Kadir ÖzbilginKöşe YazılarıManşetTokattan

Eski Buğday Pazarı ve DİMES’e ait alanın imara açılması

Ticaret Borsası Başkanı Sayın Lütfi Boranın Tokat Eski Buğday Pazarı ile DİMES’ e ait 50 dönümlük alanın imara açılması konusundaki açıklamasını ilgiyle ve dikkatle okudum.

Bu yazıyı da Sayın Boranın “Bu açıklamamız, kamuoyuna düşüncemizi ilan etme niteliği taşımaktadır” tümcesi üzerine yazıyorum.

Biz açıklamadan “biz kararımızı verdik, ilan ediyoruz” anlamı mı çıkarmalıyız, yoksa “düşüncemizi kamuoyuna ilan ediyor ve stratejik planlamanın aktörleri kabul edilen siz şehir paydaşlarının görüşleriyle yol almak istiyoruz” anlamı mı çıkarmalıyız tam bilemedim.

Ben durumdan vazife çıkarıp, herhalde stratejik planlamanın aktörleri kabul edilen biz şehir paydaşlarının da görüşlerini almak istiyorlar anlamı çıkarıp konuya gireyim.

Bir şehir planlamacısı değilim. Araştırmalarımdan ve şehrin gerçek ihtiyaçlarından yola çıkıyorum.

Kuşkusuz Tokat’ın girişinde bulunan bu alanın şehrimize yakışmayan bir görüntüsü var ve mutlaka üzerinde çalışılması, şehre yakışan bir yapılaşmayla iyileştirilmesi yararlı olacaktır.

Bu alanın sahiplerinin çeşitli nedenlerle bu alanda bir getirim (rant) oluşmasını düşünmeleri de doğaldır.

Ancak bunun bazı şartları vardır.

Birincisi; bu tür alanların imara açılmasının en önemli ve tek şartı kamu ortaklık payı (DOP) çıktıktan sonra bir “kamu yararı” sağlamasıdır. Şehrin görüntü kirliliğinden kurtarılmasının çevresel yararları vardır ama bir kamu yararı doğurmaz.

İkincisi; çağdaş ve gelecek öngörülü bir imar için, burada oluşacak kalıcı ve geçici nüfusun gereksinim duyacağı yapıların(ünitelerin-okul-park vs.) imar planına dâhil edilmesi gerekmektedir.

Üçüncüsü; çevre ile uyumlu bir yeşil alanı garanti etmelidir.

Dördüncüsü ise en önemlisidir. Şehrin gelişimine önemli katkı sağlayacak, şehrin önemli bir sorununu çözecek bir öngörüyü, bir vizyonu, uzun vadeli bir bakış açısını içermelidir. Nedir o? Hemen yayınlanan fotoğraftan yola çıkarak bir örnek vereyim. Bu alana Tokat Belediyesi Binası ve onunla bütünleşmiş (entegre) bir kültür merkezi yapılması Tokat’ın çok önemli bir sorununu çözecek, bu imarı tüm toplumun gözünde ayrı bir yere koyacak, buna sebep olanlar iyilikle anılacaklardır.

Kim bilir bu sayede yıkılan Kız Meslek Lisesi Binasının yerine Belediye Binası yapmaktan vazgeçilip, bu alanı yükselen Tokat Turizm destinasyonuna kattıkları bir meydana dönüştürerek önemli bir sorunun da çözümü olurlar.

Related posts

AK Parti’nin genel siyasetteki ittifak stratejisi, Tokat’ta da MHP ile ittifak mı?

TokattanHaber

Kadim Durmaz: 613 köy ve 321 mahalle muhtarımızın yapacakları her çalışmada yanındayız

TokattanHaber

Büfeler yenileniyormuş! Kim için ve neden?

thaber

Yorum yaz