Manşet Tokattan

CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz’den Koronavirüs açıklaması

Koronavirüs Salgını nedeniyle zor ve tehlikeli bir süreçten geçmekteyiz. İçinde bulunduğumuz bugünlerde, sağduyulu ve bilinçli hareket etmek, içinde bulunduğumuz bu durumdan kurtulmak için Devletimize destek olmanın gerekliliğini bir kez daha vurgulamak isteriz.

Buna istinaden Cumhuriyet Halk Partisi Tokat İl ve İlçe Teşkilatlarımız olarak bu meyilde hareket etmekte olduğumuzu ve üzerimize düşen vazifeleri ifa etmekten bir an bile geri durmayacağımızı vurgulamak isteriz.

Sağlık Çalışanlarımızın çalışma şartları açısından sıkıntılarını dile getirdikleri hususlar da vardır. Bu hususları İlgili Makamlara iletmekte bizim görevimizdir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Valiliğimiz Koronavirüs vakaları ile ilgili 14.03.2020 ve 19.03.2020 tarihlerinde açıklama yapmıştır. İlk açıklamada İlimizde Koronavirüs vakasına rastlanmadığı belirtilmiştir. Sonraki açıklamada ise Koronavirüs vakası olduğuna dair sosyal medyada yapılan asılsız paylaşımlara itibar edilmemesi, bu konuda açıklamaya yetkili merciinin Sağlık Bakanlığı olduğu belirtilmiştir. Son birkaç gündür vakaların çoğalması neticesinde Tokat’lı Hemşerilerimizin endişeleri artmıştır. Son açıklamadan bu yana İlimizde Koronavirüs vakası görülmüş müdür? Görüldüyse; İlimizde Koronavirüs belirtileri ile hastanelere başvuran kaç hastamız vardır, test sonucu pozitif vaka bulunmuş mudur? Hayatını kaybeden hastamız var mıdır?

Koronavirüs Rahatsızlığı şüphesiyle hastaneye başvuran hastanın testinin yapılması için gerekli kitler Tokat İlimizde mevcut mudur?

Sağlık Çalışanları bulaşı riskine karşı endişe yaşamaktadır. Kullanılan cerrahi solunum maskelerinin Koronavirüsekarşı bir koruyuculuğu varmıdır? Eğer bu maskelerin bir koruyuculuğu yok ise Koronavirüsekarşı etkili koruma sunduğu ileri sürülen (örn. N95 cinsi) maskelerin Sağlık Personeline yeterli sayılarda sağlanması gerekmez mi?

İlimizdeki Sağlık Personelinin aileleri de risk altında bulunmaktadır ve endişe taşımaktadır. Sağlık Personelinin kişisel korunma tedbirlerinin üst seviyede olması olumlu motivasyon yaratacaktır. Sağlık çalışanlarına, tek kullanımlık veya dezenfekte edilebilir kişisel koruyucu ekipmanların (örn. eldiven, gözlük, tulum, bone) sunumu yeterli biçimde yapılmakta mıdır?

Test kitlerinin Dış Ülke Temaslı hastalar Sağlık Çalışanlarına belli periyotlarda Koronavirüs tetkikleri uygulanıyor mu? Ayrıca sürekli surette el yıkama, dezenfektan kullanımı nedeniyle personelin cilt rahatsızlıkları yaşaması muhtemeldir. Bu konularla ilgili alınan tedbirler nelerdir?

İlimizde Kamuya ait sağlık tesislerinin haricinde Özel ve Vakıflara ait sağlık tesisleri de bulunmaktadır. Bu tesisler ve çalışanları da, kamuya ait sağlık kurumlarına ve çalışanlarına sağlanan istisna ve imkânlardan (Ücretsiz Toplu Taşıma, Devlet Misafirhanelerinde Konaklama v.b.) faydalanabilecek midir?

Koronavirüs Salgınının Memleketimiz Tokat’ta yaratacağı Ekonomik tahribatın etkilerini azaltmak üzere Hemşehrilerimizin beklentilerini ve bizim önerilerimizi dile getirmek isteriz. Memleketimizde Esnafımız, Üreticimiz, Çiftçimiz, Çalışanlarımız düşünce içindedirler. Devletimizin bu duruma karşı açıkladığı bir önlem paketi var ve bunları olumlu buluyoruz. Ancak bu tedbirlerin göstermelik değil, insan ve çözüm odaklı olmasını, sözde kalmamasını temenni ediyoruz.

Tokat’ımızda Esnafımız özellikle kira ödemelerini yapamamakla karşı karşıya olmaktan şikâyetçiler. Geçici olarak kapatılan işyerlerinin kira harcamaları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmalı ve çalışanların ücretleri işsizlik sigortasından karşılanmalıdır.

Hâlihazırda faaliyette olan işyerlerine kira hususları konusunda kolaylık sağlanmasının yolu açılmalı, Devletimiz buna öncülük etmelidir. Ödemelerinde sıkıntıya düşen ve sicili nedeniyle kredi kullanma imkânı olmayan Esnaf için Sicil Affı acil şekilde getirilmeli ve Esnaflarımızın kredi kullanımına olanak sağlanmalıdır.

Devletimizin açıkladığı istihdam, maaş, v.b. destek paketlerinin ihtiyacı olan tüm işverenler için “adaletli” şekilde kullanılması, bu vesileyle işçinin işinden olmaması sağlanmalıdır. İşçilerin kredi kartı ve tüketici kredisi borçları en az 3 ay faizsiz ertelenmelidir. İşçilerin, işlerini kaybetmelerinin yanında Sosyal Güvenlik haklarını da kaybettikleri unutulmamalı, Tokat’ımızda İstihdamı artırmak adına ilgili odalar, sivil toplum kuruluşları ve finans kurumlarını kapsayan bir danışma toplantısı düzenlenmelidir.

İlimizde Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan kesimin durumu çok sıkıntılıdır. Çiftçilerin şu anda çalışma zamanlarıdır ve borçları yapılandırılmalıdır. Tarım ve hayvancılık üretimi desteklenmelidir, ilaç ve gübre gibi girdilerde oluşan fiyat artışları için önlem alınmalı ve destek sağlanmalıdır. Üretimi ile kendini beslediği gibi, komşu illeri de besleyebilen Tokat’ın eski günlerine acilen dönmeliyiz.

Yaşadığımız bu menfi durumun bir an önce son bulmasını ve can kaybımızın artmamasını temenni ediyoruz!

Vefat eden Vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ve tedavi altındaki Hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.

Yüce Türk Milleti nice zorlukları yendiği gibi, birlik ve beraberlikle bunu da aşacaktır. Tokatlı Hemşerilerimizi, Evde Kalmak ve Alınan Tedbirlere Riayet etmek suretiyle sürece destek olmaya davet ediyoruz.

İlgili Yazılar

CHP muhafazakar seçmenin oyunu niçin alamıyor?

TOKATtan Haber

Sarayın rektörleri akademiyi çökertiyor

TOKATtan Haber

Evet, hava yine darbe kokuyor, Türkiye yeniden darbeye gebe…

TOKATtan Haber

Yorum Yaz