Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

İyi Parti Tokat 2. Olağan Kongresi…

Kongre’de konuşma yapan İl Başkanı Ömer Sağol Bey “Niçin siyasetteyiz?”, “Niçin İyi Partideyiz?” sorularını sorarak, “Memleket diye bir meselemiz, millet diye derdimiz var. Tokat’a dair iddiamız ve sözümüz var” diye yanıtladı.

Sayın Ömer Sağol Bey’in samimiyetinden hiç kuşkum yok.

Kendisinin de ifade ettiği gibi yozlaşmış ve adaletin mumla arandığı bir dönemde elini taşın altına sokarak, memleket sorunlarıyla uğraşmaya karar vermesi övgüye değer bir davranıştır.

Hukukun, ahlakın yerlerde süründüğü bu günlerde, gerçekleri görmemezlikten gelmeyerek ve tescilli kekemeleri oynamayarak, hukuk ve ahlak kavramlarını önceliğine alması içimizi rahatlatıyor.

Tanıdığım kadarıyla Sayın Ömer Sağol uygun rüzgârı bekleyen bir Don Kişot olmadığı gibi, siyasetini çatışma kültürü üzerine inşa edecek yapıda bir insan da değildir.

Kongrede yaptığı konuşmasını bu anlamda değerlendirdiğimde, konuşmasında salt Tokat’ın makro sorunlarını dile getirmesini, buna karşın yerel sorunlara neden değinmediğini anlasam da, yerel düzeydeki mikro sorunlarla ilgili düşüncelerini de bizlerle paylaşması önemli ve yararlı olacaktı diye düşünüyorum.

Tokat’ın makro düzeyde; havaalanı, Tokat-Turhal demiryolu, Tokat-Niksar-Ünye Karadeniz bağlantısı, Zile-Alaca-Sungurlu karayolu gibi sorunları olduğu, bu nedenle yeterli düzeyde olmasa da Tokat’taki üretimin rekabetçi pazarlara ulaştırılmasında zorluklar yaşandığı ve bu sorunların çözülmesi yönünde yerel siyasal otoritenin yeterli olmadığı artık Bektaşi sırrı olmaktan çıktı.

Tokat’ın tekrar dirilişine yönelik plan ve projeleri olduğunu ifade eden Sayın Ömer Sağol, bir çatışma ortamı yaratmayacak şekilde, yerel sorunlara da değinebilecek ve bu konudaki düşüncelerini de, bu konuşma vasıtasıyla bizlerle paylaşabilecek bilgi, birikim ve beceriye sahip birisidir.

Sayın Sağol Tokat’ın, özellikle son 18 yıldır zenginlerin kâşanesi (süslü köşk, saray), fakirlerin de mahpushanesine döndüğünü çok iyi biliyor. O yüzden Tokat’ta büyük bir işsizlik olduğunu, insanların Tokat’ı terk ettiğini, ilçe ve köylerde baba ocaklarının bir bir söndüğünü söylüyor ve “Demek ki Tokat’ta bir şeyler ters gidiyor” diyerek noktayı koyuyor.

Evet! Sayın Sağol ’un bu bağlamda söylediklerinin tümü doğru. Yakın komşu illerde düzgün giden işler Tokat’ta ters gidiyor. Ve bu yüzden Tokat’ın birçok problemi var.

Belki de Sayın Sağol, özellikle dile getirdiği makro düzeydeki problemler çözülmeden, yerel düzeyde ve mikro ölçekteki sorunların giderilmesinin zor olduğunu düşünüyor. Öyleyse kısmen haklı da…

Ancak, Sayın Sağol ‘un “ Bugünü düzeltmek için yarını planlamak zorundayız” sözünün gerekliklerine yerelden başlamak zorunluluğu vardır.

Üzerine düşüne yapmayanların, hayatlarının değişmesini beklemeye hakları yoktur.” Bu anlamda öncelikle Tokatlılar üzerlerine düşüne yapmalı, şehirlerine sahip çıkacak düzeyde toplumsal sorumluluğa sahip olmalıdırlar.

Bu nedenle Sayın Ömer Sağol gibi duyarlı olanlar, tartışma ve çabalarını, Tokat’ın kalkınmasına ve bu kalkınmanın sürdürülebilirliğine katkı vermelerini sağlayacak, toplumsal sorumluluk oluşturacak aidiyet çalışmaları üzerinde yoğunlaştırmaları gerekmektedir.

Bugün Tokat için zorlaşan işler, zamanında yerel düzeyde yapılması gereken fakat yapılmayan kolay işlerin birikmesiyle ve yapılması gereken girişimlerin yapılmaması nedeniyle meydana gelmiştir.

Tokatlılar artık her fırsatta itirazlarını ve eleştirilerini dile getirerek, şehri yönetmekle sorumlu olanların keyfi ve vurdumduymaz hallerini ifşa etmeli, bu kurum ve kuruluşların başında olan kişilerin Tokat’ın kalkınması için uygun yol ve yöntem geliştirememelerine kırmız kart göstermelidir.

Çok daha gerilerden 1993 yılından da örnekler verebilirim ama çok fazla geriye gitmeden bir örnek vermem gerekirse, gerek kalkınma planları, gerekse bölge planlarında yer alan ve Tokat için gerekli olduğu saptanan yatırım ve projelerin hiçbirisi, şehri yönetmekten sorumlu olanların ajandasına girmemiş bu yüzden de yaşama geçirilememiştir.

Bu yetmiyormuş gibi, Tokat’ın kalkınmasında başat rol oynamaları gereken yerel siyasi otorite, Tokat Belediyesi ile yarı kamusal nitelikteki meslek örgütleri Tokat’ın geleceğini kurma yönünde üstlerine düşeni yapamamışlardır.

Örneğin;  2005 yılında yapılan yerel yönetim reformu sonrasında, sınırlı olan belediye görev ve yetkileri ciddi oranda artmasına karşın, Tokat Belediyesi’nin ve bu konuda sorumlulukları bulunan yarı kamusal nitelikteki meslek örgütlerinin insanlarımızın yaşam kalitelerini doğrudan etkileyen, yerel kalkınmayı tetikleyen alanlarda etkin çalışmalarına,  geleceğe dönük stratejilerine tanık olamadık.

Tokat’ın gelişiminde birinci derece sorumlu olan bu kurum ve kuruluşların neredeyse tamamı, Tokat’ın geleceğini şekillendiren, yönetim anlayışıyla farklılık yaratabilen kurumlar değil, günü kurtarma peşinde olan kurumlar görüntüsündedir.

Ve ilginçtir bu kurumların tamamının Tokat’ın yararına olmak üzere, yerel ve genel siyasete hiçbir etkileri yoktur.

Bu kurumların başındakilerin Tokat’ı değil, kendilerini kalkındırmanın dışında bir çabaları olmadığını söylersem, sanırım haksızlık yapmış olmam.

Peki  Tokat’ın hali ne olacak?..  Tokat siyaset denen gezegenin cehennemi olarak mı kalacak?

Bazıları üzülecek belki ama “Körler memleketinde şaşılar padişah olur” sözü amiyane tabirle Tokat’a “cuk” diye oturan bir sözdür.

Bugün Tokat’ın kalkınmasında etkin ve önemli rol oynayabilecek makamlarda oturanların bu makamların gerektirdiği bilgi, birikim, donanım, deneyim ve cesarete sahip olduklarını söyleyebilir misiniz?

Oysa ancak iyi bir bilgi, birikim, donanım, deneyim ve cesaret ile makam evliliğinden doğan seçimler sağlıklı bir çocuk gibidir. Aksi ise prematüredir.

İşin özü, Tokatlılar ne düşünür ve beklerler bilmem ama benim beklentim ve arzum Sayın Sağol ‘un, Tokat’taki yerel konulara da odaklanması ve kim kırılır, kim gücenir demeden, şahsına yaraşır bir dille, yerel konularda konuşulamayanları da yüksek perdeden dile getirmesidir.

Biliyorum! Bu kolay olmayan bir iştir ve uzun bir yolda kişiyi yalnızlaştıran bir uğraştır.

Ne yazık ki öyledir, çünkü “gitmeye değer yerlerin kestirmesi yoktur” [1]

Bu vesileyle Sayın Ömer Sağol’u tebrik ediyor, Tokat için anımsanacak başarılı çalışmalar yapabileceği sağlıklı bir ömür diliyorum.

[1]Paulo Coelho: Dünyaca ünlü Brezilyalı roman ve söz yazarı

İlgili Yazılar

Tokat Valiliğinden “gönüllülük” esasına göre ama “takibi” istenen bağış kampanyası

TOKATtan Haber

Zenginlerin gözü ışıl ışıl ama yoksulların gözündeki ışık söndü

TOKATtan Haber

Tokat Bölge Planı İl Çalıştayı ve Başkan Eyüp Eroğlu (3)

TOKATtan Haber

Yorum Yaz