Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Sayın Altan Çelik, durmuş saat bile günde iki kez doğruyu gösterir. Yaz siz?..

Yapılması planlanan “Tokat Yeni Yeşil Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi” nin Başkanı Sayın Altan Çelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir basın toplantısı düzenlemiş.

Yeni haberim oldu!

Ben uzunca bir süredir, Tokat’tan kopuk, yerelin sorunlarına duyarsız, sormayan sorgulamayan,   yandaş medyaya dönen yerel basını ciddiye alıp okumadığım için sağ olsun Sevan Çamlıca Bey’in iletmesiyle haberim oldu.

Öncelikle şunu belirteyim! Sayın Altan Çelik’in ve yönetim kurulu üyelerinin ne kadar maaş aldığı, üyelerden ne kadar para topladığı, nerelere harcandığı, bugüne kadar neden inşaata başlanmadığı gibi konular benim ilgi alanıma hiç girmedi. Bu tür yatırımların uzun süre alacağı ve zorlu bir çabayı gerektirdiğini Sayın Altan Çelik’ten çok iyi bilen birisiyim.

Sayın Altan Çelik beni başkalarıyla karıştırmasın, beni biraz sorup soruşturmasını ve öğrenmesini öneririm.

Benim ilgilendiğim konu, yeni sanayi sitesi yapılacak alanın tarım arazisi olması ve Tokat Belediyesi’ de dahil olmak üzere, belediyelerimizin tarım arazilerimizi imara açma girişimidir.

Sanayi Sitesi’nin yapılması planlanan yerinin imara açılması halinde doğacak sakıncaları anlatan, dizi halinde 6 makale yazdım. Ancak Sayın Altan Çelik yaptığı basın açılamasında bu makalelerimde dile getirdiğim hiçbir hususu yalanlayamamış, yanıt da verememiş, yine her zaman olduğu gibi manipülasyonlarını sürdürülmüştür.

Sayın Altan Çelik bu basın açıklamasında da sanayi sitesi yapılacak yerin, kumluk bir arazi olduğunu söyleyerek gerçekleri biz Tokatlılardan ve sanayi esnafından yine saklamış ve bir sorumluluk duygusu taşımadan gerçekleri saptırma çabasını sürdürmeye devam etmiştir.

Sayın Altan Çelik kendisinden bu kadar eminse neden beni de bu basın toplantısına çağırmamıştır da boş meydanda at koşturmaya devam etmiştir?

Hele bir yerel gazete “Yeşil Sanayi Sitesiyle ilgili tüm sorular yanıt buldu” diye bir manşet atmıştır ki evlere şenlik. Salt bu başlık bile yerel basının hal-i pür melalini göstermeye yeter de artar bile.

Sayın Altan Çelik basın toplantısında sanayi sitesi yapılacak alanın tarıma elverişli alan olmadığını, kumluk alan olduğunu ve buranın tarım arazisi olduğunu söyleyenlerin buraya gitmeyenler olduğunu söylemiş.

Merak buyurmasın, ben gittim. O kumların oraya nasıl geldiğini de anlatsaydı ya.

Yahu durmuş saat bile günde 2 kere doğru zamanı gösterir. Hem suçlu hem güçlü…

Sanayi sitesinin bir tarım arazisi olduğunu sadece ben söylemiyorum. Söz konusu alanın imara açılması için Tokat Belediyesi’nin başvuru yaptığı Tokat İl Toprak Koruma Kurulu bu alanların “Sulu Mutlak Tarım Arazisi” ve “Sulu Marjinal Tarım Arazisi” olduğunu 21.03.2018 tarih, 2018-03 nolu kararıyla söylüyor.

Sayın Altan Çelik, basın toplantısında derslerine çalışmamış basın mensuplarının gözlerinin içine baka gerçekleri manipüle edebilir.

Keşke beni de o basın toplantısına çağırma cesaretini gösterebilseydi de, benim de gözümün içine baka baka bunları söyleyebilseydi.

Basın toplantısına katılan yerel medya mensupları Sayın Altan Çelik’e “Sayın Başkan gerek siz, gerekse Başkan Eyüp Eroğlu bu alan için ‘tarım arazisi değildir’ diyemiyorsunuz da ‘tarıma elverişli değildir’ diyorsunuz neden? “diye sormuşlar mıdır?

Basın toplantısına katılan yerel medya mensupları Sayın Altan Çelik’e “ Altan Bey Başkan Eroğlu, burası için ‘Tarım Orman Bakanlığı’ndan uzmanlar çağırdık. Tarıma Elverişsizdir raporu verdiler’ diyor. Madem böyle bir rapor var, bu raporu kamuoyuyla neden paylaşmıyorsunuz?” diye sormuşlar mıdır?

Basın mensupları Altan Çelik’ e “Tarım Orman Bakanlığından uzmanlar çağırdık diyorsunuz ama O bakanlık ki, iki mahkemenin bakanlık ‘olur’ unu ret ettiği kararını temyize götürmüştür. Mahkemelere teşekkür etmesi gerekirken bu mahkemelerin kararını temyize götüren bakanlığına nasıl inanalım. Neden TEMA gibi bir kuruluştan bağımsız bilirkişiler istemiyorsunuz?” diye sorabilmişler midir?

Basın mensupları “ Emirseyit Belediyesi’nin imar istediği ancak iki mahkeme tarafında ret edilen alanın ‘bizim alanımızla alakası yoktur’ diyorsunuz. Parseller farklı olabilir ancak Emir Seyit Belediyesi’nin imar izni isteyip de mahkemenin ret ettiği alanla sizin imara açtığınız alanın tamamı Büyük Ova Koruma Alanı içinde değil midir?” diye sormuşlar mıdır?

Basın toplantısına katılan yerel medya mensupları, “Tokat Bölge İdaresi Mahkemesi’nin resen görevlendirdiği bilirkişiler Büyük Ova Koruma Alanı içindeki yerler için geniş bir rapor hazırlamışlar ve bu alanın imara açılmasının tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirtmişlerdir. Bu rapor hakkında bilginiz var mı? Detaylarını bizimle paylaşır mısınız” diye sormuşlar mıdır?

Basın mensupları, her iki belediyenin de imara açılmasını talep ettiği arazilerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan Samsun-Çorum-Tokat Planlama Bölgesi 1 / 100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Nitelikli Tarım Alanları” kullanımında kaldığı ve Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar Lejantı ile gösterildiği ve bu alanların; tarım alanları, sulu tarım alanları, özel tarım arazileri, dikili tarım arazileri ve verimliliği yüksek tarım arazileri olduğu ve tarımsal niteliği korunacak alanlar olarak gösterildiğini belirtip, “Sayın Altan Çelik bu konuda neler söyleyebilirsiniz?” diye sormuşlar mıdır?

Dişe dokunacak bir açıklamanın olmadığı basın açıklamasını gazeteye “Yeşil Sanayi Sitesiyle ilgili tüm sorular yanıt buldu” şeklinde gerçekle hiç alakası olmayan, uyduruk bir manşet yapmakla bu işler çözüme kavuşmuyor.

Bu manşeti atan gazetecinin, sorumlu yazı işleri müdürünün gazeteciliğinden şüphe etmeyi geçtim, yaşadığı şehre karşı bir sorumluluk duymadığı ortadadır.

Mahkeme konusuna gelince…

Sayın Altan Çelik, “Şu ana dek TEMA’ nın yahut başkaca bir kişinin bizim alanımıza dair bir itirazı, mahkeme başvurusu olmamıştır” diyor.

Elbette olmamıştır ama bu olmayacağı anlamına da gelmiyor.

Tokat Belediyesi’nin imara açmaya çalıştığı yer için Tarım ve Orman Bakanlığı Mayıs 31.5.2018 tarihinde “Olur” vermiştir. Bu “Olur”        kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Bu nedenle de dava açma hakkı hala vardır.

Ancak bu konularda bireysel dava açma hakkı bulunmamaktadır. Örneğin ben Kadir Özbilgin olarak istesem de dava açamıyorum. Ancak bir kurum, kuruluş veya bir STK’nın dava açma hakkı bulunmaktadır. Ve her an bir dava da açılabilir.

Ama Sayın Altan Çelik’e şunu sormak gerekir. Tokat’ın aleyhine olacak bir uygulama için dava açmak mı gerekir? Siz hiç mi Tokat’ın geleceği ile ilgili bir konuda doğru bir karar alamaz, doğru adım atamaz mısınız? Tokat’ı tarım topraklarını imara ve betonlaşmaya açarak mı geliştireceksiniz?

Sayın Altan Çelik belli bir kişi ya da kişilerin çıkarını değil de Tokat’ı düşünüyorsa geleceğe gözlükle değil teleskopla bakmalıdır ki buna sahip olduğunuz vizyon ya da vizyonsuzluk da diyebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Ömer Sağol: 20 yıldır iktidarda olanların çözemedikleri sorunları biz çözeceğiz

TOKATtan Haber

Adem Çakır ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü…

TOKATtan Haber

Parlayan Dişler Projesi

TOKATtan Haber

Yorum Yaz