Manşet Tokattan

Tokat Ticaret Borsası İl Kadın Girişimcilerden 5 Aralık İçin Farkındalık Etkinliği

Tokat’ta 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle Tokat Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen konferansın gündeminde de kadına şiddet ve önleyici tedbirlerin yanı sıra Türk Medeni Kanunda kadın haklarına yönelik yenilikler gündemdeydi.

Tokat Ticaret Borsası İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şükriye Balcı ev sahipliğinde Dedeman Otel’de bugün gerçekleşen toplantıda Tokat Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu’ndan Avukat Esra Sezginer, Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gül Sümeyya Ağar ve Tokat Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden Psikolog Gülbin Irmak tarafından sunumlar yapıldı. Toplantıya Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı da katıldı.

İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şükriye Balcı, açılış konuşmasında “Türkiye’de seçme ve seçilme hakkının verildiği ve dünyada kutlanmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul edilmiştir. 5 Aralık Kadın Hakları Günü, dünyada kadınların daha insanca yaşayacağı bir dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Bu anlamlı gün kadın sorunlarının gündeme getirilmesi ve bu konuda bir farkındalık oluşması ve çözüm bulunması için önemlidir” dedi.

Vali Balcı:

Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı ise Türkiye’nin büyümesinde, gelişmesinde kadınların rolünün tartışılmaz olduğunu vurgulayarak “Aileyi ayakta tutan kadınlarımızdır. Evi de çekip çeviren kadınlardır. Kadınların her alanda eğitimine gelişmesine daha çok katkı sağlamamız lazım. Hem inancımızda hem toplum yapımızda kadınların yeri önemli. Kadınları önemsiyorum ve destekliyorum. Desteklemekten onur duyarım. Kapımız kadınlara her zaman açık” dedi. Vali Balcı Tokat’ın ürünlerinin pazarlanması anlamında kadınları kooperatifleştirme çalışmasından da bahsetti. Son yıllarda kadınların hayatlarını kolaylaştırma anlamında devlet aracılığıyla güzel şeyler olduğuna dikkat çeken Balcı, bunun daha da artması gerektiğini söyledi.

Sunumlarda ise 2019 yılı Şubat ayında erkekler tarafından 31 kadının öldürüldüğü rakamı paylaşıldı. Tokat Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden Psikolog Gülbin Irmak, psikolojik ve cinsel şiddet türlerini anlattı. Kadına yönelik ekonomik şiddetten bahseden Irmak, kadına para vermemek, kadının mallarını elinden almaya çalışmak, çalışmasına izin vermemek ve çalışan kadınlarda; düşük ücret gibi durumların ekonomik şiddet grubuna girdiğine dikkat çekti.

Ayrıca şiddette maruz kalındığında ya da risk altındayken başvurulması gereken kurumlar olarak Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Sosyal Hizmet Danışma Hattı, Sağlık kuruluşları, polis merkezi, jandarma karakolları ve Cumhuriyet Savcılığı sıralandı. Türk Medeni Kanunu ile kadınların yasal yeni kazanımları hakkında da bilgiler verildi. Bu yeniliklere göre; Evin reisi yok. Mallardan hak talep etme imkanı getirildi. Eşlerin birlikte yaşadıkları konut, ‘aile konutu’ olarak nitelendirildi. Kadının evlilik ile birlikte kendi soy adını kullanım imkanı getirildi. Evlatlıkla kesin evlenme yasağı getirildi.

KADES Mobil uygulaması hakkında da kadınlar bilgilendirildi. Konu hakkında bilgi veren Tokat Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gül Sümeyya Ağar, KADES ile ilgili bir kamu spotunu izlettirdikten sonra mobil uygulamayı anlattı. 2018 yılında uygulamaya başlanan KADES sayesinde 8 bin kadının polis müdahalesi ile kurtarıldığını aktaran Avukat Ağar uygulamanın hayat kurtarıcı önemine dikkat çekti.

İlgili Yazılar

İmkansız Hayalleri ve Toplumları Temsil Eden Ütopya Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

TOKATtan Haber

Başkan Sargın, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ı makamında ziyaret etti

TOKATtan Haber

YÖK “siber güvenlik” ve “ağ yönetimi” eğitimine Tokat GOÜ’yü de dahil etti

TOKATtan Haber

Yorum Yaz