmediği için de şehirle ilgili sorumlu ve katılımcı uygulanabilir modeller yaratamıyorlar, paydaşlar tarafından iyi niyetle yaratılan modeller içinde de yer almıyorlar. Bu nedenle tartışma ve çabalarımızı, Tokat toplumunun Tokat turizminin sürdürülebilirliğine katkı vermelerini sağlayacak, toplumsal sorumluluk oluşturacak aidiyet çalışmaları üzerinde yoğunlaştırmamız gerekmektedir.

Zira aidiyet yoksa kent ve kentlilik bilinci de yoktur. Kentlilik bilincinin olmadığı yerlerde ise kent görgüsüzlüğü artarak devam eder. Kent görgüsüzlüğünün olduğu ortamlarda da turizm gelişmez.

***

Bu toplantıda bir katılımcı da Tokat Kalesi’nde Kazıklı Voyvoda’nın esir tutulmuş olmasına gönderme yaparak, “Bize ne Voyvoda’dan karıştırmayın, Kale’nin restorasyonunu bitirin yeter” mealinde bir şeyler söyledi.

Vlad Tepeş, diğer adıyla Kazıklı Voyvoda ya da Kont Drakula bu şehrin tarihi geçmişinden sadece birisidir. Romanya’nın ulusal kahramanı olarak bilinir ve Romanya’daki turistik mekânlarda her boy heykelciği, posteri turistlere satılır. Böylesi bir fırsatın ve olanağın turizm açısından değerlendirilmemesi turizm ilmine de aykırıdır.

Bu kısa bilgiden sonra şunu ifade etmeliyim ki, dini inançlarımız ve milli duygularımız bu ülkenin birliğini, dirliğini sağlayan yapı taşlarıdır ama çok kültürlülüğe, farklı medeniyetlere, farklı inanç ve mezheplere dayanan turizm parkuruna böyle hoşgörüsüz girmez.

Bu vesileyle bir yanlışlığı da düzelteyim. Bugün “Taşhan” adıyla anılan tarihi yapının gerçekteki ismi de “Voyvoda Han” dır. Bu ismin kazıklı voyvoda (Kont Drakula) ile hiç bir ilgisi yoktur. Tokat 1656 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde bir idari-mali birim olan voyvodalık sitemine dâhil edilmiş, bu durum Tanzimat’a kadar devam etmiş, bu süre zarfında Tokat’ta görev yapan idareciler  “Tokat Voyvodaları” olarak anılmıştır. Bu idarecilerin idari ve mali işlerini bu handa sürdürmeleri nedeniyle de bu han “Voyvoda Han” olarak anılmıştır.

Devamı Yarın:  Kent Konseyi basın toplantısında konuşulan Tokat turizmi (2)

Related posts

Saadet Partisi Tokat İl Başkanlığı’nda görev değişimi.

TokattanHaber

Tokat TOGÜ tarafından Üretilen Milli Patates Çeşitleri Tohumları Üreticilerle Buluştu

TokattanHaber

Demokrat Parti Tokat İl Teşkilatları oluşturulmaya başlandı

TokattanHaber

1 yorum

İbrahim Ocak 5 Aralık 2024 at 20:54

Sevgili Kadir abi, vermiş olduğun bilgiler, Tokat turizminin mevcut durumu, potansiyeli ve karşılaşılan sorunlar hakkında oldukça kapsamlı bir değerlendirme sunmaktadır. Özellikle Tokat halkın bilinçlendirilmesi, kültürel mirasın korunması ve tanıtımı konularındaki vurgularınız oldukça yerindedir.

Abi, Tokat, sahip olduğu zengin tarihi ve kültürel mirasıyla önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Ancak bu potansiyelin gerçekleştirilmesi için kapsamlı bir planlama ve uygulama gerekmektedir. Hemşehrilerimizin bilinçlendirilmesi, yetkililerimizin sahiplenmesi ile kurumsal bir tanıtım platformunun oluşturulması ve turizm altyapısının güçlendirilmesi gibi adımlar, Tokat turizminin gelişimi için kritik öneme sahiptir.

Yanıtla

Yorum yaz