Basın mensuplarıyla bir araya gelen TOGÜ Rektörü Fatih Yılmaz, restore edilen Gök Medreseyi istediklerini belirtti.
Restorasyon tamamlanan tarihi yapının, hangi amaçla kullanılacağı merak konusuydu. Merak edilen sorunun yanıtı Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Fatih Yılmaz’dan geldi.
Gök Medrese ile ilgili konuşan Rektör Yılmaz, şu açıklamada bulundu
“Evet, başta orası bir medrese arkadaşlar, bir üniversitede bir eğitim kurumu. Dolayısıyla üniversitemizde yapmış olduğumuz mesela İslam İlimler Araştırma Merkezimizin mesnevi okumaları var. Orada yapmak istiyoruz. Üniversiteye yeni bu yıl açılışını yaptığımız Tokat Yazması ve Geleneksel El Sanatları Araştırma Merkezimiz var. Tokat’taki geleneksel sanatları korumak adına başta bakır işlemeciliği, çini işlemeciliği, ahşap işleme ya da bu yöreye ait başka sanatların öğretilmesi ve yaşatılması noktasında kurslar düzenleyeceğiz üniversitemizde” diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti.

“Araştırma merkezimizin bütün cihazlarını falan aldık. İnşallah rektörlük binamızı buradan taşıdıktan sonra buraya geniş böyle bir sergi galerinin de olduğu bir alan oluşturacağız. Orada faaliyete geçecek. Bu faaliyetlerin tamamını biz işte o Gök Medrese ‘de yapmak istiyoruz. Bahçesinde de bir alan var, mutfak alanı yapıldı. İnşallah o alanda üniversitemiz sağlık, kültür, daire başkanlığı aracılığıyla da küçük bir müzeye gelen insanların oturup dinlenip çay kahve içebilecekleri bir alanda oluşturmayı hedefliyoruz. Küçük atölyeler yani geleneksel sanatlarla ilgili küçük atölyeler, lisansüstü eğitimlerin verildiği alanlar. En üst katı da planladık. Aslında tamamen en üst katı da bir kütüphane olarak yani şehirdeki herkesin kullanabileceği bir kütüphane olarak da işletmek istiyoruz.. Kültürel etkinliklerimiz var. O avlu alanında ise güzel bir sahne alanıyla beraber avlu alanı var. Üniversitemiz biliyorsunuz devlet konservatuarı, Türk musikisi, Türk müziği alanında hocalarımız çalışmaları var. Düzenli olarak da orada devlet konservatuarımız ve müzik öğretmenliği bölümümüzün kültürel sanatsal faaliyetlerini de orada yapacağız o avluda. Konserleri orada düzenleyeceğiz inşallah.”

RESTORE EDİLMEDEN ÖNCEKİ HALİ
Tokat’ın kentinin merkezi konumunda yer alan ve 1275 yılında Muineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılan tarihi Gök Medrese, kapsamlı bir restorasyon sürecine girdi. Anadolu Selçuklu mimarisinin en seçkin örneklerinden ve açık avlulu tek olan yapı, iki katlı, iki eyvanlı, ortası açık avlulu ve revaklı planıyla dikkat çekiyor. Turkuaz renkteki çinilerle göz kamaştıran Gök Medrese, döneminin sanat ve mimari anlayışını yansıtan önemli bir eser olarak biliniyor. Tarihi boyunca çeşitli işlevler üstlenen yapı, medrese, akıl hastanesi ve bir bölümü türbe olarak kullanıldı. Daha sonra Tokat Şehir Müzesi olarak hizmet veren Gök Medrese, şimdi ise aslına uygun olarak restore edildi.

RESTORE EDİLMEDEN ÖNCEKİ HALİ