Manşet Tokattan

TOKAT YEŞİL KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ’NDE NELER OLUYOR? TOKAT YEŞİL KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPERATİFİ BAŞKANI ALTAN ÇELİK GERÇEKLERİ Mİ SÖYLÜYOR?

Yerel bir gazeteye açıklamalarda bulunan Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Altan Çelik,  “2021 yılı Tokat sanayimizin şahlanış yılı olacak” diyerek, sanayi sitesi projesinin onaylandıktan sonra 20 gün içerisinde ihaleye çıkması için söz aldıklarını ve 2021 yılı içerisinde de temelinin atılmasını planladıklarını bildirdi.

Altan Çelik gerçekleri mi söylüyor?

“Altan Çelik sanayi sitesi projesi onaylandıktan” sonra diyerek, sanayi esnafını rahatlatmaya çalışıyor ama açıklamalarıyla aradan geçen 4 yıldır sanayi sitesi projesinin halen onaylanmadığını kabul ederek, hangi tarihte onaylanacağının bilinmediğinin de ipuçlarını veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ve sanayi sitelerini şehir dışına taşıyarak modern altyapıya kavuşturulması; yerli, yenilikçi ve yeşil üretime geçilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, Tokat Turhal yolu üzerindeki 540 dönümlük arazinin imara açılarak “Yeni Nesil Sanayi” sitesi yapılacağını ifade eden Altan Çelik, Sanayi sitesinin kurulacağı alanın Tokat Büyük Ova Koruma Alanı içerinde bulunduğunu, sanayi sitesinin tarım arazisine yapılacağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “tarım alanlarının korunması gerektiği” yönündeki uyarılarını gözlerden kaçırmaya çalışıyor.

Altan Çelik gerçekleri yansıtmayan açıklamalar yaparak sanayi esnafını yanıltmak yerine şu sorulara cevap vermelidir.

❶ Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde bulunan arazilerin imara açılmasının uygun olmadığına dair iki emsal mahkeme kararı olmasına rağmen, Büyük Ova Koruma alanı içerisinde bulunan 540 dönümlük arazinin imara açılarak bir sanayi sitesi yapılamayacağını Altan Çelik bilmiyor mu? Biliyorsa bunu üyelerden neden gizliyor?

Kooperatif Başkanı Altan Çelik, 3 ret oyuna karşı Tokat Toprak Korumu Kurulu’ndan çıkan kararın Bakanlıkça onaylanması halinde dahi, bakanlık olurunun iptali için yeniden dava açılmasının gündeme geleceğini bilmiyor mu, biliyorsa bunu üyelerden ve Tokat halkından neden gizliyor? Bu gelişmelerden bırakınız Tokatlıları Sanayi esnafının haberi var mı?

❷ Tokat Yeni Yeşil Küçük Sanayi Sitesi’ne üye olanlar işyerlerini bedelini ödeyerek satın alacaklar. Peki, Mevcut Küçük sanayi Sitesi’nde özel mülk sahibi olanlar, bu alanda yapılacak kentsel dönüşüm sonrası oluşacak ranttan yararlanacaklar mı? Yararlanacaklarsa nasıl yararlanacaklar? Detayları belli mi yoksa “sonrasında bakarız” anlayışı mı egemen?

❸ Öğrendiğimiz kadarıyla mevcut Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifine üye olan yaklaşık 1000 kişiden yalnızca 600 veya 637 üye yeni kurulan ve Altan Çelik’in başkanlık yaptığı Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi’ne üye (bu süreçte sayılar azalıp eksilebilir) olmuştur.

Üyelerin sırtına iki kooperatife de aidat ödeme zorunluluğu yüklemelerinden geçtim. Peki, yeni kooperatife, yani yapılması planlanan yeni sanayi sitesine üye olmayan 363 veya 400 sanayi esnafı ne olacak? Sayın Başkan onları nasıl çıkaracak?

Onlar şehrin neresine yayılacak? Hem Belediye Başkan Sayın Eyüp Eroğlu hem de Altan Çelik bunu da planladı mı? Yoksa “onlar da kuracağımız sanayi sitesine gelmeye mecbur olacaklar yoksa kendileri bilir” anlayışı mı egemen?

❹ Yine yapılan açıklamada, yapılacak olan Yeşil Sanayi Sitesinin ferah mekânlardan oluşacağı anlatılıyor. Altan Çelik 100 metrekarelik dükkânın neresinin ferah olduğunu söyleyebilir mi? Altan Çelik yeni nesil sanayi diye cafcaflı sözler ediyor, burada 100 metrekarelik dükkân yapıyor, sonra da “ferah mekânlardan” söz ediyor.

Altan Çelik üyelerle ve biz Tokatlılarla dalga mı geçiyor? “Yapılacak sanayi sitesinde iş yerinin önünde 5 metre kaldırım mesafesi olacak” açıklaması yapıyorlar. Bu ne demek? Bu “Kardeşim dükkânın 100 metrekare ama önünde 5 metre kaldırım mesafesi var. Tıpkı eski sanayide olduğu gibi buraya yayılabilirsin” demek değil mi?

Bu nasıl “Yeni Nesil Sanayi Sitesi?”  Şehrin gelişiminden sorumlu olan yetkililer şehir için hiç mi doğru bir şey yapamazlar?

❺ Mevcut sanayi sitesinde farklı üretim hatlarından oluşan “çalışma üniteleri” (dükkânlar) aynı alanda faaliyet göstermektedirler.

Örneğin; marangozlar, otomotiv sektörü, metal işleri, mermerit ve keresteciler hatta hurdacılar aynı alanda çalışmaktadırlar.

Oysa çağdaş sanayi yapılarında farklı üretim hatları, farklı alanlarda bulunur. Sanayi planlamaları yapılırken bunlar göz önüne alınır. Çeşitli nedenlerle farklı üretim hatları için ayrı sanayi siteleri kurulması olanağının bulunmadığı durumlarda, bu farklı üretim hatlarına sahip çalışma üniteleri, büyük alanın içinde küçük gruplara ayrılarak yapılandırılır. Bu yapılandırma sırasında da, üretim konusuna göre çalışma ünitelerinin metrekaresi saptanır. Kişinin keyfine bırakılmaz.

Örneğin; bir oto tamircisi için, kaldırıma da asla taşmadan 400 metrekare yer gerekiyorsa, sırf öyle istiyor diye 100 metrekare yer verilmez. Verildiği takdirde, esnaf hem kaldırıma hatta yola yayılır, hem de tüm farklı üretim hatları, site alanına karmakarışık bir şekilde yayılır ki, öyle bir siteye de sırf arıtması ve bazı donatıları var diye “yeni nesil sanayi” denilemez.

Altan Çelik’in bu yönde bir planlaması var mı?

❻ Altan Çelik çok başarılı mıdır ki, hem Belediye Meclis Üyesi, hem Encümen üyesi, hem de Kooperatif Başkanı gibi üç görevi birlikte üstlenmektedir.. Belediye Başkanı Sayın Eyüp Eroğlu’nun bu kurgulamadaki rolü nedir? Yoksa kooperatifin arkasındaki gizli başkan Belediye Başkanı Sayın Eyüp Eroğlu mudur?

KAYNAK: HABERAJANSPRES

İlgili Yazılar

Tokat’ta üretilen AR-GE projeleri ilgisizlik nedeniyle uygulamaya alınamıyor

TOKATtan Haber

Bir Taşınma Hikâyesi

TOKATtan Haber

Kim yalan söylüyor? Bakan mı çiftçiler mi?

TOKATtan Haber

Yorum Yaz