Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Büfeler yenileniyormuş! Kim için ve neden?

Gel de yazma!..

Dev açık hava görselinde okumuşsunuzdur.

Yeşilırmak aksında bulunan büfe fonksiyonlu yapılar Tokat’ın tarihi kimliğine ve bölgenin dokusuna göre yenilecekmiş. Tamam yenilensin, iyi de olur. Sakıncası yok.

Lakin açık hava görsellerinden anladığım, bunun için bir tasarım yarışması düzenlemişler, yarışmada ilk 3 e kalan projeleri kendileri belirlemişler, şimdi de birinci olan projeyi bizlerin oylarıyla belirleyeceklermiş.

Yarışmaya katılan projelerin tamamının bizlerin tercih ve değerlerine göre belirlenmesi akıllarına gelmemiş, şimdi kendi tercih ve değerlerine göre belirlediklerinin arasından seçim yapmamızı istiyorlar.

Uyarayım! Biz bu “şirin gözükme”, “gaz alma”, “fikirlerimizi önemsiyormuş gibi yapma” şeklindeki benzer uygulamalara yıllardır maruz kalmamız sonucu, bizdeki beklenen etkisini giderek kaybetti.

***

Yazınca üzülüyor ya da kızıyorlar. Nasıl yazmayalım?

Şu özensizliğe bakar mısınız? 3 tane değişik fotoğraf koyup içinden seçim yapmamızı istiyorlar.

Bu sözde büfe fonksiyonlu yapılar kaç m², kaç katlı bilgisi olan var mı? Yeşilırmak kenarına kaç adet sözde büfe fonksiyonlu yapı koyulacak bilen var mı?

5-10 m² alanda faaliyet göstermesi gereken bu büfe fonksiyonlu yapılar, daha önceleri olduğu gibi 150-250 m² yer işgal edip, yürüyüş yollarını işgal edecekler mi?

Bu büfeler şimdilerde olduğu gibi büfe fonksiyonundan çıkarılıp, yeme-içme mekânlarına dönüştürülmesine izin verilecek mi?

Yeşilırmak kenarının “büfe fonksiyonlu yapı” aldatmacasıyla işgal edilmesine öylesine sessiz kalındı ki, buralarda termosa çay koyup, oturup içeceğiniz bir alan kalmadı. Tokatlılar bu pahalı mekânlarda oturup çay kahve içmeye zorlandı.

Yeşilırmak kenarı bir rantı alanı olmaktan çıkarılıp, bir rekreasyon alanı haline getirilecek mi?

Bu değişiklik kim için ve neden yapılıyor?

Özetle Yeşilırmak kenarındaki bu büfelerin yenilenmesinin arkasındaki amaç ne? Bu yenileme hangi kentsel gelişime hizmet edecek? Ya da neye hizmet edecek? Bu ve yukarıdaki sorunların yanıtları verilecek mi? Birkaç kısa cümleden oluşsa da, bu konuda bir basın açıklaması yapılacak mı?

Peki, bize seçmemiz için gösterdikleri 3 fotoğraftan hangisi Tokat’ın tarihi kimliğine ve bölgenin dokusuna uygun? Bu açık hava görselinde bu fotoğrafların altına bu içeriği yazan kimse Tokat’ın tarihi kimliği ve bölgenin dokusundan hiç mi haberi yok?! Keşke bu içeriği yazan kişi önce Hıdırlık Sosyal Tesisini göz önüne getirseydi.

Bir de şu var!

Yeşilırmak kenarındaki en atıl alan, bugünkü “Marmara Sahil “ işletmesinin olduğu alandır. Rekreasyon güzergâhında değildir. Belediyenin yenileme gerekçesi olarak öne sürdüğü gibi Büfe fonksiyonlu bir yapı da değildir. Yeşilırmak kenarındaki atıl alanda bu mekânın işletmecisi-yatırımcısı tarafından özel olarak sıfırdan inşa edildiğini yeni öğrendim. Yeme-içme mekânı olarak tasarlanan ve rekreasyon güzergahında olmayan bu mekanın da boşaltılması istenildiğine göre amaç sadece büfe fonksiyonlu yapıları Tokat’ın tarihi kimliğine ve bölgenin dokusuna göre yenilemek olmadığı anlamı çıkmıyor mu?

Lütfen, rica ediyorum. Kimse senaryosunda alt metin yazarak aklımızla alay etmesin!

Bu yenilemeyi yapmaya karar verenler gerçek niyeti açık etmekte sakınca görmüyorlarsa, lütfen Tokatlıların merak ettikleri yazımdaki sorulara yanıt versinler.

İlgili Yazılar

Kadim Durmaz ; “Deprem Kaderimiz Değil”

TOKATtan Haber

Bu ‘yama’ da umut vermiyor! Tasarrufun değerini yandaş açıkladı

TOKATtan Haber

Zamlar artık isyan ettiriyor

TOKATtan Haber

Yorum Yaz