Kadir Özbilgin Köşe Yazıları Manşet Tokattan

Milletvekili Özlem Zengin neyi “sindire sindire” yapmayı planlıyor bilmiyorum ama artık ben içime sindiremiyorum (II)

Dün Sayın Özlem Zengin’in, DSİ’nin alanına yapılan Tokat Şehir Parkının açılışındaki abartılı konuşmasını yazmıştım.

Bugün de bu konuşmanın ayrıntılarına devam edeceğim.

Şimdi gelelim konuşmanın en can alıcı diğer noktasına…

Tokat neredeyse hiç sorunu olmayan illerden bir tanesidir” diyebilen Özlem Hanım konuşmasının en sonunda, Tokat’a neler yaptıklarını anlatıyor.

Bakın neler yapmışlar!

Havaalanı yapmışlar. Gerçekleşmesini dilerim, Ekim 2022 de çift uçuş yapacaklarmış. Tokat Küçük Yeşil Sanayi Sitesi yapıyorlarmış. Kim yapıyor devlet mi yoksa S.S. Tokat Küçük Yeşil Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi mi anlayamadım! Henüz bitmemiş ama olsun. En azından başlamışlar. Tokat’ın yolları ile ilgi yaptıkları ve yapmaya devam ettikleri varmış, bunlar neyse?

Büyük Ova koruma alanı içerisine yapılan Yeşil Küçük Sanayi Sitesi’ni çok yazdım. O nedenle bu konuya değinmeyeceğim. Sadece şu kadarını söylemeliyim, Tokat Belediyesi’nin çok önemli bir projesi, tarım alanına yapılınca yara aldı. (İlgilenenler, bu konuda arka arkaya yazdığım 6 yazımı aşağıdaki linklerden okuyabilirler)

Peki ya Tokat’ın yolları… Örneğin; Tokat-Niksar-Ünye bölünmüş karayolu bugünkü hattan farklı bir yol olarak yapıldı, Tokat, karayolu ile rekabetçi pazarlara açıldı da ben mi kaçırdım? Ya Çorum-Alaca ya da Amasya Zile yolları bile yapıldı da bir ben mi bilmiyorum? Yani artık Amasya’ya gelen tur firmaları direkt Samsun’a gitmeyip, Amasya’dan Tokat’a, Tokat’tan da Karadeniz’e çıkabilecekler mi?

Tıpkı Karadeniz kıyısı boyunca yapılan tünellerin bir örneği Çamlıbel’e yapıldı da, kışın Tokat-Sivas istikametinde yolculuk yapanlar artık çile çekmeyecekler mi?

Sayın Özlem Zengin, “Tokat neredeyse hiç sorunu olmayan illerden bir tanesidir” derken acaba bizim bilmediğimiz neyi biliyor?

Örneğin; Tokat OSB-Turhal Demiryolu hattı yapıldı ve sanayicilerimiz, tarımsal üretim yapan işletmelerimiz, en ucuz ulaşım aracı olan trenle Samsun Limanı’na oradan da rekabetçi pazarlara ulaşabiliyorlar da benim mi bilgim yok?

Şimdi sıkı durun! Bir de içme suyu ile ilgili yaptıkları varmış.

İçme suyu ile ilgili olarak neler yapılmış açıklanmadığı için ben de bilemedim. Tokat’ın merkezden ibaret olmadığını, Tokat merkezin sorunu çözülünce tüm Tokat’ın sorununun bitmediğini sanırım Sayın Özlem Zengin’de biliyordur.

Bu bağlamda Dartaş Barajı tamamlandı, Tokat merkezin içme suyu sorunu çözüme kavuşturuldu da ben mi duymadım? 50 yıldır gündemde olan Dartaş Barajı tamamlanmış olsaydı kesin duyardım. Kaldı ki, 80-90 milyon liralık park için açılış düzenleyenler, Sayın Mustafa Arslan’ın 11 Ocak 2022’ de “Arıtma tesisi ile birlikte yaklaşık 300 milyon lira maliyetli bir proje” dediği baraj için herhalde çok ama çok görkemli bir açılış düzenlerlerdi.

E bu baraj faaliyete alınmadıysa Tokat Merkez’in içme suyu sorunu nasıl çözüldü, açıklaması var mı?

Peki, yılan hikâyesine dönen Zile tarımsal sulama sorunu çözüme kavuşturuldu mu? Maşat Ovası su ile buluşturuldu mu? Çiftçilerin yüzü güldü mü? Süreyya Bey Barajı’ndan isale hattı döşenip Zile’nin tarımsal sulama ihtiyacı çözüme kavuşturuldu da benim yine mi haberim olmadı?

Peki, Zile’nin yıllardır süren içme suyu sorunu?.. Yünlü barajı tamamlanıp Zile’nin içme suyu sorunu çözüldü de benim bundan da mı haberim olmadı?

Ben Tokat’ın sorunlarını yazsam bu köşeye sığmaz!

Tüm samimiyetimle “pes” diyorum! Yahu biraz vicdan! Sorarım size. Aslı astarı olmayan konuları genel geçer cümlelerle yuvarlayıp geçmek nedir, bileniniz var mı?

Aslında bu söylemler, mevcut siyasal iktidarın 20 yıldır Tokat’ın gelişimini sağlayacak makro ölçekteki sorunlarını yeterince önemsemediğini, Tokat Belediyesi’nin zaman zaman eleştiri alsa da Başkan Sayın Eyüp Eroğlu yönetiminde gerçekleştirdiği mikro yani yerel ölçekteki projelerle kusurlarını ve Tokat’a olan ilgisizliklerini kapatmaya çalıştıklarını gösteriyor.

Katılır mısınız bilmiyorum, bir zamanlar belediye başkanları, devletin Tokat’a yaptıkları makro yatırımları kendi projeleri imiş gibi topluma sunarlardı. Şimdiki siyasetçiler rol kapmışlar, belediye başkanının yaptığı mikro ölçekteki (ki her mikro proje önemlidir) projeleri kendileri yapmış gibi seçmene sunmaya çalışıyorlar. Biz olmasak bunlar yapılamazdı demeye getiriyorlar ve Başkan Sayın Eyüp Eroğlu’na haksızlık ediyorlar.

***

Sayın Özlem Zengin bir de Tokat’ın yüksek bir turizm potansiyeli olduğuna vurgu yaparak, Tokat’ta bir gastronomi festivali yapacaklarından söz ediyor.

Anlaşılıyor ki Sayın Özlem Zengin bilmiyor. Ben kendisini bilgilendireyim. Tokat’ın yüksek bir turizm potansiyeli olduğu saptamasını biz çoktan geçtik. Sorun, yapılması gerekenlerin neden yapılmadığındadır!

Tokat’ın yüksek bir turizm potansiyeli olduğu artık Bektaşi sırrı değil. Belki Sayın Özlem Zengin yeni yeni öğreniyordur. Ben kendisini aydınlatayım. Dönemin valisi Sayın Şerif Yılmaz, milletvekilleri Sayın Zeyid Aslan, Sayın Dilek Yüksel ve Sayın Orhan Düzgün, dönemin İl Kültür Müdürü Sayın Abdurrahman Akyüz ve TSO Başkanı Sayın Ahmet Arat’tan öğrenebilir.

Tokat’ın yüksek bir turizm potansiyeli olduğu önce 1993 yılında Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan Tokat İli Turizm Envanteri ve Turizm Geliştirme Planı ile ortaya konmuştur. Ne yazık ki tıpkı bugün de olduğu gibi, 1993’ den 2012 yılına kadar turizm geliştirme adına tek bir adım atılmamıştır.

Tokat’ın turizm potansiyelinin ortaya konulduğu ve neler yapılması gerektiğine ilişkin ikinci çalışma Ocak 2012 yılında tüm ilçelerin katılım sağladığı, 3 etaptan oluşan ve 3 ay süren, Vali Şerif Yılmaz’ın destek ve himayesinde, Tokat TSO ve TUDER işbirliği ile yapılan “Tokat Turizm Çalıştayı”dır.

Tokat’ın turizm potansiyelini ve neler yapılması gerektiğini ortaya koyan üçüncü çalışma ise ve Ekim 2012 de yine Vali Şerif Yılmaz’ın destek ve himayesinde, OKA mali kaynaklarından, Tokat TSO, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TUDER işbirliğinde hazırlanan ve Tokat’ın ilk eylem planı olma özelliği taşıyan Tokat İli Sürdürülebilir Turizm Stratejisi Eylem Planı ile ortaya konulmuştur.

Böylelikle turizm geliştirme aşamalarından olan değerlendirme ve planlama aşamaları tamamlanmış ne yazık ki tüm çabalara karşın, yönetim ve pazarlama aşamaları bugüne kadar tamamlanamamıştır. Cevdet Can’a kadar olan tüm valiler (Cevdet Can dâhil) gecikmeli de olsa bunun nedenini kavramışlar ancak çözümünü uygulayamadan tayinleri çıkıp gitmişlerdir.

Ve ne yazık ki, ben de altını çizerek söyleyeyim o günden bu güne Tokat’ta turizm geliştirme adına planlı-bütüncül-sürdürülebilir tek bir adım atılmamıştır.

Tokat’ta turizm adına yapıldığı söylenen tüm çalışmalar tasarımsal süreçten yoksun, turizm geliştirmede stratejik öneme sahip planlamanın dikkate alınmadığı, bütüncül ve sürdürülebilir olmayan, derme çatma, günü birlik, gel-geç hevesler içinde boğulan çalışmalardan ibarettir.

Turizm ilmine uygun olmadan yapılan sözde etkinlikler de turizm gelişimine çare olamamıştır. Sayın Özlem Zengin bu konudaki gerçekleri öğrenmekte istekli ise hiçbir yerde duyamayacağı gerçekleri, Tokat turizminin tarihsel sürecini,  araştırmaya ve veriye dayalı olarak TUDER’ den öğrenebilir.

Sayın Özlem Zengin ve ne yazık ki, diğer vekiller ve turizm gelişiminde başat rol alması gereken belediye başkanımız eğer gerçekten Tokat turizminin gelişimi arzu ediyorlarsa  “Tokat’ta turizm gelişirse toplumun ahlakı bozulur” diyen, TUDER’ in zamanında uyarıda bulunduğu  ve şimdilerde  görevinden alınan, turizmin abecesini bilmeyen bir kültür turizm müdürüyle ve etraflarını kuşatan donanımsız kişilerle turizmde bir arpa boyu yol gidilemeyeceğini, turizm gelişimin tıpkı Avrupa’da olduğu gibi, donanımlı, liyakat sahibi yöneticilerin olduğu kamu-meslek odaları-üniversite-STK ve özel sektör işbirliğinde  ve Tokat genelinde bütüncül bir planlamayla olacağını bilmeleri gerekir.

Sayın Özlem Zengin madem sorunların askıda kalmasına izin vermeyeceğini söylüyor. Bu bağlamda Tokat turizmin gelişimine önemli katkılar sunacak, turizm ilminin teorisini de pratiğini de bilen, Tokat coğrafyasını çok iyi tanıyan, liyakat sahibi birisinin Tokat İl Kültür Turizm Müdürü olması için çaba göstermelidir. Bunun için çok aramasına da gerek yoktur, yüzünü Tokat GOÜ’ye dönmesi yeterlidir.

Gastronomi festivaline gelince… Biz Tokat turizminin gelişimine hizmet etmeyen, ölçülebilir somut çıktıları bir türlü açıklanamayan festivalleri çok gördük. Umarım ve dilerim bu gastronomi festivali de onlara benzemez.

***

Sayın Okurlar siz de izleyiniz.

Üzülerek söylüyorum, sizi bilmem ama ben Sayın Özlem Zengin’in konuşmasını izlediğimde her bir tümcesiyle “bizimle alay ediyor” duygusuna kapıldım. Konuşmasında “Bizim birinci meselemiz Tokat’tır değerli arkadaşlar. Burada hiçbir sorunun askıda kalmasına biz müsaade etmeyiz” diyor.

Bir Tokat milletvekili, 20 yıldır iktidarda olduklarını unutup, Tokat’ın 20 yıldır (daha eskileri de var) askıda kalan sorunlarını görmezden gelip, gerçekleri az çok bilip de kendisini dinleyenlere, maksadı bu olmasa da,  alay eder gibi, “Tokat’ta hiçbir sorunun askıda kalmasına biz müsaade etmeyiz!” der mi?

Alay eder gibi diyorum, çünkü siyasi otoritenin yıllardır askıda kalmasına göz yumdukları o kadar sorunumuz var ki, yazsam ve gerçekten bilmiyorsa Sayın Özlem Zengin de çok şaşırır. Yok, Tokat’ın çok sayıda askıda kalmasına müsaade ettikleri sorunu olduğunu biliyor da, buna rağmen böyle konuşuyorsa o zaman da bize karşı çok ayıp ediyor.

Değerli okurlar, işin özü şu!

Mikrofonu eline alan AKP kurmayları tek taraflı konuşarak, doğru yanlış kendi düşünce ve taleplerini yurttaşa dayatıyor ama bir teki de mikrofonu yurttaşa uzatıp düşünce ve taleplerini dinlemiyor. Çünkü gerçeklerle yüzleşmekten çekiniyorlar.

İşte gerçeklerle yüzleşemedikleri için sevgili okurlar, kişisel görüşüm şu ki, AKP gelecek genel seçimlerde Tokat’ta büyük bir kan kaybı yaşayacaktır.

AKP’nin Tokat’ta yaşayacağı kan kaybını en aza indirmesi ve kendi seçmenini konsolide edebilmesi için de “aday” belirleme çalışmalarında, şu an Tokat toplumunda karşılığı olan bir isme listenin önemli bir sırasında yer vermesi gerekecektir.

Peki, o isim kimdir derseniz, bu konudaki düşüncelerimi de önümüzdeki hafta yazacağım.

O güne kadar biraz merak ediniz.

https://tokattanhaber.com/?p=24397 (1)

https://tokattanhaber.com/?p=24399 (2)

https://tokattanhaber.com/?p=24408 (3)

https://tokattanhaber.com/?p=24410 (4)

https://tokattanhaber.com/?p=24412 (5)

https://tokattanhaber.com/?p=24417 (6)

İlgili Yazılar

Tokat AKP Kadın Kollarından ‘ayıplı’ açıklama…

TOKATtan Haber

Kar buzla mücadele

TOKATtan Haber

Başkan Sağol’dan yapılacak açıklamalar için hassasiyet uyarısı

TOKATtan Haber

Yorum Yaz