Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

“Tokat’ta CHP’liler Tokat CHP’ye Neden Küskün?”

Yazar Ayten Turan Hanımefendi Tokat CHP ile ilgili gözlemlerini paylaştığı 06.11.2020 tarihli yazısında “Tokat’ta CHP’liler CHP’ye Neden Küskün?” diye soruyor. Çok yerinde bir soru.

Tokat’taki CHP’lilerin Tokat CHP’ye neden küskün oldukları bir araştırma konusudur.

Bu alan araştırmasını yapacak yüreğe, düşünceye, inanca ve bu alan araştırması için gereken kaynağa sahip bir il başkanı veya yönetimi bulunamadığı sürece de hiç kuşkunuz olmasın, Tokat CHP’deki küskünlük ve “kemikleşmiş oy” tekerlemesi devam edecektir.

Belleğimizi biraz zorlayalım, Tokat’ta AKP siyasal erkinin uygulamalarını ve bu erke bağlı yerel yönetimini, yerel siyasal yetkesini (otoriteyi) ve yerel kamu yetkesini eleştirilebilecek onlarca konu olmasına karşın Tokat CHP il yönetiminin bunları etkili biçimde kullandığı bir eleştirisine (muhalefetine)tanık olabiliyor muyuz?

Gerçi Cumhur ittifakında yer aldığı için şimdilik kekemeleri oynayan MHP’yi saymazsak, CHP’nin dışında kalan İyi Parti, Saadet gibi siyasi parti il başkanlıklarının da etkili bir muhalefetlerine tanık olamıyoruz.

Genel başkanlarının şimdilerde görsel ve yazılı basında fırsat bulabildikleri ölçüde etkili muhalefet yapmaya çalıştıkları Deva Partisi Tokat İl Başkanı ile varsa Gelecek Partisi’nin Tokat İl Başkanından da ses çıkmıyor.

Muhalefet partilerinin Tokat il başkanlıkları neden etkili bir muhalefet yapamıyor?” sorusunun birkaç yanıtı var ve bunlardan birincisi tamamen “yerel olma duygusu.”

Muhalefet partilerinin il başkanları, yapacakları eleştirilerle iktidar partisinin il başkanını, yönetimini ve hatta seçmenini kırmak ya da karşısına almak istemiyor. Çünkü eleştirdiklerinde kırılacaklarını düşünüyorlar. Hele bir de muhalefet partisinin il başkanı bir ticaretle uğraşıyor ve özel bir işletmeye sahipse eleştirel konulara hiç mi hiç girmek istemiyor.

Diğer bir sorun da acaba muhalefet partilerinin il başkanlarının yapıcı eleştiri yapabilecek bilgi ve birikimle donatılı olmamalarından ve uzman bir medya planlaması danışmanlığı desteği de almamalarından kaynaklanıyor olabilir mi?

Tanıdığım kadarıyla Tokat İyi Parti İl Başkanı etkili bir yapıcı muhalefet yapabilecek nitelikte birisidir. Mevcut CHP Tokat İl Başkanı ile diğer partilerin il başkanlarını ise tanımadığım için hakkında bir değerlendirme yapmayı doğru bulmam.

Hangi tür dengeleri gözetmeye çalışıyorlar ya da bir stratejileri mi var bilmiyorum ama görünen gerçek şudur ki, muhalefet partilerinin il başkanlıkları etkili muhalefet yapma konusunda başarılı değillerdir.

***

Tokat CHP’lilerin Tokat CHP’ye neden küskün oldukları konusuna dönersek…

Bu konuda gözleme dayalı çok şey söyleyebiliriz ama bu pek sağlıklı olmaz ve sorunun sağlıklı yanıtını bulmamızı da sağlamaz.

Gerek Tokat CHP’li seçmenlerin CHP’ye küskün olmalarının, gerekse Tokat CHP il başkanlarının “kemikleşmiş oyumuz bu kadar” düşüncesiyle kendilerini ve partilileri yılgınlığa sürüklemelerinin nedenleri bir araştırma konusudur.

Hiç kuşku yok ki, hepimizin bu konuda bir gözlemi var ve bir şeyler söyleyebiliriz. Ama bizim gözleme dayalı düşüncelerimiz, Tokat CHP’nin kendisini neden geliştiremediğini, neden “kemikleşmiş oy” söylemine sıkıştığını ve Tokat CHP’lilerin Tokat CHP’ye neden küskün olduklarını açıklamaya yetmez.

Ülke genelinde de kimi CHP’lilerin CHP’ye küskün olduğu ya da CHP Genel Merkezi’nin sürdürdüğü siyaseti onaylamadıkları da Bektaşi sırrı değil.

Ama ilgi alanımız Tokat olduğu için CHP’nin Tokat genelindeki silik tutumu, etkisiz muhalefeti, neden oylarını artıramayıp “kemikleşmiş oy” söylemine sıkıştığı, neden bir milletvekilliği ile yetindiği, seçimde ikinci sıraya yazılan milletvekili adayının seçilmeye neden inancı kalmadığı, neden seçmenle iletişim kurulamadığı, Atatürk’ün kurduğu partiden “Alevilerin partisi” düşüncesine nasıl gelindiği ve CHP’li seçmenleri neden küstürdüğü gibi çok sayıda sorunun yanıtı veriye dayalı olarak bulunmalıdır.

Bu soruların yanıtlarını kişisel görüşlerimize ya da gözlemlerimize dayanarak yanıtlamak hem kolaycılık olur, hem de bizi doğru sonuca ulaştırmayacaktır.

Bu soruların sağlıklı yanıtlarını bulabilmek için, başta CHP olmak üzere diğer partili seçmenlerin de analiz edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Tokat CHP’de ilerleme kaydedebilmesinin yolu veriye dayalı bir “durum çözümlemesi (analizi)” yapmaktan geçmektedir ki bu aynı zamanda iletişim yöntemlerinden birisidir.

CHP Tokat İl Teşkilatı bunu sağlamak için bir alan araştırması yapmalı / yaptırmalı ve elde edeceği veriye dayalı sonuçları parti teşkilatı, seçmenleri ve Genel Merkezle paylaşmalı ve elde ettiği verilerden hareketle seçmen sayısını artıracak, seçmenlerde Tokat CHP’ye bir yöneliş sağlayacak yöntemleri ve yeni bir siyaset ve iletişim dilini geliştirmelidir.

Geliştirmelidir çünkü varlığını sadece yaptığı işle sürdüren,  seçmenlerinden ve şehrinin sorunlarından kopuk partilerin siyaset dünyasında başarı şansı artık kalmamıştır.

Kişisel olarak bugün Tokat CHP’nin diğer partili seçmenlerden geçtim, kendi seçmenlerinin ve kararsızların, özellikle de genç seçmenlerin isteklendirilmesini (motivasyonunu) artıracak, partiye yöneliş sağlayacak bir girişimi veya sosyal medya planlaması olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Çünkü bir “durum analizi” yapılmadan medya planlaması yapılması mümkün değildir. Durum analizi medya planlamasının ön şartıdır. Bugün bazı partilerin çok seyredilen, okunan, dinlenen ve popüler birkaç mecrayı seçme işini medya planlaması zannetmeleri ve sadece medya işine odaklanmaları bir medya planlaması değildir. Medya planlaması analizden, pazarlamadan, reklamdan ve iletişimden de fazlasıyla beslenmektedir, beslenmek zorundadır. Günümüzde medya planlama sadece medyayı tanımak ve içinden medya araçlarını seçme işinin çok ötesine geçmiştir. Medya planlama hedef kitlenin ilgilendiği zannedilen birkaç kitle iletişim aracına reklam vermek ya da haber olmak kadar basit bir iş değildir.

Eğer bugün Tokat’ta CHP’liler Tokat CHP’ye küskünse,  hatta CHP’li oldukları halde, ilk genel ve yerel seçimlerde İyi Parti’ye oy vereceklerini söyleyen seçmen sayısında bir artış varsa bunun nedeni ancak bir “mevcut durum analizi” yapılarak saptanabilir. Ve bu analizden yola çıkarak, sağlıklı bir medya planlaması yoluyla seçmenlerle çift yönlü bir iletişim kurulabilir.

Sürekli araştırma yaparak seçmen davranışlarına göre pratik geliştiren AKP’yi yakalamak, sarsmak ve seçmenle iletişim kurabilmek için önce bu adım atılmalıdır.

Özetle;  teorisiz pratik olmaz!

İlgili Yazılar

CHP’li Durmaz: AK Partinin 16 yılda harcadığı 2 trilyon 94 milyar dolar nerede?

TOKATtan Haber

Ekonomist Erkin Şahinöz Bizim de Yapay Zekamız Var Diyerek ‘Erkan Tan’ı Gösterdi: ‘Söyleneni Anlıyor, Basit Komutları Yerine Getiriyor’

TOKATtan Haber

Tokat küllerinden yeniden doğacakmış…

TOKATtan Haber

Yorum Yaz