Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Reklamla yapılan sosyal destekler…

Bakara Suresi 271. Ayet “Yardımları açıklarsanız bu da güzeldir. Ama onları gizler ve yoksullara bu şekilde verirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır; günahlarınızdan bir kısmını örter. Allah, Habîr’dir, yapmakta olduklarınızdan gereğince haberi vardır” diyor.

Atalarımız da, “Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” demişler ve buna da uymuşlardır. Öyle ki, ihtiyaç sahiplerin ihtiyaçlarını, evlere akşam karanlığında göndermişlerdir.

Tüm bunlar gösteriyor ki, “yardımın makbulü gizli olandır.”

Çünkü inancımızda, bu yolla insanı incitmek yoktur.

Hal böyleyken menfaat ve dünya hırsı ön plâna çıkarılarak yapılan yardım örnekleri hem inancımızı sarsıyor hem de sahip olduğumuz “değerlerimizin” yozlaşmasına neden oluyor.

Ne yazık ki, Tokat Belediyesi tarafından ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımların reklamlarının yapılması, yardım anının aşağıda görüldüğü gibi fotoğraflanarak sosyal medyada paylaşılması riyaya kaçıyor, onur kırıcı oluyor.

Neden böyle yapılıyor anlamakta zorlanıyorum ama izleyenlerde, yardım yapanın gururu ve kibrine yönelik bir duygu ve düşünce oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bu anlamda Tokat Belediyesi “kaş yapayım derken göz çıkarıyor.”

İnanıyorum ki, Belediye Başkanı Sayın Eyüp Eroğlu da, bu yardımların, yardım yapılan ihtiyaç sahiplerinin onurunu kıracak, onları mahcup edecek şekilde verilmesinden rahatsızlık duyuyordur.

***

Öncelikle altını özenle çizeyim!

Şunu unutmamak gerekiyor. Belediyelerce yapılan yardımlar o belediye halkının yardımlarıdır. Belediye başkanları sadece aracıdır. Bir belediye başkanı kamunun parasıyla (yani bizim paramızla) hizmet üretirken, bu kaynağı nasıl kullanacağına da kendisi (belediye kanunu ve meclisinden aldığı yetkiyle) karar vermektedir.

Bu bağlamda, Tokat Belediye Başkanı’nın, başka hizmet üretimi için de kullanabileceği 2 milyon 500 bin lira tutarındaki kaynağı,  Tokat’taki ihtiyaç sahiplerine “sosyal destek paketi” adı altında vermesi ve ileriki günlerde de bütçe olanakları dâhilinde bu destekleri vermeye devam edebileceklerini bildirmesi önemlidir ve olumlu bir gelişmedir.

Gelelim ihtiyaç sahiplerine dağıtılan yardım paketlerinin (kolilerinin) üzerinde yazılı olan “Tokat Belediyesi Av. Eyüp Eroğlu Tokat Belediye Başkanı” ibaresine…

Kişisel olarak bundan etkilenmiyorum. Çünkü bu ibareler yazılı olmasa da, bu yardımların belediyenin bütçesinden yapıldığını ve belediye başkanının da Sayın Eyüp Eroğlu olduğunu biliyorum.

Hemen bu satırların altında yer alan ve  “İzmir Halkının Hediyesidir. İzmir Büyük Şehir Belediyesi” yazısının olduğu koliyi gördüğümde de, ismi kolide yazmasa da İzmir Belediye Başkanının ismi hemen beyninde çağrışıyor.

Ancak iki yardım kolisinin bende yaptığı çağrışımlar ve uyandırdığı hisler farklı! Çünkü aralarında büyük bir fark var.

İzmir Belediyesi’nin yardım kolisi bir farkındalık örneği. Biliş ve duygumuza bir bariyer oluşturmadan olanları gerçekte oldukları gibi görmemizi sağlarken, Tokat Belediyesi’nin yardım kolileri farkındalık pratiğinden uzak, biliş ve duygumuza mesafe koymamız endişesini doğuran bir yapıda…

İzmir Belediyesi’nin hazırladığı bu kolilerin üzerindeki ifadelerde bir incelik var. Yardımın “siyasete alet edilmesini”  ya da belediye başkanının reklamının yapıldığını düşündürecek veya böyle bir çağrışım uyandıracak tek bir ifade yok. Bu kolinin üzerinde yazılı olanlar okunulduğunda, “parası belediyenin bütçesinden mi yoksa başkanın cebinden mi ödendi?” sorusu akıllara gelmiyor. İsmi kolinin üzerinde yazmıyor ama dolaylı bir şekilde İzmir Belediye Başkanını anımsıyorsunuz.

Tokat Belediyesi’nin ise bunların tam tersi…

İlginç olan, Tokat Belediyesi’nin tüm faaliyet duyurularında buna benzer yöntemler kullanıyor olması…

Bu bilinçli bir seçim mi bilmiyorum. Ama eğer bilinçli bir seçimse, bunun vatandaşta /seçmende istenilen ya da hedeflenen algıyı yaratıp yaratmadığını hatta tam aksine bir direnç, bir tepki oluşturup oluşturmadığını, bu tercihi yapanlar iyice araştırmalıdırlar.

Son söz; “Gizli aşikârdan hayırlıdır” ve “hamam suyuyla dost gönüllenmez

İlgili Yazılar

Küreselleşme yok, kürede selleşme var

TOKATtan Haber

CHP’li küskünler nereye koşuyor?

TOKATtan Haber

Bu Gazeteci-Yazar Sevan Çamlıca var ya…

TOKATtan Haber

Yorum Yaz